Kultúra

Az idei évben a Balance Művészeti Egyesület több versenyen vett részt, mint az előző években. A növendékek nagy izgalommal várták a már ismert versenyeket, és a számukra még ismeretlen fesztiválokra is nagy szorgalommal készültek. A 2018/2019-es tanév tavaszi versenysorozatában a növendékek három országos és egy nemzetközi versenyen mérhették össze tudásukat, kivétel nélkül olyan növendékekkel, akik iskolarendszerben tanulják a kortárs- és moderntáncot (ez heti 10-12 óra táncoktatást jelent, ezzel szemben növendékeink heti 2, illetve különórákkal együtt heti 4 órában tanulják a különböző technikákat). Ennek fényében eredményeinket még értékesebbnek érezzük.

tovább»


2019-05-22 11:00

Négy évtizedes fennállását ünnepli a Martfű Városi Nőikar. Az ebből az alkalomból rendezett hangversenyen, 2019. április 27-én, a városunk zenei életét meghatározó, kivételes közösség ajándékaként, a főszerep ezúttal is a kórusmuzsikáé volt, igényes, értő közönség és baráti kórusok körében.

tovább»


2019-05-07 13:22

A Városi Könyvtár minden évben a Költészet Napja alkalmából szavalóversenyt hirdet a város diákjai számára. S bár versenynek nevezzük ezeket az alkalmakat, arra bíztattuk a gyerekeket, hogy inkább ünnepnek éljék meg a délutánt, gyönyörködjenek saját szavalataikban, a mások által választott versekben, a magyar nyelvben, a költészetben.

tovább»


2019-05-02 12:32

Varga Ilona Napraforgók című kiállításának megnyitóján az alkotó és művészetkedvelő régi ismerősei együtt járták be a fény és az árnyék útját 2019. április 25-én. A martfűi középiskola rajztanáraként több generációt tanított, de volt emellett egy másik élete: önmaga is alkotott és teszi ezt ma is. Rajzai, festményei közkedveltek. A Művelődési Központban megtekinthető tárlat is úgy valósulhatott meg, hogy sokan otthonról, a szögről akasztották le a korábban vásárolt vagy ajándékba kapott Varga Ilona - képeket.

tovább»


2019-04-30 13:27

„Virágba borult hajnali mise, ahogy szavaid kitárod” – így hangzott az idei martfűi költészetnapi ünnepség első versének első sora. A költő felelősségvállalásáról is szólt a 2019.04.11-én megtartott, sokszínű műsor.

tovább»


2019-04-24 16:41

Gyönyörű tavaszi napsütéssel köszöntött ránk március utolsó szombatja. A martfűi Kézműves Ház idén már 6. alkalommal csatlakozott a Kézműves Alkotóházak és Műhelygalériák hétvégéjéhez. A Csoóri Sándor Alap támogatásával reggel 9 órától több népi kézműves mesterségben kipróbálhatták magukat a rendezvényre látogatók.

tovább»


2019-04-08 16:47

„Színek és rímek” címmel nyílt közös kiállítás Martfűn, Tamási Gabriella martfűi festő és unokatestvére, Hovodzák Sándor versíró alkotásaiból. – „Ez az alkalom nyitókiállítása a képzőművészet és vizuális kultúra terén annak a rendezvénysorozatnak, mellyel az idén 30 esztendős városunk jubileumára emlékezve, olyan martfűi vagy innen elszármazott tehetséges alkotókat mutatunk be, akikre büszkék vagyunk” – fogalmazott a Művelődési Központ igazgatónője a tárlat megnyitóján. – „Tőlük és művészetüktől is szép, nemes a mi városunk” – fűzte hozzá Asztalosné Kocsis Enikő.

tovább»


2019-03-28 16:56

A forradalmi hősökre a zene nyelvén, kórusmuzsikával is emlékeztek Martfűn. Sok éve része városunk március 15-ei ünnepi eseményeinek a Művelődési Központban megtartott délutáni kórushangverseny, melyen ezúttal ritkán hallott forradalmi dalok és szerb nóták csendültek fel a Tiszaföldvári Férfikórus repertoárjában, kiemelten kötődve az ünnephez.

tovább»


2019-03-27 16:28

Otthonról hozott receptjeikkel 30 csapat összesen 150 kg sertéshúsból és 90 kg hurka alapanyagból töltötte a kolbászt, hurkát Martfű országszerte, sőt határon túl is elhíresült Alföldi Kolbász- és Hurkatöltő Fesztiválján. Visszatérő jó barátok jöttek ismét Romániából és a Vajdaságból, köztük testvértelepüléseinkről, Misztótfaluból és Martonosról. Martfűről öt csapat nevezett, és szinte valamennyi környező településről is örömmel hozták el helyi hagyományaikat a baráti közösségek, családok, kollektívák csapatai.

tovább»


2019-03-14 14:41

Egy elmaradt est, bepótoljuk! Harminc évnek indult, de ide már Vera jön! „Fel kell nőni vele”. Grecsó Krisztián honlapján olvastam ezeket a szavakat. Így hirdette az író a martfűi találkozót.

tovább»


2019-03-13 16:49

„Az emlékezet többféle formában és műfajban őrzi az igazságos uralkodó, Mátyás király alakját. Az „igazságos király” először mindenkinek népmesei alak volt.  A történelemkönyvek szerint Mátyás király felismerte, hogy Magyarországot megerősítve, a közép-európai népeket összefogva lehet csak megállítani az Oszmán Birodalom terjeszkedését és megvédeni a keresztény civilizációt” – emelte ki Eiler Zita a kiállítás megnyitóján.

tovább»


2019-03-12 14:58

A Magyar Népművelők Egyesület 13 éve hirdeti meg a farsangi időszakban a Kultúrházak éjjel-nappal rendezvénysorozatot, melyhez országszerte több száz kulturális intézmény kapcsolódik. Idei jelmondatuk: „Mindennap értéket adunk”.

tovább»


2019-03-08 14:35

„Az alkotás sűrűjében” - ezt a verscímet kapta Stonawski József martfűi versíró hatodik kötetének bemutatója, melyen nemcsak az író, de felesége, az új kötetet díszítő képek festője is a középpontba került. A kiválasztott versek többek között Martfűről, a művészetek találkozásáról és az alkotó írásszeretetéről meséltek a hallgatóságnak.

tovább»


2019-02-28 13:36

Kiválasztott címmel Köszler Nóra Martfűről elszármazott versíró kötetét ismerhették meg az érdeklődők a művelődési központban, 2019. február 15.-én.

Hálásak lehetünk, hogy Nóra úgy döntött, első „szülöttét” nálunk, nekünk, itthon mutatja be – fogalmazott üzenetében Székácsné Tálas Gabriella könyvtárvezető, aki örömmel segítette a rendezvény létrejöttét.

tovább»


2019-02-22 13:51

Számos hazai és külföldi csapat mérette meg disznótoros különlegességeit az idei évben is a Hajdú-Bihar megyei Szentpéterszegen. A 2019. február 9-én 13. alkalommal megrendezett Hurka- és Kolbásztöltő Fesztiválon városunkat Pásztor Lajos képviselte. A martfűi Alföldi Kolbász- és Hurkatöltő Fesztiválok szervezője hurka kategóriában első helyezést ért el a bihari alföldi kistelepülés gasztronómiai rendezvényén.

tovább»


2019-02-11 16:54

Kétnapos tánckurzuson készültek a Magyar Bajnokságra Martfűn a Szilver Táncsport Egyesület táncosai január 26-27-én. – „Egyesületünk szervezésében vártuk a táncosokat felkészítő táborunkba, melyen oroszországi és észt trénertől is tanulhattak a résztvevők, minden kategóriában” – tudtuk meg László Csaba edzőtől, akinek a vezetésével erősítő edzések, úszás, futás és technikai képzések is segítették a felkészülést.

tovább»


2019-02-05 15:50

Az Alföld hamisítatlan disznótoros ételeivel, kiváló hangulatával és műsoraival március 9-én, szombaton várja vendégeit a IX. Alföldi Kolbász- és Hurkatöltő Fesztivál, Martfűn a Városi Sportcsarnokban. A fellépők között magyar és határon túli hagyományőrző együttesek, művészeti közösségek szórakoztatják a látogatókat. Sztárvendég Nótár Mary, a jó zenéről és a hangulatról a Csík - Molnár Trió gondoskodik, és retro disco is várja a bulizni vágyókat.

tovább»


2019-01-30 14:21

A magyar kultúra közös kincsünk, mely értékes, egyedi és méltán gazdagítja közös európai kultúránkat. A magyar kultúra napja és a január 21-én, a kultúra e jeles ünnepe alkalmából rendezett városi ünnepség ismét alkalmat adott arra, hogy nagyobb figyelmet szenteljünk évezredes hagyományainknak, gyökereinknek, nemzeti tudatunk erősítésének, felmutassuk és továbbadjuk a múltunkat idéző tárgyi és szellemi értékeinket.

tovább»


2019-01-29 16:23

Kiállítás, ünnepi megemlékezés és ingyenes filmvetítés is várja a magyar kultúra napja martfűi rendezvénysorozata vendégeit, melyre ezúton hívja szeretettel az önkormányzat a város lakóit.

tovább»


2019-01-15 15:30

A Csoóri Sándor Alap 2018. évi pályázatán a Martfű Városi Művelődési Központ és Könyvtár a Kézművesházzal együttműködve nyert támogatást a népi kismesterségek, népművészet megismertetésére. Ennek segítségével szakkörön, játszóházakban, kézműves foglalkozásokon ismerkedhetnek meg a gyerekek és szüleik a hagyományos népi motívumokkal, a Tisza mentén honos mesterségekkel és azok alapanyagaival.

tovább»


2019-01-11 11:58

Az Alföld hamisítatlan disznótoros ételeivel, kiváló hangulatával és műsoraival március 9-én, szombaton várja vendégeit a IX. Alföldi Kolbász- és Hurkatöltő Fesztivál, Martfűn a Városi Sportcsarnokban. A fellépők között magyar és határon túli hagyományőrző együttesek, művészeti közösségek szórakoztatják a látogatókat. Sztárvendég Nótár Mary, a jó zenéről és a hangulatról a Csík - Molnár Trió gondoskodik.

tovább»


2019-01-11 11:24

Adventi hangversenyükön értékes zenei repertoárjukban a magyar és a nemzetközi zeneirodalom szép kórusműveit adták ajándékba közönségüknek december 9-én a Martfűi Városi Nőikar tagjai.

tovább»


2019-01-10 16:31

Hiszem, hogy önök is bele fognak olvasni, mert egészen kiváló gondolatok vannak ebben a könyvben, amelyek közül sok megmarad az emlékezetben. Ez a könyv nem gyártörténet. Negyvenöt szerző története, amely sokkal emberibb, mintha egy gyárról írtunk volna – ajánlotta leendő olvasói figyelmébe Farkas Imre Tisza Cipőgyári történetek címmel megjelent új kötetét a december 8-i könyvbemutatón.

tovább»


2019-01-08 12:41

Advent időszakában a tánc is nagy szerepet kap Martfűn. Sok éve hagyomány a város művelődési intézményében a nagyszabású ünnepi gálaműsor, melyben az intézmény és a város mozgásművészeti csoportjai örvendeztetik meg előadásaikkal közönségüket.  

tovább»


2018-12-21 10:50

„TAK esszenciák” címmel a Településképi Arculati Kézikönyvek az egyes települések arculatára leginkább jellemző településképi formáiról, meghatározó középületeiről és példa értékű építészeti megoldásairól készült fotókat láthatunk a Martfű Városi Művelődési Központban, december közepéig.

tovább»


2018-12-11 12:57