Hírek a városszépítők „háza tájáról”

Alig csitultak el az Év Civilszervezete cím megnyerése utáni - örömmel, gratulációkkal teli - napok, új feladatok vártak a „kis csapatra”. 

Mint a fotók is mutatják, volt mit csinálni. Nárciszhagyma ültetés, padfestés, gyomlálások.

S jött a nagy felkérés! Induljon az egyesület az Arany Fácán jubileumi sörfesztivál versenyén egy jó programmal, ahol annak a megvalósításához meg lehet nyerni az aznapi bevételt. Nagyon komoly programokat hirdettek a versenytársak, nagyon kellett bíznunk magunkban - no és a sörfogyasztókban -, hogy sikerült olyan elképzeléssel indulnunk a versenyen, ami győzelmet hoz. Sikerült! Köszönjük!

S most a pályázatról, a meghirdetett programról.

Azt hiszem minden szépet, természetet, növényeket szerető martfűi „szíve csücske” a Művelődési Központ körüli park. Előtte, mellette két oldalt, mögötte, és persze a gesztenyefasor másik oldala a Tisza felé.

Csak hát eltelt több mint két évtized, amióta évről-évre nem szépül, hanem mindig veszít abból, épül lefelé, öregszik. Ki ne álmodná vissza a fénykori állapotát? 

Mi is a rekonstrukcióra, a megújításra gondoltunk, azt hirdettük meg. Csak hát, ez nem egyszerű dolog!

Olyan biztosan nem lehet, mint volt, mert az évtizedek alatt a fák megnőttek, hatalmas lombkoronát növesztettek, megváltoztak a fényviszonyok a talajszinten. Nem sütne be a nap az újraültetett rózsákra, virágokra. Közben olyan fák magját is besodorta a szél, vagy ejtették el a madarak, amelyek nem oda valók. Igaz nagyra nőttek, zöldek, de gyomfák, elveszik a fényt és a tápanyagot az eredeti „nemes” fáktól. Meg kell válni azoktól! No és a betegektől is. Előre kérem, hogy fogadják ezt el!

De az időközben kipusztult, kivágott fák, bokrok hiánya miatt már nem könnyű azt felidézni, milyen alakzatban, hol, milyen növények is voltak?

Nagy, nehéz feladat ez! De meg kell tenni az első lépéseket, azután évről-évre újabbakat.

Elsőnek sok-sok információra, fotókra lenne szükségünk, milyen is volt valójában? Kérjük előszedni a fiókok mélyéről, a fényképalbumokból az amatőr fényképeket, vagy a parkban készült esküvői fotókat. Szívesen meghallgatunk minden emlékezőt, megnézzük együtt a helyszínen - ha úgy könnyebb -, és lerajzoljuk.

Szerveződik egy kis, szakmai csapat: erdészmérnök, földmérő, látványtervező, és az egyesület tagsága arra, hogy elkezdődjön egy nagyszabású munka előkészítése, majd sok-sok segítséggel - önkéntesek, diákok, közfoglalkoztatottak, jóérzésű lakosok - fokozatos megvalósítása.

Ezt nem tudja egyetlen egyesület, szervezet sem egyedül megvalósítani! Csak összefogással, közösen. Azt mondják, ez már „kiment a divatból”. Biztos? A cél nem érné meg feléleszteni ezt a formát?

A Művelődési Központban leadható minden információ ebben a témában, elérhetőségünket is megkapják ott. Várjuk véleményüket, segítségüket!

Vinczéné Balogh Magdolna

Martfűi Városszépítő Egyesület vezetője

2015-10-13 12:54