Nemzetközi Testvér- és Baráti Városok Találkozója Martfűn

A közös európai együttműködés jegyében találkozott egymással hat ország delegációja és polgármesterei Martfűn 2015. április 16-19-ig, a Martfű Városi Művelődési Központ, az elmúlt évek sikeres kapcsolatát továbberősítő európai uniós testvérvárosi pályázatához („Europe for citizens’’) kapcsolódva. A négynapos program során szakmai konferenciákra, közösségi rendezvényekre várta Martfű Város Önkormányzata és a Martfű Városi Művelődési Központ Tuchow, Misztótfalu, Petrilla, Martonos és Drienica városvezetőit, delegációtagjait, köztük az ifjúsági korosztály vendégeit, mindezzel megvalósítva a generációk találkozóját is.


A pályázati támogatásból megvalósuló program fő eleme egy nemzetközi konferencia volt, ahol a polgármesterek mutatták be településüket, a helyi és regionális európai uniós projekteket, együttműködésük eddigi eredményeit. A konferencia zárásaként került sor a „Városok és polgárok partnersége – mint az európai közös jövő záloga” című pályázati együttműködés közös nyilatkozatának hivatalos aláírására. A dokumentum alapján „A jelenlévő önkormányzati, civil és egyházi közösségek kölcsönösen kifejezik azon szándékukat, hogy egymás megismerésére alapozva, a lassan eltűnő európai határokon túlnyúló baráti kapcsolataikat fejlesztik, s lehetőségeik keretein belül  támogatják e kapcsolatok erősödését. 

Az okirat aláírói a benne foglaltak szerint támogatják és remélik a népek közötti megértést, s az ebből fakadó kölcsönösen előnyös társadalmi és gazdasági kapcsolatok kialakulását.

Az egyetértő okiratot aláírásával hitelesítette Tuchów Polgármestere Ádam Drogos, Misztótfalu Polgármestere Ardelean Anton, Drienica Polgármestere Igor Bircuk, Martonos Polgármestere Horvát Gergely, a petrillai delegáció vezetője Kutasi Csaba, valamint Martfű Város Polgármestere dr. Papp Antal.

Az ifjúsági korosztály tagjai a martfűi Damjanich középiskolában megrendezett diákkonferencián vettek részt, angol nyelven mutatva be a közös európaiság számukra fontos elemeit, korosztályuk helyzetét, mindezt a közös fejlődés reményében, egy Európai Parlamenti ülés szimulációjaként.

A testvérvárosi találkozó vendégei a Martfűn töltött négy nap során a szakmai egyeztetéseken, közös pályázati lehetőség áttekintésén túl megismerkedtek településünk látnivalóival, részesei voltak a 60 éves Martfű Néptáncegyüttes nagyszabású jubileumi gálájának, valamint kirándulásokon, baráti esteken, táncházban ismerkedtek a helyi hagyományokkal, kultúrával és a pályázati partnerek delegációival, mindezt a fejlődő baráti kapcsolatok további erősítése jegyében.

Magyar Mária

Egyetértő okirat>>>

"Európa a polgárokért" testvérváros program>>>

Tovább a 2015.04.17 - Nemzetközi Testvérvárosok Találkozója - konferencia képekhez>>>

Tovább a 2015.04.17 - Nemzetközi Testvérvárosok Találkozója - diákkonferencia képekhez>>>

Tovább a 2015.04.18 - Nemzetközi Testvérvárosok Találkozója - táncház képekhez>>>

 Tovább a 2015.04.16-19 - Nemzetközi Testvérvárosok Találkozója Martfűn képekhez>>>

Minden jog fenntartva © 2011-2021 Martfű Város