Ugrás a fő tartalomhoz Ugrás az elérhetőséghez

Sportgála – Az elmúlt évben is kiváló eredményeket értek el Martfű fiatal sportolói

2018 évi kimagasló sportteljesítményéért hetvenöt fiatal vehetett át önkormányzati elismerő oklevelet városunk hagyományos Sportgáláján, a Művelődési Központban, december 10-én. Az önkormányzat helyi rendelete alapján a „Martfű Város Önkormányzati Elismerő Oklevele” díjat két kategóriában, pénzjutalommal és tárgyjutalommal vehetik át a város legeredményesebb fiatal sportolói.

Az edzők, sportvezetők, egyesületek, szakosztályok és oktatási intézmények sportdíjakra vonatkozó javaslatait az Oktatási, Művelődési, Sport, Civil és Egyházi Kapcsolatok Bizottsága gyűjti össze és terjeszti a képviselő-testület elé.

– Martfűn a sportnak nagy hagyománya van, a sportélet szinte egyidős magával a várossal, hiszen a Cikta illetve a Tisza Cipőgyárban nagyon komolyan segítették a sportolást – emlékeztetett a Sportgálán Rágyanszky István. A sportbizottság vezetője szerint az önkormányzati rendszer bevezetése óta is számos martfűi sportsiker született, sokan vehették át az önkormányzat testnevelési és sportdíját vagy a legmagasabb önkormányzati elismerést, a Martfű városért díjat.

A közelmúltban Balogh József és Hajnal Tamás, 2017-ben pedig Iglódi Gergő kapta meg a város sportdíját. 2018-ban, először augusztus 20.-án, Botka Tibor és Szilágyi Dezső vehette át az önkormányzati sportelismerést.

A decemberi Sportgálán többségében ifjúsági, gyermekkorú sportolókat köszöntöttek az önkormányzati elismerő oklevelek, pénz- és tárgyjutalmak átadásával. Néhányan közülük több sportágban is érintettek voltak.

– Martfűn komoly összeget, éves szinten közel 20 millió forintot fordít az önkormányzat a sportélet támogatására – hívta fel a figyelmet a Sportgálán dr. Papp Antal polgármester. – Sokan ezt is kevésnek tartják, de a lakosságszámhoz viszonyítva ez az összeg pl. Eger város egy főre eső támogatásának felel meg. Problémát jelent viszont, hogy nem minden támogatási összeget tudnak felhasználni a sport területén. Vannak támogatók, akik TAO-jukat (társasági adójukat) ajánlanák fel, de a sportklubok nem tudják fogadni.

Számomra nagy büszkeség, hogy ilyen sokan vehetnek át önkormányzati elismerő oklevelet. Ez azt jelenti, hogy a fiatalok körében jelentős sportélet zajlik Martfűn. Mindehhez komolyan hozzájárulnak a szülők, nagyszülők, biztatják, felkészítik a fiatalokat – mondta dr. Papp Antal, arra kérve a sportolókat, köszönjék meg szüleik sporttevékenységükhöz nyújtott támogatását.

Rágyanszky István felkérésére elsőként Pál Ágnes Manlaj vehette át Martfű Város Önkormányzati Elismerő Oklevelét, kiemelt önkormányzati díjként pénzjutalommal egészítve ki azt.

Manlaj a szolnoki Verseghy Gimnázium tanulója. 2009 óta sakkozik, azóta országos versenyeken 23 első, 13 második és 9 harmadik helyezést ért el. Egyéniben és csapatban 11 alkalommal szerzett jogot diákolimpiai országos döntőn való indulásra, öt alkalommal végzett dobogós helyen, 2016-ban bajnokságot is nyert. Eredményes tagja a megyei bajnokságban szereplő felnőtt csapatnak is.

Önkormányzati elismerő oklevelek csoportos átadása következett, a Martfűi Úszó és Triatlon Klub sportolói részére, Horváth Endréné, a sportbizottság tagja közreműködésével.

A klub megyei és országos szinten valamint a környező országokban 2018-ban 35 versenyen képviseltette magát, amelyeken számos dobogós helyezést értek el egyéniben vagy csapatban.

Küzdelmes versenyeikről, eredményeikről, a felkészülés és a versenyek vidám pillanatairól rövid képes összefoglalót is készítettek a Sportgála résztvevői számára. 

Kimagasló sporttevékenységükért önkormányzati elismerést vehettek át a triatlon sportág legeredményesebb képviselői: Bakó Ferenc, Boros-Nagy Lili, Botka Anikó, Csüllög Marcell, Danku László Botond, Deák Boglárka, Deák Dorina, Forgács Korinna, Hevesi Eszter, Hevesi Vajk, Hornyák Döme, Kiss Anna, Laczkó Enikő, Laczkó Rozina, Laczkó Szabina, Németh Noémi, Pápai Balázs, Pápai Péter, Pető Dániel, Torák Levente, Tóth Zalán, Botka Tibor, Fekete Szilveszter, Laczkó István, Balogh József és Kovács Péter.

Kupai-Szabó Kornél a Martfű Városi Sportegyesület azon sportolóit szólította a színpadra, akik országos versenyeken elért dobogós helyezéseik, eredményeik alapján önkormányzati elismerő oklevélben és tárgyjutalomban részesültek.

Az önkormányzati sportbizottság tagja elsőként az egyesület Sakk Szakosztályának tagjait, Onodi Emesét és Pintér Alexandrát hívta a közönség elé. Pál Ágnes Manlaj, aki már átvette oklevelét, valamint a karate sportágnál is érintett Tichy Luca Sára és Vágner Hanna is felsorakozhattak az eredményes sakkozók közé. Felkészítőjük Szilágyi Dezső.

A sportegyesület kerékpárversenyzőjeként Sági Fanni Lili vehetett át elismerő oklevelet.

Az íjászsport sikeres képviselői közül, az Íjász Szakosztály tagjaiként Kocsi István és Angyal Klára részesült önkormányzati elismerésben.

A labdarúgás utánpótlás-nevelési rendszerében megyei vagy országos helyezés nem érhető el, de az edzőik által legtehetségesebbnek tartott utánpótlás korú martfűi labdarúgók eredményeit is elismerésre méltónak ítélte a képviselő-testület.

Kupai-Szabó Kornél a Martfűi Labdarúgó Sportegyesület kiválóságait, a labdarúgó sport korosztályukban meghatározó tagjait is színpadra szólította. Önkormányzati elismerő oklevelet vehetett át Ivankovic Milán, Planicska Martin, Törőcsik Dávid, Szűcs Márk, Hreskó Tamás, Iglódi Zalán, Sípos Attila, Légrádi Milán, Pintér Attila, Hervay Roland, Trencsényi Dániel, Berta Tibor Dániel, Balla Róbert, Bodzsár Balázs és Deák Gergő. Sikeres felkészítőik Benedek Tibor, Farkas Roland, Trencsényi Tamás és Berta Milán.

A Szilver Táncsport Egyesület eredményes martfűi táncosai is a színpadra léptek ezen az estén. 2018-ban megyei és országos helyezéssel büszkélkedhetett Varga András, Dorogi Edina Anna, Fodor Luca Ágota, Fodor Bence Olivér, Balanescu Liliána és Szántó Regina. Felkészítő tanáraik Prozlik Anna, Pap Balázs, László Csaba és Kósa András.

– Jobb adni, mint kapni – idézte a Magyar Református Szeretetszolgálat vezérmondatát Kupai-Szabó Kornél, aki szerint ezt a gondolatot vallhatta egykori háromszoros olimpiai bajnok ökölvívónk, Papp László is, amikor ringbe lépett.

Ezt gondolhatják versenyeiken a Victory Kyokushin Karate Klub kiváló sportolói is, akik közül szintén sokan vehettek át önkormányzati elismerő oklevelet és tárgyjutalmat dr. Papp Antal polgármestertől.

– Olyan szerencsések vagyunk ebben a városban, hogy szinte minden évtizedben van egy-egy sportág, amely megjelenik, kiugrik, megújul – fogalmazott a Sportgálán Rágyanszky István. – Ilyen volt a ’80-as évek közepe tájékán a kyokushin karate, amely azóta is városunk egyik legfényesebb sportága.

A sportbizottság vezetője elsőként a klub jelenlévő edzőjét, Búzás Gábort szólította a színpadra. Őt a nemzetközi versenyeken, országos diákolimpián helyezést, helyezéseket elérő fiatalok követték: Kovács Zoltán, Biri Dominik, Szepesi Anna, Szepesi András, Tichy Bence, Tichy Luca Sára, Sólyom Blanka, Sólyom Hunor, Vágner Hanna, Vágner Hunor, Szabó Lara, Mészáros András, Tor Sándor, Melis Adél, Fehér Áron, Kiss Viola Virág, Horváth Barna, Fejes Gábor, Oláh Barnabás, Kengyel Georgina, Szabófi Renáta, Szabófi István, Bllaca Medina, Kiss Dominik, Nagy Viktória és Kovács József.

A Sportgála zárásaként Rágyanszky István köszönetet mondott a szülőknek, hogy segítik gyermekeik sporttevékenységét, ami sok esetben anyagi áldozatot, lemondást is jelent. – A sport az életünkben az egyik legfontosabb, hiszen a győzelem megtanít az örömre, a vereség pedig arra, hogy azt is el kell viselni. Minden fiatal hasznát látja a sportnak, és közülük sokan országos eredményeket is elérnek.

A sportolók és a szülők körében is népszerű Sportgála célja is az, hogy a sportéletet erősítse, elismerve a martfűi sportolók kiváló eredményeit, ezúttal a 2018-as év legjobbjait állítva a figyelem középpontjába.

Herbály Jánosné

Képgaléria>>>

Minden jog fenntartva © 2011-2021 Martfű Város