Danolda – Babáknak és mamáknak is örömet ad

A Danolda elnevezésű baba-mama program 2013. óta működik a gyermekkönyvtárban egy szerencsés találkozásnak köszönhetően. Gergő már dolgozott hasonló programban, bennem pedig még élt az emléke annak, ahogyan a saját gyerekemmel mondókáztam, dúdolásztam. Láttam, mennyire fontos szerepe van az ölbéli játékoknak, az éneklésnek egy kisgyermek fejlődésében, mennyi öröm van benne a baba és a mama számára egyaránt.A könyvtárban éppen nem működött hasonló foglalkozás, viszont mindenképpen szerettük volna bevonzani a kismamákat és a legkisebbeket, elkezdeni az olvasóvá nevelést már egészen kicsi korban, ideszoktatni a gyermekeket, és közösséget teremteni az édesanyák számára, ahol kellemes környezetben megoszthatják egymással örömüket, gondjaikat, tanácsokat kaphatnak egymástól, miközben kisgyermekük biztonságban, jól érzi magát. Ezeknek a foglalkozásoknak talán a közösséghez szoktatásban is szerepük van. Itt ugyanis a babák is kommunikálnak egymással a saját nyelvükön, tapasztalhatják, milyen az, ha többen együtt vannak hasonló korúak.

Bár egyedi alkalomnak indult, rendszeressé vált, mert Gergő köztünk maradt, és mert úgy éreztük, szükség van programunkra. Küldetésnek tekintjük ma is, mivel az édesanyáktól kapunk visszajelzéseket, és a babák reakciói is árulkodóak. Egyre többen ide találnak hozzánk, és már nem csak a plakátok, a Fb-os hirdetés nyomán, hanem mert szájról szájra terjed a program híre.

Ez a foglalkozás nekünk is, akik munkaidőben, tulajdonképpen munkát végezve tartjuk, rengeteg örömet ad. Az energia csak úgy áramlik vissza felénk a baglyos szőnyegen kúszó-mászó apróságoktól. A mosolyuk, érdeklődő, kitartóan ránk szegezett tekintetük, vagy éppen a zenétől megnyugodott, elszenderedett baba boldogsággal tölt el bennünket, és motivációt ad.

A foglalkozások összeállításakor mindig az igényességre törekszünk. Csak hagyományos ölbéli játékokat, a néphagyományból vett gyermekdalokat vagy neves szerzők értékes műveit használjuk, dolgozzuk fel. A gitárkíséret minden esetben a Gergő munkája, ő ötli ki, teszi hozzá saját stílusát, így lesz egyedi.

A 2015-ös felújítás óta kellemes, higiénikus, barátságos környezet várja a babákat, mamákat.

Már „felnőtt” egy Danoldás korosztály, óvodások lettek, és ismerősként térnek vissza a könyvtárba ovi csoportjaikkal, szüleikkel.

Nagyon lelkesek vagyunk, boldogan csinálnánk még nagyon sokáig mindig új lehetőségeket keresve, mert nagy öröm látni, hogy adunk azzal babáknak, mamáknak egyaránt, amit mi magunk is nagy kedvvel teszünk.

Székácsné Tálas Gabriella

Tovább a 2017.03.24 - Danolda - Városi Könyvtár képgalériához>>>

Tovább a 2017.04.07 - Danolda - Városi Könyvtár képgalériához>>>

2017-04-11 15:24