Az önkormányzat a takarékszövetkezeti károsultak mellett

A Tisza Takarékszövetkezet működési engedélyének visszavonását követően, december 5-én, több száz martfűi ügyfél is döbbenten tapasztalta, hogy szünetel az ATM szolgáltatás, a bankkártyás fizetés, az InternetBank és a HomeBank szolgáltatás. Jött a hétvége, majd december 8-ra bankszünnapot rendelt el a Magyar Nemzeti Bank által felügyeleti biztosként kirendelt Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Kft. A tanácstalanság, a bizonytalanság és a jogos felháborodás egyre nő az érintettekben.

Martfű Város Önkormányzata fokozott figyelemmel kíséri a pénzintézetnél zajló eseményeket, emellett áthidaló megoldást keres a pénzükhöz ideiglenesen hozzá nem jutó lakosok számára. Kellő tájékozódás után, a szükséges információk birtokában, 2014. december 9-én rendkívüli ülés keretében vizsgálja meg a képviselőtestület egy visszafizetendő támogatási forma lehetőségét és az ehhez szükséges pénzügyi alap létrehozásáról is döntés várható – tájékoztatott dr. Papp Antal polgármester.

Súlyos működési, hitelezési szabálytalanságokat és tőkehiányt tárt fel az integrációs törvény alapján indított szakértői vizsgálat a Tisza Takarékszövetkezetnél. A pénzügyi összeomlás elkerülése és a betétesek védelme érdekében a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete december 5-én azonnali hatállyal kizárta a takarékszövetkezetet az integrációból és döntéséről a jogszabályoknak megfelelően tájékoztatta a Magyar Nemzeti Bankot.

A Magyar Nemzeti Bank visszavonta a Tisza Takarékszövetkezet működési engedélyét, miután a betétesek biztonsága érdekében a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete (SZHISZ) kizárta tagjai közül a pénzintézetet.

A jegybank betétkifizetési tilalmat rendelt el, és felügyeleti biztosokat rendelt ki a takarékszövetkezethez. A felügyeleti biztosok kezdeményezésére az MNB 2014. december 8-ra, hétfőre bankszünnapot rendelt el a pénzintézetnél, keddtől a fiókhálózat a megszokott nyitvatartási idővel üzemel.

A takarékszövetkezetnél meglévő betéteseket az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) a jogszabályok adta határidőn (20 munkanap) belül 100 ezer eurós összeghatárig (több mint 30 millió forintig) kártalanítja. A betéteseknek egyelőre nincs teendőjük, az OBA tájékoztatást nyújt majd a kifizetésekről.

 A jegybank közölte: a TakarékBank Zrt. vizsgálata olyan súlyos hiányosságokat tárt fel a takarékszövetkezetnél, hogy az SZHISZ a betétesek biztonsága érdekében kizárta integrációs rendszeréből. Az MNB-nek a szövetkezeti integrációról rendelkező törvény alapján ilyen esetben vissza kell vonnia a kizárt takarékszövetkezet engedélyét. A pénteken közzétett határozat a jogszabályi előírások alapján nyolc nap múlva válhat hatályossá.

A takaréknak a szeptember végi adatok szerint 10 860 betétese van, működési területe jellemzően Jász-Nagykun-Szolnok megye és környéke.

Takarékszövetkezeti Integrációs Blog ugyancsak december 5-én megjelent információi alapján a Tisza Takarékszövetkezetnél szeptemberben hirdetett válsághelyzetet és függesztette fel az intézmény ügyvezetését a Takarékbank Zrt., miután az integrációs törvény alapján indított szakértői vizsgálat súlyos működési szabálytalanságokat és tőkehiányt tárt fel. A krízishelyzetben lévő takarékszövetkezet működésének irányítására és további vizsgálatok lefolytatására átmenetileg két új ügyvezetőt nevezett ki a szektor központi bankja. A további helyszíni vizsgálatok során azonban újabb tőkehiányra, valamint súlyos hitelezési szabálytalanságokra is fény derült, ami nyilvánvalóvá tette: alultőkésítettsége miatt a takarékszövetkezet nem lesz képes a jogszabályoknak megfelelő működés helyreállítására.

A szakértői vizsgálat megállapította: az intézmény saját tőkéje 2014. szeptember 30-án negatívba fordult, szavatoló tőkéjének hiánya meghaladta a 700 millió forintot. Az intézmény kedvezőtlen hitelezési mutatója megállíthatatlanul romlik: a 90 napon túli késedelmes hitelek aránya 2014. szeptember 30-án már elérte a 21 százalékot, azaz a törvényben meghatározott plafon közel kétszeresét. A takarékszövetkezet jogszabályokat sértő hitelezési gyakorlata olyan hitelportfólió kialakulásához vezetett, amelynek összetétele kritikus azonnali és jövőbeni kockázatokat rejt magában: lehetetlenné teszi a további tőkevesztés megakadályozását, végső soron a takarékszövetkezet ésszerű piaci eszközökkel történő megmentését.

A fenti információk alapján óhatatlanul felvetődik, miért most (fizetés, nyugdíjkifizetés után, karácsonyi ünnepek előtt) és miért csak most került sor a Tisza Takarékszövetkezet pénzügyi tevékenységének felfüggesztésére?

Herbály Jánosné

Minden jog fenntartva © 2011-2021 Martfű Város