30 éves a martfűi sörgyár

Jubileumi rendezvénysorozattal és sörfesztivállal ünnepel a HEINEKEN

Ünnepi szimpóziummal, orgona koncerttel és „A gyárépítő” című dokumentumfilm vetítésével emlékezett meg fennállásának harmincadik évéről a város vezetésével közösen a martfűi Heineken Sörgyár. A Magyarországon két sörgyárat üzemeltető cég a jubileumi események után, 2015. szeptember 26-án szezonzáró sörfesztivállal és a látogatók előtt megnyitott sörgyárral is ünnepel Martfűn.2015 az évfordulók éve a Heineken Hungária számára. A vállalat soproni egysége idén ünnepelte fennállásának 120. évfordulóját, martfűi gyára pedig augusztus 17-én lett 30 éves. A Martfűi Ünnepi Napok programsorozat keretében megrendezett szimpózium, Ad de Joode holland orgonaművész koncertje és a dr. Pálffy Dezső, az Első Szövetkezeti Sörgyár alapítójának életét bemutató, „A gyárépítő” című dokumentumfilm vetítése kísérte a születésnapot.

A Heineken Hungária Martfű meghatározó gazdasági szereplője. A sörgyár Martfű munkaképes korú lakosságának 1,6%-át foglalkoztatja, a cég által fizetett helyi iparűzési és kommunális adó pedig jelentősen hozzájárul városunk fejlődéséhez.

A martfűi sörgyár a cégcsoportban is fontos szerepet tölt be, mert itt készül a világ innovációnak számító Soproni Frissen Csapolt. A martfűi gyár zöld, fenntartható működésével is kiemelkedik a többi magyarországi sörgyár közül. A Heineken innovatív beruházásainak köszönhetően a gyár energiafelhasználása és széndioxid kibocsátása az utóbbi években jelentősen csökkent. A társaság létrehozta a Heineken Hungária Martfűért programot is, mely helyi civil közösségek, egyesületek, alapítványok városfejlesztési, közösségépítési célkitűzéseit támogatja.

– A Heineken Hungára Sörgyár Martfű meghatározó gazdasági szereplője. Ezért is tartotta fontosnak a város, hogy a Martfűi Ünnepi Napok részeként, jubileumi rendezvénnyel emlékezzen meg a gyár harmincéves fennállásáról – köszöntötte a 2015. augusztus 17-én, a Polgármesteri Hivatalban megtartott ünnepi szimpózium résztvevőit Gonda Istvánné, városunk alpolgármestere.

Vendégeink voltak Gajus Scheltema, a Holland Királyság Budapesti Nagykövete, Tóth Katalin, a Földművelési Minisztérium Nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára, Budai Gyula, a Külgazdasági és Külügyminisztérium miniszteri biztosa, Joris Huijsmans, a Heineken Hungária Sörgyárak Zrt. vezérigazgatója, Pálfalvi Márta, a Heineken Hungária Sörgyárak Zrt. Vállalati kapcsolatok és kommunikációs igazgatója, dr. Pálffy Dezső, az Első Magyar Szövetkezeti Sörgyár alapítója, dr. Bene Ildikó JNSZ Megyei fejlesztési miniszteri biztos, Boldog István országgyűlési képviselő és Berecz Zsolt, a JNSZ Megyei Közgyűlés alelnöke.

– Martfű Város Önkormányzata nevében szeretném megköszönni dr. Pálffy Dezső úrnak, hogy annak idején ide, a Tisza legszebb kanyarulatába álmodta meg az Első Szövetkezeti Sörgyárat, majd példaértékű szakmai munkával valósította meg és működtette azt – kezdte ünnepi köszöntőjét dr. Papp Antal. – Azóta is kiemelkedően meghatározó a város életében a Heineken Sörgyár. Reméljük, hogy az eddigi jó együttműködésünket még tovább tudjuk erősíteni, és a vállalatot a város életében, eseményeiben az őt megillető helyre, rangra tudjuk emelni – hangsúlyozta Martfű polgármestere.

– A növényolajgyár 1980-as, majd a sörgyár 1985-ös megépülését követően nagyobb ipari beruházás nem valósult meg Martfűn. Voltak tervek, van ipari park, ipari terület, még sincsenek beruházások. Mit kell másként csinálnunk és merre induljunk el tovább? – vetette fel a szimpóziumon városunk vezetője. Martfű kitörési pontjaiként a turisztikai lehetőségeket, a megyeszékhely közelségét és, kiemelkedő előnyként, a magas szintű közbiztonságot nevesítette.

– Kiemelten fontos, hogy azokat a cégeket, amelyek Magyarországon munkahelyeket teremtenek, fejlesztenek, beruháznak, minden tudásunkkal és lehetőségünkkel segítsük – hangsúlyozta a szimpóziumon Budai Gyula, a Külgazdasági és Külügyminisztérium miniszteri biztosa. – Polgármester úr azt mondta, hogy az elmúlt időszakban nem érkeztek olyan beruházási lehetőségek, amelyek lendítettek volna a város életminőségén. A Martfűn működő két nagy cég, amelyek közül az egyik a Heineken, elég jelentős mértékben hozzájárul a város fejlődéséhez – reagált dr. Papp Antal beruházásokkal kapcsolatos felvetésére a miniszteri biztos. Budai Gyula szerint újabb és újabb beruházások valósulnak meg a Heineken jóvoltából, erősítve a stratégiai partnerséget a cég valamint a Külgazdasági és Külügyminisztérium között.

– Kelet-Magyarország fontos stratégiai bázis számunkra, a Martfűi Sörgyár, modern kialakítását és hatékony működését tekintve pedig az egyik legnagyobb büszkeségünk. A gyár sikere közös, a helyiek barátságos fogadtatása és martfűi dolgozóink áldozatos munkája nélkül nem ünnepelhetnénk – emelte ki Joris Huijsmans, a Heineken Hungária vezérigazgatója.

– Ez az a sörgyári fejlesztés 30 évvel ezelőtt igen jelentős segítséget nyújtott az akkori sörhiányos helyzet enyhítésében. Mára pedig, a sörgyár jelenlegi tulajdonosának munkája alapján, a magyar söripar egyik leg dinamikusabban fejlődő és a minőségi sörgyártás tekintetében élenjáró gyárává nőtte ki magát az eredeti elképzelésünk – hallhattuk dr. Pálffy Dezső összegzésében.

A martfűi sörgyár alapítója a térség további élelmiszeripari fejlesztési lehetőségeire vonatkozó elképzeléseiről is beszélt. Elsőként egy, a sörgyár és a növényolajgyár mellé álmodott cukorgyárról, amelynek tervei már minisztériumi szinten is ismertek, és amelyhez saját, a sör- és növényolajgyárak melletti földterületével is hozzájárulna. Ugyancsak erre a területre vonatkozóan, javaslatot tett a Heineken cégnek egy malátagyár közös építésére is, közvetlenül a sörgyár mellett, korszerű élelmiszeripari fejlesztési bázist kialakítva Martfűn.

Az ünnepi megemlékezés a Heineken Sörgyárban folytatódott, ahol a sörkészítés és -palackozás folyamatait Ligeti Gábor, a martfűi sörgyár vezetője mutatta be.

A délutáni program részeként Ad de Joode holland orgonaművész szólaltatta meg virtuóz játékával a Szent Tamás-templom orgonáját. A hangverseny a dr. Pálffy Dezső aranydiplomás agrármérnök, az első Szövetkezeti Sörgyár alapítójának életét bemutató, „A gyárépítő” című dokumentumfilm ünnepi vetítésével zárult, a Martfű Mozi nagytermében.

A Heineken Hungária Sörgyárak Zrt. több mint száz éves sörfőzési tapasztalata és nemzetközileg elismert márkái révén a magyar piac meghatározó szereplője, a nemzetközi Heineken csoport magyar leányvállalataként tevékenykedik Magyarországon. A cég két sörgyárában, Sopronban és Martfűn gyártják hazánk legkedveltebb sörét, a Sopronit, de itt készül Európa vezető sörmárkája, a világ legnemzetközibb söre, a Heineken is.

Az idei fesztiválszezon és a 30 éves jubileum lezárásaként szeptember 26-án saját sörfesztivált rendez a Heineken, hogy Martfű lakóival közösen ünnepelhessék ezt a hosszú sikertörténetet. Az ingyenes rendezvényen a kitűnő hangulatról a Magna Cum Laude zenekar, a jó sörről pedig az Arany Fácán gondoskodik. Maga a sörgyár is különleges programmal fogadja az érdeklődőket ezen a napon, a „Nyitott gyár” esemény keretein belül a látogatók saját szemükkel láthatják, hogy készülnek Magyarország kedvenc sörei, alkoholmentes sörei és radlerei.

Herbály Jánosné

Tovább a képekhez>>>

2015-08-26 14:18