Közel háromszáz, városunkhoz kötődő személy életútja egy kötetben

„Ki kicsoda Martfűn – Életutak, életképek" címmel újabb hely- és kortörténeti jelentőségű könyvet vehetnek kézbe az olvasók, a 2020. augusztus 18-án, kedden 17. órakor kezdődő könyvbemutatón, a Művelődési Központban.A könyvben bemutatott több száz személy foglalkozása és életrajza rendkívül széles körben mozog. Szerepel benne tanár, vállalkozó, politikus, sportoló, munkás, művész… és még sokan mások. Két dolog köti őket össze: az egyik, hogy az életük egy szakasza, többeknek az egész élete, e városhoz köthető, a másik, hogy a maguk területén valami kiválót, maradandót alkottak, vagy felelős, a város életét valamilyen területen meghatározó pozíciót töltöttek be.

A könyv kiadásának gondolatát évek óta dédelgette Rágyanszky István önkormányzati képviselő, jó példaként láttatva a szülővárosában, Szarvason évtizedenként megjelenő, hasonló köteteket.

A képviselő-testület több mint három éve döntött könyv kiadásáról, és előkészítéséhez munkacsoportot hozott létre. A könyv vezetői - koordinálói feladatait Gonda Istvánné és Rágyanszky István látta el. A kiadványban megjelenő személyek, adatok összegyűjtésébe készséggel kapcsolódnak be az erre felkért közéleti szereplők, témák szerint:

Városfejlesztés - épített környezet: Kozma Imre

Önkormányzat: Sólyom Dezsőné

Gyárak, vállalkozások (Kivéve Tisza Cipőgyár): Szikszay Ádám

Tisza Cipőgyár: Máté Gizella

Mezőgazdaság - természeti környezet: Vinczéné Balogh Magdolna

Kultúra - szabadidő - civil élet: Asztalos Árpádné

Oktatás - óvodák - iskolák: Hegedűs Mihály

Sport: Horváth Endréné

Egészségügy: dr. Mucsi János

Egyházak: Kupai-Szabó Kornél

Segítségükre, emlékezetükre, személyes kapcsolataikra alapozva indulhatott el ez a jelentős munka, a helyi újságban is megjelent kérdőív közreadásával, kérve az itt élők ajánlásait, javaslatait, a Ki kicsoda Martfűn kötet teljesebbé tételéhez.

Saját vagy hozzátartozóik adatainak közlésével sokan hozzájárultak közelmúltunk és mai mindennapjaink megismeréséhez, és ahhoz, hogy a könyv kiadásában közreműködők nagy-nagy türelmet igénylő munkájának eredményekét a „Ki kicsoda Martfűn” kötetet a jövő hét keddi könyvbemutatón végre személyesen is a kezünkbe vehetjük.

Herbályné Kalmár Irén

2020-08-13 18:38