Ugrás a fő tartalomhoz Ugrás az elérhetőséghez

Hét évtizede önállóan – Martfű 70 kisfilm

A Martfű Média, a település önállóvá válásának 70. évfordulójára emlékező kisfilmjével elsősorban erre a fontos településtörténeti eseményre igyekszik ismételten, kiemelten felhívni a figyelmet.

A tizenhárom perces kisfilm kifejezetten a 2020. augusztus 20.-i Városi Ünnepi Megemlékezésre készült, az ünnepség résztvevői láthatták először. A településtörténeti kép- és videóválogatás az ünnepi program összeállítói és a médiacsoport közös elképzeléseként valósult meg, a kezdetektől napjainkig időrendben mutatva be a település kialakulását és fejlődését.

Az archív felvételek, reklámrészletek, korabeli fotók, videók tartalmi válogatását a Martfű Városi Művelődési Központ és Könyvtár munkatársai, Asztalosné Kocsis Enikő intézményvezető és Eiler Zita muzeológus segítették. A 90-es évektől egyre gazdagabbá váló fotó- és videó anyagok válogatása és előkészítése, a kisfilm képi és zenei szerkesztése, vágása az önkormányzat Kommunikációs és Médiacsoportjának feladata volt. Herbályné Kalmár Irén médiavezető és Kovács Tamás webszerkesztő grafikus előkészítő, szerkesztői teendői mellett, az aprólékos vágási feladat Székács Szidónia médiaszerkesztőre hárult.

Az építőanyagot biztosító gyár, a közút, vasút, vízi út mind-mind fontos szempont volt, amikor a Bata cipőgyártó cég magyarországi terjeszkedését fontolva, éppen itt vásárolt földet 1940 augusztusában. A rákövetkező évben elinduló építkezés alapköve szó szerint és képletesen is egy hatalmas építkezés fundamentuma lett.

A cipőipar fejlődésével párhuzamosan fejlődött a település közigazgatása is. Martfű 1950-ben lett Tiszaföldvárról leváló önálló település, 1970. augusztus 20-án nagyközséggé nyilvánították, 1989. március 1-jén pedig városi rangot kapott.

Martfű iparosodása tovább folytatódott, növényolajgyár és sörgyár épült, újabb betelepülési hullám indult el. A helyi szorgalmas munkaerőre és Martfű kincseire alapozva a régiek mellé új vállalkozások települtek, s ez a folyamat ma is tart.

A több évtizeddel ezelőtt készült és a mai fotókat, videókat nézve az is rácsodálkozhat az itt zajló változásokra, aki még soha nem járt a településen vagy éppen elszármazott innen.

Új utakon, újabb 70 év előtt – olvasható a kisfilm végén, Martfű városnak és az itt élőknek is az eddigiekhez hasonlóan szép és tartalmas további évtizedeket kívánva!

Herbályné Kalmár Irén

Minden jog fenntartva © 2011-2021 Martfű Város