MEGÚJULÓ KÁBELTÉVÉ RENDSZER DRASZTIKUS ÁREMELÉSSEL - Eszi, nem eszi, nem kap mást?

Mint ahogyan azt a FiberNet Kommunikációs Zrt. augusztusban kiküldött tájékoztatóiból megtudhattuk, a modern infokommunikációs szabványoknak megfelelő, 860 MH-z-es, visszirányos, internetezésre is alkalmas hálózatot alakít ki településünkön a szolgáltató. A csillag-pontos kábeltelevíziós hálózat kiépülését, a magas színvonalú technikai megoldásokon alapuló, a társaság által ígért kiváló képminőséget, kiemelkedő üzembiztonságot, a bővülő műsorkínálatot, az elérhető közelségbe került Internet- és telefonszolgáltatást bizonyára minden előfizető megelégedéssel fogadja majd. Az új hálózatra történő átkötésekből eredő várható kellemetlenségek, leginkább az ún. alap és családi csomagok havi díjának október 1-től tervezett 31 és 36%-os emelése azonban komoly felháborodást váltott ki

A történtekkel, a kiküldött tájékoztatókkal kapcsolatos, e-mailben fogadott felvetéseimre Garai Ágnes, a FiberNet Kommunikációs Zrt. PR menedzsere válaszolt, leginkább az új, csillagpontos rendszer nyújtotta kiváló minőségű kommunikációs lehetőségeket, a jelenlegi 46-ról 53 csatornára bővülő programkínálatot, az új szolgáltatásokat középpontba helyezve. A nagyszabású beruházással elérhetővé válik internet szolgáltatásuk, amely fix havidíjak mellett nagy sebességgel és üzembiztonsággal teszi lehetővé a szörfölést a világhálón, illetve vezetékes telefon szolgáltatásuk is bevezethetővé válik, amely – ahogyan Garai Ágnes fogalmazott – rendkívül kedvező havidíjainak köszönhetően komoly alternatívát jelenthet más szolgáltatókkal szemben.

A programcsomagokon belüli átcsoportosítások mellett bekerül a programkiosztásba az Autonómia TV (magyar, közszolgálati), a TVE (spanyol, kereskedelmi), a TV Paprika (magyar, gasztronómia), a TV Polonia (lengyel, kereskedelmi), a MTV Europe (angol, zene), a Viasat History (magyar, ismeretterjesztő), a DW (német, hírek), valamint az Europa Europa (magyar, film) csatorna. Az RTL 2 (német, kereskedelmi) csatorna viszont várhatóan kikerül a programkínálatból.

Az új kábelhálózat átadására előreláthatólag 2006. októberében kerül sor. A kibővült kábeltelevíziós programcsomagok a lakások új hálózatra való átkötésével egyidejűleg kerülnek bevezetésre. A megújult termék igénybe vétele – az első tájékoztatóval ellentétben –, nem teszi szükségessé új előfizetői szerződés meg-kötését, de lehetőség van programcsomag váltásra, amely szerződésmódosítással (és 2.675 Ft költséggel – szerk.) jár együtt.

Felvetettem, hogy az áfa emelkedése mellett mi indokolja ezt a kábelhálózat korszerűsítését követő, jelentős áremelést. Tolmácsoltam azt az általános véleményt is, amely szerint még egy ilyen, a kábeltelevízió szolgáltatás területén monopol helyzetben lévő cégtől is sok ez az emelés, s hogy nem kell több program, a fejlesztés pedig kötelessége a cégnek. Ezekre a kérdéseimre a következő választ kaptam:

– Az ÁFA változás miatt 15 %-ról 20 %-ra emelkedik a kábeltelevízió forgalmi adója, de ez természetesen nem a mi áremelésünk. Az emellett tapasztalható áremelés annak az árharmonizációs tevékenységnek a része, amelynek keretén belül a régió más településeihez hasonló árakat állapítunk meg Martfűn is. A régió azon településein, ahol hasonló összetételű programcsomagunk van, hasonló szolgáltatási árak érvényesek.

Ennyire jutottam. Az ügyfélszolgálati irodán és a www.fibernet.hu honlapon is elérhetők az ún. „Általános szerződési feltétek”. Eszerint a szolgáltató egyoldalúan módosíthatja az előfizetői szerződést a körülményekben bekövetkezett lényeges változás esetén. Ezek az alábbiak lehetnek: üzemeltetési, működési költségek változása; infláció; ha az előfizetői igények, a jelszolgáltatás körülményei és egyéb érdekek, körülmények figyelembe vételével a programválaszték, a programcsomagok száma, összeállítása módosul, vagy módosításra szorul; hálózat műszaki korszerűsítése; hálózathasználati díjak változása.

A mindezekre, valamint az előfizetőket ez esetben megillető jogokra vonatkozó, az ÁSZF-ben szintén szereplő előzetes tájékoztatási kötelezettség szerint kaptuk a szolgáltatótól az eddigi tájékoztató leveleket.

A beruházás befejeztével ígért kiváló képminőség, kiemelkedő üzembiztonság, bővülő műsorkínálat mellett, úgy tűnik, hogy a korábban megkötött szerződések, a szolgáltató által diktált ÁSZF alapján mi, fogyasztók, nem tehetünk mást, mint tudomásul vesszük az „árharmonizációt” is, esetleg programcsomagot váltunk, vagy felmondjuk a szerződést. Ez utóbbit azonban érdemes jól megfontolni, előtte tájékozódni más lehetőségekről is, mert a visszaköttetés ára szintén igen borsos...

Herbály Jánosné