Önkormányzat


„Martfű Városért” díj - Franziska Röber

„Martfű Városért” díjban részesült Franziska Röber, a Lorenz Shoe Group Kft. ügyvezetője.

Martfű léte, fejlődése összeforrott a cipőgyártással, a cipőiparral. A martfűi cipőgyártás a rendszerváltás után többször átalakult, jelentős változásokon ment át. A cipőgyártás tradícióját ma néhány üzem viszi tovább. Az egyik legjelentősebb a Lorenz Shoe Group Kft. által működtetett üzem. A cég jelenleg mintegy 800 főt foglalkoztat, amivel a város legnagyobb munkaadója, s amely nem véletlenül telepedett le itt Martfűn.  Az ok, a sok kiváló szakember, a sok szorgalmas dolgozó, és a képzés is adott. Az osztrák cégnek volt mire alapozni, hiszen a cipőgyártás Martfűn immár 70 éves múltra tekint vissza.

A vállalat üzemeltetésért felelős vezetője Franziska Röber nagy cipős múlttal rendelkezik. Pályafutását az NDK-ban kezdte, ahol elismert szakemberként tartották számon. Végigjárta a ranglétrát, minden beosztásban kiválóan végezte munkáját. 1998-ban jött Martfűre, akkor a  Salamander cégnél kezdte el a munkát termelési vezetőként. A Lorenz Shoe Group cégvezetése is igényt tartott munkájára, elismerve szakmai tudását, melyet ennél a cégnél is nagyon jól kamatoztatott. Meghatározó szerepe van abban, hogy a tulajdonosok fontosnak tartották, hogy a cég megmaradjon Martfűn, hogy Martfű legyen a bázishely, ide összpontosuljon a termelés hangsúlya. Arra törekedett, hogy mennyiségileg is és minőségileg is megfeleljenek az itt gyártott termékek a világpiaci elvárásoknak. Sokat harcolt azért, hogy itt készüljenek az úgynevezett utazóminták, a mintacipők, ezzel is bebiztosítva a martfűi üzem jövőjét.

Franziska Röber munkájában következetes, szigorúan megköveteli a dolgozóktól a minőségi termeléshez elengedhetetlen pontos precíz munkavégzést. Mindemellett a dolgozók iránt nagyon nagy empátiakészséggel rendelkezik, ha valaki bajba került, a problémákat meghallgatja, próbál segíteni a megoldásban, azonnal intézkedve.

Az ügyvezető asszonynak jelentős szerepe van abban, hogy a cég vezetése az elmúlt évben fejlesztéseket hajtott végre a martfűi üzemben. Ma már a gyártósorokról naponta 7.500 cipő kerül le, a termékeket a világ 40 országában forgalmazzák. A gyártósor fejlesztése mellett a szakemberek továbbképzését is szorgalmazza.

Az ügyvezető Asszony felismerte, hogy a meglévő szakemberek tudásának növelése és a korszerű termeléshez elengedhetetlen fejlesztések mellett nagy jelentősége van a szakemberképzésnek is. 2012 januárjában a Lorenz Shoe Group Kft., az önkormányzat és a helyi középiskola között megállapodás jött létre, amely a nagy hagyományokkal rendelkező cipős szakképzés újraindítását célozta meg. A megállapodás alapján a Kft. biztosítja a gyakorlati lehetőséget a cipőgyártó szakma elsajátításához. Az eddigi törekvések is bizonyítják amit a cég vezetése is megfogalmazott, hogy a cipős szakmának van jövője Martfűn.

Martfű Város Képviselő-testülete Franziska Röber asszonynak a martfűi cipőgyártás jelenéért és jövőjéért végzett odaadó tevékenységének elismeréseként adományozta a „Martfű Városért” díjat.

2013-08-27 10:35