Jan Bata és a német propaganda

1933. január 30. - Hitlert kancellárrá nevezik ki

1933. március 10. - A zsidó áruházakat bojkottálják

1933. április 02. - Zsidó boltokat zárnak be (a Bata cipő boltot is bezárják) az első cikkben támadás olvasható Bata ellen Címe:  Tietz teljesen szabad a zsidóktól

1935. augusztus 15. - Poszter: Bojkott a Bata cipőbolt ellen, mint zsidó bolt. Egy nyilvános listán említik azoknak a személyeknek a nevét, akik a Bata cipőboltban vásároltak.

1937. május 15. - Cikk: Bata elhagyja Németországot. Levél részlet Jan Bata leveléből, amelyet az USA brazíliai nagykövetének írt

1938. - Ugyancsak a nagykövetnek írt levél tartalmazza, hogy a Bata céget felkérték, hogy a védelmi iparra termeljen: gázmaszkokat, gumit, szintetikus gumit és rostszálakat.

1938. - Jan Antonin Bata (amerikai állampolgár) rádió beszéde, melyben nagyra értékeli a cseh nemzetet

1938. március - Az Anschluss után néhány órával Ausztriába küldte a magán repülőgépét, hogy kimenekítse két zsidó alkalmazottját, a Meisler fivéreket, akiket aztán meg nem szállt területen alkalmazott.

1938. - Jan Bata megmentette Friedrich Eisenstein életét, aki még 15 éve inasként kezdte a Bata cégnél és a nyugdíjazásáig ott is maradt.  Úgy mentette meg az életét, hogy Belga-Kongóba küldte, hogy nyisson ott üzletet. 1938-ban elhagyta Prágát, átutazott egész Németországon és egy hétig Belgiumban várakozott a hajóra, hogy eljusson Kongóba. Egy héttel később ezt már nem tudta volna megtenni, mert a cseh- német határt a Gestapó ellenőrzése alá vonták. Matadi kikötőjébe érkezve a szövetségesek két hónapos előzetes letartóztatásba helyezték, mert osztrák dokumentumai voltak.

1938. május - Az első csehszlovák mozgósítás

1938. június - Jan Bata visszatért Berlinből, ahol találkozott a német kereskedelmi miniszterrel és arról tárgyaltak, hogy a zsidóellenes kampány miért folytatódik még mindig a Bata cég ellen. A miniszter azt válaszolta, hogy ez birodalmi érdek.

1938. július - Jan Bata egyik igazgatótársa Hugó Vavrecka a csehszlovák propaganda miniszter lett

1938. - Jan Bata segített adományt gyűjteni Csehszlovákia védelmére, amikor a csehszlovák kormány felhívással fordult a nemzet védelmére. A beijedt bankárok megpróbálták szabotálni ezt, de Jan Bata a lehetetlent vitte véghez: minden képességét az adománygyűjtésre koncentrálta és 10 nap alatt 1 milliárd márkát gyűjtött össze túlszárnyalva a kormány által kért 500 millió cseh koronát. Jan Bata és munkatársai voltak a legnagyobb adományozók, akik mindenféle adóslevél és váltó nélkül adományoztak több mint 1millió dollárt.

1938. augusztus - A Runciman misszió (Németország- Szudéta vidék) kapcsán Jan Bata megjegyezte  az angol küldöttség tagjainak, hogy Csehszlovákia erődítésével a Brit birodalom a végzete mellett dönt. Jan Bata tudta mit beszél, mint Morvaország fia kimondta, amit akart. Az angol küldöttek vakok voltak és úgy ítélték meg, hogy Hitler meg elégszik a Szudéta- vidékkel. 

1938.augusztus 11. - New York Times   Bata visszavág a náciknak.  A cipész nem zsidó, de nem szégyenkezne, ha az lenne.

1938. augusztus 15.-22. Times Magazin egy cikkben arról írt, hogy antiszemita hadjárat zajlott Jan Bata ellen a német sajtóban az előző héten

1938. augusztus 17. - Brit külpolitikai feljegyzés: Jan Bata, a cseh vezető iparos támadta az irredentizmussal szemben tanúsított gyengeséget és a határozatlanságot .

1938. szeptember 12. - Náci csőcselék rátámadt a Bata gyár dolgozóira, szerencsére rendőri segítséggel a dolgozóknak sikerült leverni őket. A csőcselék 25 leadott lövéssel tört be a szociáldemokrata munkások klubjába is.

1938. szeptember 13. - Cikk: Jan Bata - cseh zsidó

1938. október 5. - Benes csehszlovák elnök visszavonul

1938. október 18. - Jan Bata és más cseh diplomaták találkoznak H. Göring-gel Berlinben. Göring beszédében a német és cseh együttműködésről és integrációról beszél így Jan Bata a logikus választás, hogy vezesse a cseh nemzetet. Német üzleti előnyöket ígért az együttműködésért.  Jan Bata elutasította Göring előnyökre vonatkozó ajánlatát. Jan Bata úgy gondolta, hogy a cseh és a német gazdaságnak különállónak kellene maradnia verseny szempontok miatt. Hozzáteszi még, hogy a gazdasági együttműködés Németország és Csehszlovákia között  olyan házasság lenni, amely nem járna gyermekáldással. Göring ezután gyorsan véget vetett a találkozónak. Másnap Bata és küldöttsége visszarepült  Prágába és Jan Bata szóban tájékoztatta a miniszterelnököt.

1938. november 20. - Részlet a New York Times cikkéből: A cseh cipőgyárost letartóztatták a nácik. A nácik leszállították a vonatról és a nácik főhadiszállására vitték a városházára, ahol 36 órán keresztül vallatták, kihallgatása alatt többször megkérdezték, hogy zsidó-e. A Csehszlovák külügyminiszter közben járására engedték szabadon.

1938. november – 1939. február - Jan Bata 45 zsidó családnak segített elmenekülni Csehszlovákiából támogatást nyújtva nekik személyes kiadásaik fedezésére, mindezt saját számlájáról biztosítva.

1939. - Jan Bata 300 családot segít elmenekülni a nácik elől.

1939. január - Jan Bata híreket kap, hogy a németek 3-4 hónapon belül megszállják Csehszlovákiát.

1939. március 4. – A náci megszállás napján a Strussler család és más családok elmenekülnek a Bata alapítvány segítségével Szingapúrba,  Strussler a Bata cipőgyár belgyógyásza volt.

1939. március 15. - Jan Bata Csehszlovákián kívül tartózkodik.

1939. március - április - Franciaország Bata tárgyalásokat folytat a német hatóságokkal a zlini visszatéréséről. Cserében a Bata cég dolgozói korlátlan utazási lehetőséget kapnak. Jan Bata minden trükköt felhasznál, hogy kimenekítse az utolsó zsidó alkalmazottjait is a veszélyes Csehszlovákiából a biztonságba.

1939. június - Jan Bata, felesége, a fiatal fia és a legfiatalabb lánya autóval menekül Szlovákián keresztül, míg másik lányát a Bata dolgozók segítségével vonaton menekül a nem megszállt területekre.

1939. június - Jan Bata utasítja a zlini igazgatót, hogy hozza létre a földalatti kapcsolatot Londonnal.

1939. július - Jan Bata meglátogatja a csehszlovák pavilont a New Yorki világkiállításon. A Bata történet volt a kiállítás élvonalában. A csehszlovák pavilon volt a ellenállás szimbóluma. A kiállítás végén Bata megvásárolja a pavilont és a pénzt az USA-ban száműzetésben lévő csehszlovák kormánynak utalja.

1939. augusztus 19. - Jan Bata segít kimenekíteni a Morgenstern családot Csehszlovákiából, 3000 dollárt is biztosít számukra, hogy az USA-ba belépjenek.

1940. - Bata segített a Meisel családnak kimenekülni Csehszlovákiából. Hanus Heller diák útlevéllel hagyta el az országot, amihez Jan Bata segítette. Hanus mikor elhagyta Prágát 18 éves volt

1941. január 29. - Jan Bata válaszol a rágalomhadjáratra

1944. augusztus 29. - Szlovák felkelés kezdődik a német megszállók ellen. Közel 2500 zsidó is részt vesz, sőt a 161 fős zsidó egység, amely a munkatáborból menekült harcol az SS seregek ellen Batovaninál. Jan Bata cége anyagilag támogatta a csehszlovák felkelést nemzeti szinten. E nélkül a csehszlovák felkelés lehetetlen lett volna.

A háború alatt a Bata cég szerte a világon hatalmas összeget, több millió dollárt fizetett ki támogatásként. A cseh hadsereg számára lábbeliket és más felszerelést biztosított, és 40000 dolgozóját felajánlotta szövetségi célokra.

A dokumentumot erre a linkre kattintva tekintheti meg >>>

Minden jog fenntartva © 2011-2021 Martfű Város