Ugrás a fő tartalomhoz Ugrás az elérhetőséghez

2011.05.04 - Napos versengés – Az Energiaklub különdíja Martfűre került

A napenergia hasznosításában elért eredményei alapján a 2011. évi Napkorona Bajnokság különdíjában részesült Martfű Város Önkormányzata.

Az Energiaklub Szakpolitikai Intézet, Módszertani Központ 2011 évi különdíját, a Magyar Épületgépészek Szövetsége, az egyik „legnaposabb” önkormányzatnak ítélt „Napkorona Bajnok” díjat, valamint a MANAP Iparági Egyesület „Napelem városa” díját dr. Kiss Edit polgármester vette át május 5-én, Budapesten.

A Napkorona Bajnokság egy tíz éve sikeresen zajló európai kezdeményezés hazai változata: Magyarország legnagyobb, napenergiát népszerűsítő programja. Európa-szerte több ezer önkormányzat verseng azért, hogy kinek a területén valósul meg a legtöbb napelem- és napkollektor beruházás. Az országos program számos segítséget nyújt az önkormányzatoknak, hogy napenergiai fejlesztésekbe foghassanak. Megoldást kínál arra is a helyhatóságok számára, hogy kellő információval lássák el a lakosságot a napenergia felhasználási módjairól, az energetikai pályázati lehetőségekről.

A Napkorona Díj odaítélésében a szervező, az Energiaklub mellett, független szakmai testület, a Napkorona Tanács dönt, tagjai között a Magyar Épületgépészek Szövetsége, Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége, Megyei Önkormányzatok Országos Szövetsége képviselőivel.

A győztes települések azok, ahol a lakosságszámhoz viszonyítva a legmagasabb a napenergia-felhasználás. A díjhoz „Napkorona Bajnok Település” tábla jár, amit a város bevezető útjai mellett helyeznek el. A magyar települések az európai versenyben is automatikusan részt vesznek.

További részletek: www.napkoronabajnoksag.hu

Emlékeztetőül:

Ebben az évben, a „Napelemes megújuló energiahasznosító rendszer telepítése Martfű Város közintézményeiben” (KEOP-4.4.0/A/09-2010-0006) pályázat keretében öt olyan épületen történt napelem-építés, amelyek villamos energia fogyasztása jelentős.

A fejlesztés eredményeként napelemes rendszer működik a Polgármesteri Hivatalban, a Martfű Városi Művelődési Központ és Könyvtárban, a Kossuth és Munkácsy úti óvodákban, valamint a Damjanich János Általános Iskolában.

A beruházással éves szinten 58.000 kilowattóra vásárlás kerülhető el, amellett, hogy a károsanyag-kibocsátás is csökken. A fejlesztés költsége 69 millió forint volt, ehhez az önkormányzatnak 27,6 millió forint saját forrást kellett biztosítania. A megítélt támogatás 41.4 millió forint volt.

Herbály Jánosné

 

napkorona_oklevel3 Napkorona_oklevel2 Napkorona_oklevel1

 

 

Minden jog fenntartva © 2011-2021 Martfű Város