Kultúra

Négy évtizedes fennállását ünnepli a Martfű Városi Nőikar. Az ebből az alkalomból rendezett hangversenyen, 2019. április 27-én, a városunk zenei életét meghatározó, kivételes közösség ajándékaként, a főszerep ezúttal is a kórusmuzsikáé volt, igényes, értő közönség és baráti kórusok körében.

tovább»


2019-05-07 13:22

A Városi Könyvtár minden évben a Költészet Napja alkalmából szavalóversenyt hirdet a város diákjai számára. S bár versenynek nevezzük ezeket az alkalmakat, arra bíztattuk a gyerekeket, hogy inkább ünnepnek éljék meg a délutánt, gyönyörködjenek saját szavalataikban, a mások által választott versekben, a magyar nyelvben, a költészetben.

tovább»


2019-05-02 12:32

Varga Ilona Napraforgók című kiállításának megnyitóján az alkotó és művészetkedvelő régi ismerősei együtt járták be a fény és az árnyék útját 2019. április 25-én. A martfűi középiskola rajztanáraként több generációt tanított, de volt emellett egy másik élete: önmaga is alkotott és teszi ezt ma is. Rajzai, festményei közkedveltek. A Művelődési Központban megtekinthető tárlat is úgy valósulhatott meg, hogy sokan otthonról, a szögről akasztották le a korábban vásárolt vagy ajándékba kapott Varga Ilona - képeket.

tovább»


2019-04-30 13:27

„Virágba borult hajnali mise, ahogy szavaid kitárod” – így hangzott az idei martfűi költészetnapi ünnepség első versének első sora. A költő felelősségvállalásáról is szólt a 2019.04.11-én megtartott, sokszínű műsor.

tovább»


2019-04-24 16:41

Gyönyörű tavaszi napsütéssel köszöntött ránk március utolsó szombatja. A martfűi Kézműves Ház idén már 6. alkalommal csatlakozott a Kézműves Alkotóházak és Műhelygalériák hétvégéjéhez. A Csoóri Sándor Alap támogatásával reggel 9 órától több népi kézműves mesterségben kipróbálhatták magukat a rendezvényre látogatók.

tovább»


2019-04-08 16:47

„Színek és rímek” címmel nyílt közös kiállítás Martfűn, Tamási Gabriella martfűi festő és unokatestvére, Hovodzák Sándor versíró alkotásaiból. – „Ez az alkalom nyitókiállítása a képzőművészet és vizuális kultúra terén annak a rendezvénysorozatnak, mellyel az idén 30 esztendős városunk jubileumára emlékezve, olyan martfűi vagy innen elszármazott tehetséges alkotókat mutatunk be, akikre büszkék vagyunk” – fogalmazott a Művelődési Központ igazgatónője a tárlat megnyitóján. – „Tőlük és művészetüktől is szép, nemes a mi városunk” – fűzte hozzá Asztalosné Kocsis Enikő.

tovább»


2019-03-28 16:56

A forradalmi hősökre a zene nyelvén, kórusmuzsikával is emlékeztek Martfűn. Sok éve része városunk március 15-ei ünnepi eseményeinek a Művelődési Központban megtartott délutáni kórushangverseny, melyen ezúttal ritkán hallott forradalmi dalok és szerb nóták csendültek fel a Tiszaföldvári Férfikórus repertoárjában, kiemelten kötődve az ünnephez.

tovább»


2019-03-27 16:28

Otthonról hozott receptjeikkel 30 csapat összesen 150 kg sertéshúsból és 90 kg hurka alapanyagból töltötte a kolbászt, hurkát Martfű országszerte, sőt határon túl is elhíresült Alföldi Kolbász- és Hurkatöltő Fesztiválján. Visszatérő jó barátok jöttek ismét Romániából és a Vajdaságból, köztük testvértelepüléseinkről, Misztótfaluból és Martonosról. Martfűről öt csapat nevezett, és szinte valamennyi környező településről is örömmel hozták el helyi hagyományaikat a baráti közösségek, családok, kollektívák csapatai.

tovább»


2019-03-14 14:41

Egy elmaradt est, bepótoljuk! Harminc évnek indult, de ide már Vera jön! „Fel kell nőni vele”. Grecsó Krisztián honlapján olvastam ezeket a szavakat. Így hirdette az író a martfűi találkozót.

tovább»


2019-03-13 16:49

„Az emlékezet többféle formában és műfajban őrzi az igazságos uralkodó, Mátyás király alakját. Az „igazságos király” először mindenkinek népmesei alak volt.  A történelemkönyvek szerint Mátyás király felismerte, hogy Magyarországot megerősítve, a közép-európai népeket összefogva lehet csak megállítani az Oszmán Birodalom terjeszkedését és megvédeni a keresztény civilizációt” – emelte ki Eiler Zita a kiállítás megnyitóján.

tovább»


2019-03-12 14:58

A Magyar Népművelők Egyesület 13 éve hirdeti meg a farsangi időszakban a Kultúrházak éjjel-nappal rendezvénysorozatot, melyhez országszerte több száz kulturális intézmény kapcsolódik. Idei jelmondatuk: „Mindennap értéket adunk”.

tovább»


2019-03-08 14:35

„Az alkotás sűrűjében” - ezt a verscímet kapta Stonawski József martfűi versíró hatodik kötetének bemutatója, melyen nemcsak az író, de felesége, az új kötetet díszítő képek festője is a középpontba került. A kiválasztott versek többek között Martfűről, a művészetek találkozásáról és az alkotó írásszeretetéről meséltek a hallgatóságnak.

tovább»


2019-02-28 13:36

Kiválasztott címmel Köszler Nóra Martfűről elszármazott versíró kötetét ismerhették meg az érdeklődők a művelődési központban, 2019. február 15.-én.

Hálásak lehetünk, hogy Nóra úgy döntött, első „szülöttét” nálunk, nekünk, itthon mutatja be – fogalmazott üzenetében Székácsné Tálas Gabriella könyvtárvezető, aki örömmel segítette a rendezvény létrejöttét.

tovább»


2019-02-22 13:51

Számos hazai és külföldi csapat mérette meg disznótoros különlegességeit az idei évben is a Hajdú-Bihar megyei Szentpéterszegen. A 2019. február 9-én 13. alkalommal megrendezett Hurka- és Kolbásztöltő Fesztiválon városunkat Pásztor Lajos képviselte. A martfűi Alföldi Kolbász- és Hurkatöltő Fesztiválok szervezője hurka kategóriában első helyezést ért el a bihari alföldi kistelepülés gasztronómiai rendezvényén.

tovább»


2019-02-11 16:54

Kétnapos tánckurzuson készültek a Magyar Bajnokságra Martfűn a Szilver Táncsport Egyesület táncosai január 26-27-én. – „Egyesületünk szervezésében vártuk a táncosokat felkészítő táborunkba, melyen oroszországi és észt trénertől is tanulhattak a résztvevők, minden kategóriában” – tudtuk meg László Csaba edzőtől, akinek a vezetésével erősítő edzések, úszás, futás és technikai képzések is segítették a felkészülést.

tovább»


2019-02-05 15:50

Az Alföld hamisítatlan disznótoros ételeivel, kiváló hangulatával és műsoraival március 9-én, szombaton várja vendégeit a IX. Alföldi Kolbász- és Hurkatöltő Fesztivál, Martfűn a Városi Sportcsarnokban. A fellépők között magyar és határon túli hagyományőrző együttesek, művészeti közösségek szórakoztatják a látogatókat. Sztárvendég Nótár Mary, a jó zenéről és a hangulatról a Csík - Molnár Trió gondoskodik, és retro disco is várja a bulizni vágyókat.

tovább»


2019-01-30 14:21

A magyar kultúra közös kincsünk, mely értékes, egyedi és méltán gazdagítja közös európai kultúránkat. A magyar kultúra napja és a január 21-én, a kultúra e jeles ünnepe alkalmából rendezett városi ünnepség ismét alkalmat adott arra, hogy nagyobb figyelmet szenteljünk évezredes hagyományainknak, gyökereinknek, nemzeti tudatunk erősítésének, felmutassuk és továbbadjuk a múltunkat idéző tárgyi és szellemi értékeinket.

tovább»


2019-01-29 16:23

Kiállítás, ünnepi megemlékezés és ingyenes filmvetítés is várja a magyar kultúra napja martfűi rendezvénysorozata vendégeit, melyre ezúton hívja szeretettel az önkormányzat a város lakóit.

tovább»


2019-01-15 15:30

A Csoóri Sándor Alap 2018. évi pályázatán a Martfű Városi Művelődési Központ és Könyvtár a Kézművesházzal együttműködve nyert támogatást a népi kismesterségek, népművészet megismertetésére. Ennek segítségével szakkörön, játszóházakban, kézműves foglalkozásokon ismerkedhetnek meg a gyerekek és szüleik a hagyományos népi motívumokkal, a Tisza mentén honos mesterségekkel és azok alapanyagaival.

tovább»


2019-01-11 11:58

Az Alföld hamisítatlan disznótoros ételeivel, kiváló hangulatával és műsoraival március 9-én, szombaton várja vendégeit a IX. Alföldi Kolbász- és Hurkatöltő Fesztivál, Martfűn a Városi Sportcsarnokban. A fellépők között magyar és határon túli hagyományőrző együttesek, művészeti közösségek szórakoztatják a látogatókat. Sztárvendég Nótár Mary, a jó zenéről és a hangulatról a Csík - Molnár Trió gondoskodik.

tovább»


2019-01-11 11:24

Adventi hangversenyükön értékes zenei repertoárjukban a magyar és a nemzetközi zeneirodalom szép kórusműveit adták ajándékba közönségüknek december 9-én a Martfűi Városi Nőikar tagjai.

tovább»


2019-01-10 16:31

Hiszem, hogy önök is bele fognak olvasni, mert egészen kiváló gondolatok vannak ebben a könyvben, amelyek közül sok megmarad az emlékezetben. Ez a könyv nem gyártörténet. Negyvenöt szerző története, amely sokkal emberibb, mintha egy gyárról írtunk volna – ajánlotta leendő olvasói figyelmébe Farkas Imre Tisza Cipőgyári történetek címmel megjelent új kötetét a december 8-i könyvbemutatón.

tovább»


2019-01-08 12:41

Advent időszakában a tánc is nagy szerepet kap Martfűn. Sok éve hagyomány a város művelődési intézményében a nagyszabású ünnepi gálaműsor, melyben az intézmény és a város mozgásművészeti csoportjai örvendeztetik meg előadásaikkal közönségüket.  

tovább»


2018-12-21 10:50

„TAK esszenciák” címmel a Településképi Arculati Kézikönyvek az egyes települések arculatára leginkább jellemző településképi formáiról, meghatározó középületeiről és példa értékű építészeti megoldásairól készült fotókat láthatunk a Martfű Városi Művelődési Központban, december közepéig.

tovább»


2018-12-11 12:57

Ismét színvonalas zenei képzésnek ad(ott) otthon a Művelődési Központ és Könyvtár. A Szolnoki Szimfonikus Zenekar Masterclass zenei kurzusa november 28-tól három napon át töltötte meg csodás zeneszóval az intézményt. E zenei képzés mestere Giuseppe Montesano olasz karmester, aki korábban Alpaslan Ertüngealp nemzetközi hírű karmester növendékeként vett részt, ugyancsak itt Martfűn, az első Masterclass kurzuson. Most azonban már nem tanulni, hanem tanítani érkezett. Felhívására a világ különböző pontjairól négy karmester utazott ide, hogy tanulhasson tőle, a Szolnoki Szimfonikus Zenekar közreműködésével.

tovább»


2018-11-30 14:31