Kiváló sportolók eredményeit ismerték el

Martfűn hagyomány, hogy az év végéhez közeledve ünnepélyes keretek között köszönti az önkormányzat a megyei és országos bajnokságokon, diákolimpián és nemzetközi versenyeken kiemelkedően teljesítő ifjúsági korosztályos sportolókat. Az elismeréseket a 2016. december 12-én megrendezett sportdíj-átadó ünnepségen vehették át a fiatalok. Az első alkalommal adományozott „Martfű Város Sport Díja” kitüntetések átadására is ekkor került sor, például szolgálva a következő sportgeneráció számára.

2016-ban "Martfű Város Sport Díja” önkormányzati kitüntetést Balogh József és Hajnal Tamás, „Önkormányzati Elismerő Oklevelet” pedig Budai Attila Botond, Botka Anikó és Varga Ferenc vehetett át.

A Martfű Városi Művelődési Központ és Könyvtár pódiumtermében Rágyanszky István, a Művelődési, Oktatási, Sport, Civil- és Egyházi Kapcsolatok bizottságának vezetője köszöntötte Martfű sportkiválóságait, edzőiket és családtagjaikat.

– Ezek a fiatalok megérdemlik a kitüntetéseket, dicséreteket, okleveleket. De a sporthoz az adottságok mellett támogatás is kell. Ez a támogatás lehet a szülőktől, főleg onnan van, lehet anyagi is és lehet olyan is, amikor támogatják, hogy a gyerek naponta elmenjen az edzésre. Ez nagyon jó dolog, hisz a sport mindenkinek kell! – hangsúlyozta a sportdíj-átadó gálán dr. Papp Antal. – Ezért is gondolta úgy az önkormányzat, hogy megváltoztatja, kiszélesíti ezt a rendezvényt, hogy a mostani fiatalok lássák a már hosszabb ideje fiatalokat is, hogy ők is kapnak díjakat, és felnézzenek rájuk, példát mutassanak nekik. Ezt a lehetőséget most elindítjuk útjára – fogalmazott a polgármester, majd gratulált a díjazottaknak, sok sikert kívánva további munkájukhoz.

– Díjat átadni felelősség és emellett természetesen öröm is. A díjat valóban meg kell becsülni, a díjért meg kell dolgozni. A mi esetünkben a díjátadás közpénzből történik, a közpénzzel való bánásmódnak pedig megvannak a szabályai, amelyeket rendeletben összegzett az önkormányzat – emelte ki a Művelődési, Oktatási, Sport, Civil- és Egyházi kapcsolatok bizottságának vezetője. – Ahhoz, hogy díjat tudjunk átadni legalább három feltétel kell: legyen olyan versenyző, aki ezt megérdemli, legyen olyan személy, aki ajánlja – edzője, sportvezetője, iskolaigazgatója – és önkormányzatunk, amely erre lehetőséget biztosít – hangsúlyozta Rágyanszky István.

Az ajánlásokra, javaslatokra valóban számít az önkormányzat. Segítségül, a díjak odaítélésének formai és tartalmi követelményeként, kitüntetési ajánlási űrlap készül.

A képviselő-testület 2015 novemberében alapította a „Martfű Város Sport Díja” önkormányzati kitüntetést, azon személyek, közösségek részére, akik a sport területén kimagasló színvonalú eredményeket érnek el. Az önkormányzat elismerését az e célra készített serleg, díszoklevél és pénzjutalom testesíti meg. A díjból évente legfeljebb kettő adományozható.

Az önkormányzati sportelismeréseket dr. Papp Antal polgármester adta át, Rágyanszky István, Horváth Endréné és Kupai-Szabó Kornél, a Művelődési Oktatási, Sport, Civil és Egyházi Kapcsolatok Bizottsága tagjai közreműködésével.

Rágyanszky István, a szakbizottság vezetője elsőként Balogh Józsefet szólította a színpadra, hogy átvegye a „Martfű Város Sport Díja” kitüntetést.

Balogh József 2005 óta, a Martfűi Úszó és Triatlon Klub megalakulásától a klub elnökeként végzi a kimagasló színvonalú eredményeket elérő sportszervezet irányítását. Munkájának köszönhetően az eltelt tizenegy esztendő alatt az egyesület egyre nagyobb sikereket ért el országos szinten. A klub megalakulása óta nem volt olyan év, amikor ne állhatott volna fel martfűi versenyző országos bajnokságokon a dobogó valamelyik fokára. A versenyzői létszám folyamatos növekedésével egyéniben és csapatversenyeken is kiváló eredményeket tudhattak magukénak, valamint értékes diákolimpiai helyezéseket szereztek a klub színeiben versenyző sportolóik. Az elmúlt években több versenyzőjük kiérdemelte a Héraklész válogatott kerettagságot, és a klub a Magyar Triatlon Szövetség utánpótlás egyesületi ranglistáján 2014-ben a második, 2015-ben a harmadik helyezést nyerte el. A sportszervezet fejlődését igazolja, hogy bekerülhettek a Magyar Olimpiai Bizottság Sport XXI. elnevezésű programba, amely a 6-15 éves korú versenyzők sportágbeli fejlődését támogatja. Munkájuk elismeréseként a Magyar Olimpiai Bizottságtól közel tíz éve rendszeresen kapnak anyagi támogatást és sporteszközöket is a megfelelő felkészülésük biztosításához.

Az eddig eltelt időszakban Balogh József elnök vezetésével a Martfűi Úszó és Triatlon Klub egyre aktívabban kapcsolódott be a tevékenységükhöz kötődő különböző városi sportrendezvények szervezésébe, lebonyolításába is. A helyi általános iskolával és a középiskolával közösen rendszeresen szervezett mezei futó-, duatlon és triatlon versenyeket, valamint húsz alkalommal városi futóversenyt, amellyel sokat tett a helyi sportélet fellendítése, a sportolás népszerűsítése érdekében.

Évek óta töretlen népszerűségnek örvendő, rendkívül eredményes sporttevékenységével Balogh József sportvezető olyan érdemeket szerzett a város sportéletében, amely elismerésre, „Martfű Város Sportdíjára” méltó.

Balogh József köszönetét fejezte ki azoknak, akik ezt a díjat neki ajánlották, és akik az úszó és triatlon klub sikeréhez hozzájárultak. – Akik itt vannak, tudják, hogy sportvezető, edző vagy egy elnök ezt a díjat önmagában nem kaphatná meg. Sokan tettek azért, hogy én ezt a díjat kiérdemeljem: a jelen lévő gyerekek, a triatlonisták, a szüleik. Köszönöm nekik, a kollégáimnak, az edzőinknek és a családomnak, mindazoknak, akik segítenek már évek óta, hogy ezt a szintet tudjuk tartani. Nélkülük nem sikerülhetnének ezek a gyönyörű eredmények, amiket elérnek a triatlonisták.

A Képviselő-testület „Martfű Város Sport Díja” kitüntetést adományozott Hajnal Tamásnak.

Hajnal Tamás tizenkét éves kora óta az erősport elkötelezettje. Pályafutását Kürti László irányításával 2002-ben kezdte, először csak az edzőtermi látogatásokkal, majd később, miután szenvedélyévé vált ez a sportág, tizenöt éves kora óta versenyszerűen művelve. Az elmúlt évtizedben több mint kétszáz kupát gyűjtött, mellyel bizonyította kitartását, eredményességét. Példamutató elszántsága és szorgalma nyomán ez ideig számos magyar, európai és világversenyen vett részt.

A „Magyarország Legerősebb Embere” bajnoki címet első ízben 2014-ben majd idén, 2016-ban is neki sikerült megszereznie. Az idei versenyben 74 ponttal az élen végzett, felhúzásban, rönknyomásban, magasba dobásban, lengősúly cipelésben és golyópakolásban is kiválóan teljesítve.

Neki köszönhetően városunk több alkalommal adhatott helyet a sportág országos döntője selejtezőinek. Kimagasló színvonalú eredményeivel sporttevékenysége során példát mutat a fiatalabb korosztály számára, sokat tesz a helyi sportélet fellendítéséért, a sportolás népszerűsítéséért.

– Az életem részévé vált, a legfontosabb dolog számomra egyelőre a sport. Mindent e köré szervezek, hogy ezt tudjam csinálni és minél jobb eredményeket tudjak elérni – reagált az önkormányzati elismerésre Hajnal Tamás, köszönetét fejezve ki a fő támogató önkormányzat és a Kürti Gym csapat segítségéért, megemlékezve tanítványai, klub- és versenyzőtársai szép eredményeiről, sikereiről is.

A sportdíjak átadását követően azt a három személyt szólította a színpadra Kupai-Szabó Kornél, akik ezen az estén „Önkormányzati Elismerő Oklevelet” vehettek át. Ezt az önkormányzati elismerést azon személyek és közösségek számára adományozza a képviselő-testület, akik Martfű városért, az itt élő és dolgozó emberekért tevékenykednek, vagy a maguk területén, ez esetben a sport terén kimagasló eredményt nyújtottak.

„Önkormányzati Elismerő Oklevelet” vehetett át Budai Attila Botond. A 18 éves martfűi karate versenyző számos versenyen öregbítette városunk hírnevét. Attila 2004 szeptemberében kezdett el kyokushin karatézni Martfűn. Tíz évig volt tagja a Victory klubnak, majd a Full-Contact Team Szolnokhoz igazolt két évvel ezelőtt. Hogy tudását még tovább bővítse, felvételizett a Testnevelési Egyetemre, és jelenleg elsőéves hallgató rekreációszervezés és egészségfejlesztés szakon.

Tavaly a diákolimpia elődöntőjének megnyerésével bekerült a magyar válogatottba, és jelenleg is tagja a csapatnak. Az elődöntőt követően nemzetközi bajnokságon első helyezést ért el, ezzel is készülve az Európa-bajnokságra. Az EB kvalifikációs versenyének Veszprém városa adott otthont, amely egyben diákolimpia döntő is volt. Kemény felkészülés után megnyerte a diákolimpiát, amely korosztályában Magyarország egyik legrangosabb versenye. Ezen kívül számos rangos versenyen ért el sikereket a martfűi versenyző.

A 2016-os év is sikerekkel teli volt Attila számára. Megnyerte a diákolimpiai elődöntőt majd a döntőt, ezzel kvalifikálta magát az EB-re, amit Grúziában rendeztek meg. Itt nem tudott dobogóra állni, de egy hónappal később részt vett az All Kyokushin Világbajnokságon, ahol 3. lett.

„Önkormányzati Elismerő Oklevélben” részesült Botka Anikó. A 16 éves martfűi lány tíz éve sportol. A Tiszaföldvári Úszóklubban kezdett versenyszerűen úszni. A Martfűi Úszó és Triatlon Klub megalakulása után a klub edzéseit látogatta, majd választott sportága a triatlon lett. A martfűi klub színeiben a versenyeken egyre eredményesebben képviselte városunkat. Az elmúlt években országos bajnokságokon, egyéniben és csapatban is több magyar bajnoki címet és helyezést szerzett. Tagja a magyar triatlon Héraklész válogatott keretnek. 2016-ban eredményei alapján a Tiszaújvárosban megrendezett Triatlon Ifjúsági Európa-bajnokságon a magyar válogatott tagja volt és képviselhette országunkat, városunkat.

„Önkormányzati Elismerő Oklevelet” vehetett át Varga Ferenc. A 19 éves fiatalember, Hajnal Tamás tanítványaként, az erősport legfiatalabb helyi versenyzőjeként szép eredményeket tudhatott az elmúlt időszakban a magáénak. A 2016 tavaszán megrendezett „Kelet-Magyarország Legerősebb Embere” megmérettetésen elért harmadik helyezésével kvalifikálta magát az országos döntőbe. A celldömölki országos „Magyarország Legerősebb Embere” versenyen pedig 50 ponttal az előkelő 5. helyet szerezte meg, amely alapján ő fogja képviselni Magyarországot a junior világbajnokságon, Írországban. A 2016. november 6-án lebonyolított junior országos bajnokságon a dobogó legfelső fokára állhatott, az országos összetett bajnokságban az 5. helyen végzett.

Varga Ferenc eddigi pályafutása során bizonyította kitartását, eredményességét. Példamutató elszántsága és szorgalma nyomán rövid idő alatt több magyarországi versenyen vett részt, és elért eredményei alapján lehetősége lesz képviselni városunkat, országunkat a jövőben is. Kimagasló színvonalú eredményeivel példát mutat a fiatalabb korosztály számára. Sokat tesz a helyi sportélet fellendítéséért, a sportolás népszerűsítéséért.

– Az élet minden területén, de a sportban kiemelten fontos, hogy legyenek példaképeink, hiszen ezek a példaképek nem csak utat mutatnak, hanem erőt is adnak, amikor a teljesítményünk határát súroljuk.  Segítenek, hogy ne tévesszük szem elől a célt, vagy, hogy ne adjuk fel egy-egy botlás után – hangsúlyozta a sportdíj-átadó ünnepségen Horváth Endréné, azt kívánva a jelenlévő sportolóknak, hogy egyszer maguk is példaképpé váljanak, mert annál nagyobb elismerés talán nem is létezik.

Sportáganként számos példaképül szolgáló, kiváló sportoló neve is felkerült ez alkalommal a díjátadónak helyt adó pódiumterem oszlopaira.

Diákolimpián és kiemelt versenyeken elért 2016 évi eredményeik alapján polgármesteri elismerő oklevelet is átvehettek a városunkban működő sportközösségek legjobbjai.

Horváth Endréné elsőként a Kung-fu sportág terén jeleskedő Fűzfa Dominikot és Mester Marcellt, valamint edzőjüket, Kelemen Richárdot szólította a színpadra.

A klub 2016 októberében ünnepelte fennállásának 5. évfordulóját. A harcművészetek iránt érdeklődő gyermekek a Városi Fitness Terem tornatermében mélyíthetik el tudásukat. A klub a szolnoki székhelyű Magyarországi Wing Chun Harcművészeti Egyesület Martfűi Szakosztályaként működik. Az egyesület a Magyar Wing Chun Szövetség és a Magyar Kung-fu Szakszövetség tagja.

A Wing Chun Kung-fu tudományos alapokon nyugvó, tradicionális kínai harcművészet, egyike a nyugati világban leginkább elterjedt harcművészeti rendszereknek. Elsősorban önvédelmi jellegű harcművészet, nem versenysport, ennek ellenére a martfűiek rövid idő alatt is szép eredményeket hoztak el azokról az országos és nemzetközi versenyekről, amelyeken elindultak. Arany-, ezüst- és bronzérmek, kupák, oklevelek és helyezések sorát gyűjtötték az elmúlt években.

A társastánc terén Balanescu Liliána és Mészáros Bence Levente büszkélkedhet kiváló eredményekkel, vehette át az ajándékot és az elismerő oklevelet.

A versenytánc a társastáncok versenyszintű, versenyszerű formája, ahol a párok különböző korosztályokban és tudásszinteken mérhetik össze tudásukat az egész ország területén megrendezett táncversenyeken. A versenytánc világa nagyon izgalmas. A latin-amerikai és standard táncok tanulása közben, a változatos figurák elsajátításán túl új élményeket, tapasztalatokat lehet szerezni a külső megjelenés, a sminkkészítés és a ruhatervezés terén is.

A táncok jellegének, karakterének elsajátítása egy-egy önismereti tréningnek is megfelel. A páros munka segíti az együttműködési és a problémamegoldó képesség fejlesztését. Versenyzőként bejárhatják az egész országot, nemzetközi versenyeken akár a világot is. Mottójuk: „Táncolok, míg élek, mert tánc nélkül nincs élet.”

Eredményes sakkozóink, Arlett Vanda, Pál Ágnes Manlaj és Rácz Norbert is kiérdemelték a polgármesteri elismerést, edzőjük, Szilágyi Dezső vezetésével.

A sakk elmesport, az győz, aki túljár ellenfele eszén, bemattolja ellenfele királyát. Ahhoz, hogy ez sikerüljön, szellemileg kell felülkerekednie az ellenfelén.

A magyar sakksport és sakk kultúra évszázadok óta a világ élvonalába tartozik. A magyar Kempelen Farkas készítette az első sakkgépet, amely a világ korabeli uralkodóinak is csodálatát és elismerését vívta ki.

Férfi és női sakkozóink sakk olimpiákon eddig öt első, tizenegy második és négy harmadik helyet szereztek. Polgár Zsuzsa személyében női világbajnoknak örülhetünk, húga Judit pedig évtizedekig vezette a női világranglistát. Igazi példaképekben ez a sportág is bővelkedik.

Jelenfi Gitta, Iglódi Gergő, Tor Sándor és edzőjük Búzás Gábor a Kyokushin Karate sportágban ért el kiváló eredményeket 2016-ban.

A Kyokushin karatét tartják a legerősebb harcművészetnek. A Martfűi Dojoban hetente több alkalommal gyakorolnak a gyerekek és felnőttek, kezdők és haladók. Az edzéseket Sensei Búzás Gábor vezeti. A fizikai síkon történő tanulás és tapasztalatszerzés mellett nagy hangsúlyt fektetnek a folyamatos szakmai képzésre, edzéselméleti módszerek megismerésére. Minden korosztályt a saját szintjén segítenek céljaik elérésében.

A klub vezetője és mesterük Sensei Stefanovics József elismert szakmai tudása iránymutatást és inspirációt ad a csoportokat vezető mestereknek.

A Victory folyamatosan fejlődik, változik, a kor követelményeinek megfelelően. Új edzés- és felmérési rendszerekkel tették hatékonyabbá a műhelymunkát. Mindenkit motiválnak, hogy próbálja ki a versenyzést, ahol fejlődik a személyiségük, találkoznak vereséggel, győzelemmel, kudarccal és sikerrel. A másik nagy megmérettetés az övvizsgákra való felkészülés és vizsgázás.

A klub vezetőjének egyik fő mottója „Ami nem fejlődik, az meghal.” Ennek tekintetében élik napjaikat és cselekedtek 2016-ban is.

Bartusz Gergő, Bencsik Richárd, Gál Albert, Molnár Dániel, Petróczki Gábor Mihály, Rupa Csaba, Sagáth Kornél, Sütő Bence, Szőrös Gábor és Tóth Gergő a labdarúgás terén emelkedtek ki eredményeikkel sporttársaik köréből 2016-ban.

A Martfűi Labdarúgó Sportegyesület 95 igazolt labdarúgóval kezdte el az őszi szezont, nyolc korosztályban. Közülük tizenketten felnőtt, a többiek utánpótlás korúak. Az ideális létszám 120 fő lenne, így a környékbeli településekről is egyre több gyermeket toboroznak.

Az U7-es és az U9-es korosztályokban – edző Farkas Roland – már látható a toborzás eredménye, látványosan nőtt a létszámuk. A Bozsik Program keretében tornákon vesznek részt, kiváló eredményekkel. Az U11-es korosztály – edző Hovodzák Ferenc – nagyobb pályán, komolyabb erőfeszítést igénylő mérkőzéseket játszik kéthetente, szintén Bozsik tornákon, nagyszerű eredményeket elérve. Az U13-as és U14-es korosztályokban – edző Farkas Tamás – két fronton küzdenek a gyerekek. A kisebbek még a Bozsik tornákon, a nagyobbak már tétmérkőzéseken szerepelnek. Az U14-es csapat a második helyen áll a bajnokságban. Az U16-os csapat – edzője Erdei László – váltakozó sikerrel vívta meg őszi mérkőzéseit, hatodik helyen áll a bajnokságban. Az U19-es együttes – edző Papp Erik – pedig a negyedik helyen várja a tavaszi folytatást. A felnőtt együttes – edzője Hovodzák Ferencz – az elvárásoknak megfelelő eséllyel indulhat a tavaszi fordulónak. Egyre több fiatal játszik a csapatban, ami ígéretesnek tűnik a jövőre nézve is. A sportegyesületet kapus edzőként Németh Lajos segíti, nagy elhivatottsággal.

Bácsmegi Boglárka, Bácsmegi Laura, Bagi Mercédesz, Bérczi Blanka, Cseuz Lili, Deák Boglárka, Deák Dorina, Forgács Korina, Kovács Vivien, Laczkó Enikő, Lefor Mercédesz, Németh Noémi, Sági Fanni, Gáspár Barnabás, Bakó Ferenc, Csató Gergely, Csüllög Marcel, Fülöp Ádám, Hornyák Döme, Kovács Levente, Kovács Péter József, Németh Csaba, Pápai Balázs, Pápai Péter, Sándor Dénes és Tóth Zalán kiváló triatlon eredményeikkel érdemelték ki az önkormányzati elismerést, edzőik: Balogh József, Botka Tibor és Balogh Máté támogatásával.

A 21. század egyéni sportjaként is emlegetett triatlon mára igen népszerűvé vált városunkban is. Az úszás, kerékpár, futás hármas egysége alapjaiban is sokoldalú mozgásformát jelent, ezeknek az egymás utáni teljesítése azonban még ennél is több lehetőséget rejt a testi és mentális fejlődésre.

A Martfűi Úszó és Triatlon Klub 2005-ben alakult. Az eleinte néhány fős, úszással és triatlonnal foglalkozó kiscsoport mára a környék egyik legnagyobb és legeredményesebb sportegyesületévé nőtte ki magát. Fő feladatuknak az utánpótlás nevelést tartják. Nap, mint nap közel ötven, öt és tizennyolc év közötti gyermek választja ezt a testmozgást délutánonként.

Pedagógiai és edzői végzettséggel rendelkező oktatók kezei közé kerülve biztonságban és jó hangulatban sajátíthatják el a legkisebbek is a legfontosabb alapokat. Innen tudásszintnek megfelelően kerülnek fel haladó csoportokba. Sportolóiknál kiemelt figyelmet biztosítanak a változatos és sokrétű mozgástanulásra, a különböző sportágak megismertetésére, a koordinációs és kondicionális képességek sokszínű fejlesztésére, a fiatal tehetségek gondozására vagy éppen felzárkóztatására.

2016 évi eredményei alapján az egyesület három sportolója érdemelte ki a Héraklész válogatott kerettagságot: Pápai Balázs, Hornyák Döme és Botka Anikó.

A támogató környezet mellett valódi elhivatottság, kitartás és sok-sok munka kellett azokhoz a kiváló eredményekhez, amelyek méltóvá tették fiatal sportolóinkat és segítőiket az önkormányzat és városunk közösségének elismerésére. A sikeres, eredményeikre méltán büszke martfűi fiataloknak, edzőiknek és segítőiknek is gratulálunk!

Herbály Jánosné


Minden jog fenntartva © 2011-2021 Martfű Város