MARTFŰI DELEGÁCIÓ A KENYÉR ÜNNEPÉN - Tuchówban, lengyel testvérvárosunkban jártak

Az idén Martfű testvérvárosa, a dél-lengyelországi Tuchów adott otthont a Tarnów járási és kislengyelországi aratóünnepnek. Az ünnepség díszvendégeként martfűi delegáció is részt vett az aratás befejezését, az új kenyeret ünneplő sokadalomban.Korábban, június 21-én Tuchów város polgármestere hazánkban járt a Jász-Nagykun-Szolnok megye által szervezett lengyel - magyar testvértelepülési konferencián. Mariusz Rys előadást tartott az európai uniós pályázati lehetőségekről, a pályázatok segítségével megvalósított nagyszabású elképzeléseikről.

Kozma Imre polgármesterrel megbeszélést folytatva, ebben az évben az ifjúság, a fiatalok találkozási lehetőségét helyezték a cserekapcsolat középpontjába. Augusztusban, a “Martfűi ünnepi napok” során vendégül láttuk test-vérvárosunk delegációját, tagjai között a Tuchow-i közép- és általános iskola igazgatóit, akik megismerkedtek a martfűi közoktatási intézményekkel is

A tapasztalatcsere folytatásaként augusztus utolsó napjaiban martfűi városi delegáció utazott Tuchówba. A Damjanich János Szakképző Iskola és Gimnázium, a Városi Általános Iskola vezetői, önkormányzati képviselők mellett a felnőtt néptáncegyüttes, a Street Feelings breakcsoport, valamint a Martfűi Ifjúsági Civil Fórum képviselőiből állt össze a kiutazók csoportja.

Az általános- és középiskolai csereprogrammal párhuzamosan, az ifjúsági civil fórummal és a Tuchow-i ifjúsági önkormányzattal közösen egy európai uniós pályázati projekt kidolgozásán, egy martfűi ifjúsági találkozó megvalósításán dolgoznak – tájékoztatott Asztalosné Kocsis Enikő, a művelődési központ igazgatója. A lengyelországi út jó alkalom volt a pályázat szakmai előkészítésére is. Az iskolai csereprogram keretében pedig hasznos tapasztalatokat szereztek a Tuchow-i és környékbeli iskolákban.

A kultúra területén színvonalas műsorral ajándékozták meg testvérvárosunkat. Adamik Lajos pusztagulyása pedig igazi gasztronómiai élménynek bizonyult a házigazdák számára. Az új kenyér ünnepe alkalmából kis Lengyel-ország számos településéről nyolcezer vendég gyűlt össze ezen a hétvégén. Szép hagyományként, aratókoszorú kompozíciók sorát vonultatták fel, minden település a maga jellemző népviseletével, néptáncával járult hozzá az ünnep hangulatához. A gazdag programban együtteseink maradandó emléket hagytak Martfűről, miközben maguk is sok szép élménnyel gazdagodtak.

Mindez még inkább erősíti a két település kapcsolatát, amely további komoly szakmai folytatást ígér.

 

Herbályné