"A fő cél, hogy az adósságállományt csökkentsük, a költségvetést egyensúlyba hozzuk"

Dr. Bakonyi Péter Martfű új polgármestere. Független jelöltként biztos, közel 20 százalékos fölénnyel végzett öt riválisa előtt. Lapzárta révén, már a választás után néhány nappal arról kérdeztem, hogyan fogadta a győzelmet, mik lesznek a legelső teendői, miként látja a képviselő-testület összetételét, az együttműködés lehetőségét.
Martfű Közéleti Magazin, 2006. október– Köszönöm mindazoknak, akik rám szavaztak, és azoknak is, akik nem. A város lakosságának jelentős része nem ment el szavazni. Remélem, és mindent megteszek azért, hogy négy év múlva nekik is jobb emlékük, benyomásuk legyen az önkormányzat munkájáról, és hogy talán négy év múlva részt vesznek a választáson.

Köszönöm valamennyi jelöltnek, polgármesterjelöltnek, hogy elindultak, őket ezért meg kell becsülni. Polgármesterjelöltként mindannyian tudtuk, hogy egy győztes lehet. Mindenki azért indult el, mert a saját győzelmét szerette volna, magát erre a posztra alkalmasnak tartotta és meg akarta nyerni a választást. Ezzel természetesen így voltam én is. Nagyon örülök, hogy ilyen arányú győzelmet arattam, érzem a közbizalmat. Úgy gondolom, hogy a közhangulat tükröződik az eredményben, ami nem csak kizárólag a személyemnek szól, bár remélem, hogy annak is, hanem annak a helyzetnek, hogy egy korábban fejlődő, dinamikus város az utolsó négy-hat-nyolc évben letért erről az útról, bizonyos szempontból stagnál. A város lakossága nem okvetlenül azt várja, hogy visszajöjjön a régi állapot, de azt mindenképpen el kell érni, hogy Martfű fejlődő, dinamikus települése legyen ennek a körzetnek. Ehhez előre kell menni, új lehetőségeket kell teremteni.

Számítottam rá, magamnak is föltettem a kérdést, hogy mit teszek elsőként, amikor bemegyek a polgármesteri hivatalba. A választás éjszakáján voltam benn először, ekkor találkoztam az újonnan megválasztott képviselőkkel.

Elkezdtem a hivatal munkatársaival az ismerkedést. Leülünk Kozma Imre polgár-mester úrral, és átbeszélünk minden fontos tudnivalót. Hivatalosan, a JNSZ megyei Közigazgatási Hivatal munkatársának jelenlétében is átadja nekem az ügyeket. Az első, alakuló testületi ülést pedig jövő csütörtökre (október 12., a lap megjelenésének napja – szerk.) hívom össze, ahol föláll a testület, a képviselők esküt tesznek, megalakulnak a bizottságok, tisztségviselőket választunk, elkezdjük a munkát.

Személyesen is megismerkedem az önkormányzat munkatársaival, végiglátogatom az önkormányzat intézményeit. Intenzív együttműködésre törekszem a civil szervezetekkel. Megkezdem a kapcsolatok kiépítését a környező települések polgármestereivel, a martfűi vállalkozásokkal, vállalkozókkal, ide értve természetesen a nagy ipari üzemeket is.

Olyan helyzetbe jutott Martfű, amilyenben bizonyos szempontból még nem volt. Nagy lehetőségek állnak a város előtt. Új a polgármester és új a képviselő-testület, több vonatkozásban is. Soha ennyi újonnan bekerülő képviselő nem volt. Soha nem volt ennyi (5) egy politikai párthoz tartozó kép-viselő, és egy másik politikai párthoz tartozó országgyűlési képviselő a testületben.

Többen, mások is megkérdezték tőlem, hogy mit szólok a képviselő-testület össze-tételéhez. Elvként állítottam magam elé a négy év egészére, hogy ezt a képviselő-testületet szidni nem fogom. Mindenki, aki a polgármester-választáson indult, bizonyos szempontból azt vállalta, hogy a képviselő-testületet összefogja, vele együtt fog működni. Az ilyen összetételű testület bizonyos szempontból nagy lehetőséget jelent a város számára, hiszen képviseltetve van benne – mondjuk így – mindkét politikai oldal, számos független képviselő is bekerült, egy részük tapasztalattal, más részük nagy-nagy lelkesedéssel. És van köztünk ország-gyűlési képviselő is. Be kell látnunk, hogy mindannyian egy csónakban evezünk. Mindannyiunknak az az érdeke, hogy ez a négy év Martfűn sikeres legyen, mert ezt fogják – akár a következő választásokra is gondolva – a választók számon kérni rajtunk.

Dinamizálni és koordinálni szeretném a munkát, és – használhatom ezt a szót – lesz helyzet, amikor irányítanom kell. Lesz, amikor a képviselő-testületnek kell dönteni, lesznek olyan szituációk, amikor a polgármesternek.

A konkrét teendőkről: hamarosan fontos feladat vár ránk, a 2007. évi költségvetés koncepcióját november 30-ig el kell fogadni. Október - novemberben a képviselő-testületnek meg kell ismernie a lehetőségeket. Ezt követheti a koncepció, illetve, a jövő év elején, a költségvetés elfogadása.

Semmiben nem visszakozom a választási kampány elmúltával: Martfű, ekkora városként, ekkora jövedelemmel, kell, hogy a költségvetéséből ki tudjon gazdálkodni olyan összegeket, amelyeket akár pályázatokhoz önerőként felhasznál, amelyeket az intézmények fejlesztésére, a lakosság komfortjának növelésére, vagy hosszú távú beruházásokra tud fordítani. Természetesen a fő cél, hogy a város adósságállományát csökkentsük, a költségvetést egyensúlyba hozzuk. Ennek az eszköze nem az, ha embereket küldünk el, fűnyíró elv szerűen intézményeket zárunk be vagy nyomorgatunk. Dinamizálni kell mind a képviselő-testület, mind az intézmények munkáját. A stabilitás és a dinamizálás számomra egyenrangú értékek. Az utóbbit jó értelemben gondolom: hogy valamit jobbá, hatékonyabbá tegyünk. Csak a konkrét célok és a következmények ismeretében kell bármit átalakítani. Ezzel együtt is előfordulhat, hogy tévedünk, hiszen sok tanulást igényel ez a feladat. Bízom benne, hogy közép- és hosszú távon jobb helyzetbe kerül a város.

– Hirtelen nagy változás történt az életében, még akkor is, ha készült rá, ha mindent megtett a sikerért. A meglévő, egyéb elfoglaltságaival hogyan tudja összeegyeztetni a polgármesteri feladatokat?

– Jelenleg oktatói tevékenységet végzek és a Martfűi Református Egyházközség gondnoka vagyok. Számos egyesület, civil szervezet munkájában veszek részt valamilyen formában. Ezeket a tevékenységeimet folytatni szeretném. Nem összeférhetetlenek a polgármesterséggel, másrészt pedig kiegészíthetik egymást. A megye legfontosabb felsőoktatási intézményében tanítani, ahol nem csak főállású tanárok tanítanak, hanem a megye közigazgatási, gazdasági, tudományos életében meghatározó személyek, hasznos információkat, ötleteket eredményezhet. Ez a város érdeke is, és bizonyos szempontból frissen is tartja az embert – fogalmazott Dr. Bakonyi Péter. Végezetül fontosnak tartotta, hogy megemlítse: az ajtója bárki előtt nyitva áll, mindenki véleményére számít a közös siker érdekében.

Herbályné