Ugrás a fő tartalomhoz Ugrás az elérhetőséghez

Új tulajdonos, új tervek az egykori cipőgyári irodaházban

,,Hosszú távon száz százalékos kihasználás a cél” – tudtuk meg Takács Istvántól, a tavaly szeptemberben megvásárolt, egykori cipőgyári irodaház új tulajdonosától. A Pilkó Szolgáltató  Bt. ügyvezetője martfűi vállalkozása bővítése miatt keresett új ingatlant a városban. A Tisza Cipő Zrt.-től megvásárolt, háromszintes épületben ez idáig a cég számára szükséges 300 négyzetméternyi területet újították fel és alakították át saját tevékenységük számára. Az épület teljes felújítása pályázati finanszírozásból folytatódik majd, további terveik között a bérbeadást célul tűzve ki.

– Tizenkét éve vagyunk martfűi vállalkozók, és ez idő alatt eljutottunk arra a szintre, hogy most már egy minden igényt kielégítő telephelyre van szükségünk. Mivel Martfűn vállalkoztunk eddig is, és itt is szeretnénk maradni, próbáltunk új helyet találni – emelte ki Takács István, hozzátéve, hogy bár nem ez volt az első kiszemelt ingatlan, végül ez bizonyult számukra a legoptimálisabbnak. –  Méretét tekintve mi nem fogjuk kihasználni, az épület nagysága azonban lehetővé teszi, hogy itt egyéb más tevékenységet is tudjunk folytatni, akár az ingatlan kiadásával. Jelenleg is ki van adva egy része, a Lukács kft. alapanyagraktárként használja a régi konyha épületét és az ebédlő részt, a Penta Print Kft. pedig az ingatlan déli részét bérli. Ők már a Tisza Cipő Zrt.- től is bérelték a helyiségeket, így „megörököltük” őket. Arra törekszünk, hogy minél több vállalkozásnak helyet adjunk, bérbe adva az eddig kihasználatlan épületrészeket is. Az ingatan értékesítése nem szerepel a terveink között.

A Martfűn sokak által ismert Pilkó Szolgáltató Bt. tevékenységi körét bemutatva Takács István elmondta, hogy a Tesco áruházaknak végeznek karbantartási, javítási munkát, illetve gépek forgalmazásával is foglalkoznak, azok szerviz hátterét is biztosítva.

Az új tulajdonos arról is beszámolt, hogy már benyújtottak egy energetikai felújításra vonatkozó pályázatot, melynek sikeres elbírálásában bízva tervezik a nagy múltú épület további felújítását. Érdeklődők, befektetők is vannak már kilátásban, a cégtulajdonos azonban az új, vonzóbb arculattól számít még több érdeklődőre.

–        Azt is fontosnak tartjuk, hogy megóvjuk azt az értéket, amit itt már sokan megszoktak a Tisza Cipőgyár emlékei között. Nagyon sok relikviát találtunk, melyeket a Martfűi Hely- és Ipartörténeti Gyűjtemény munkatársaival együtt tártunk fel, és katalogizáltuk. A múzeum dolgozói egy hónapon keresztül voltak itt tanulmányozni az értéktárgyakat, illetve az iratanyagok átolvasásával is próbáltak közelebb jutni a múlthoz – mesélte a cégvezető, aki a legendás szökőkút felújítását, újraindítását is ígéri, a jövő évi tervek között említve.

– Szeretném eloszlatni a kételyeket, miszerint itt mi szétrombolunk mindent. Amikor elkezdődött a park felújítása, járókelőktől hallottuk, hogy tönkretesszük ezt a gyönyörű parkot. Sajnos a bokrok ki voltak öregedve és betegek is voltak, teledobálva szeméttel, üveggel. A kivágott fák többsége is beteg volt – a hársfák nem mind. Egyes fákat csak három méter magasig vágtuk vissza, addig, amíg láttuk, hogy már nem beteg a fa.

A fakivágás során sok panaszt hallottunk, illetve olvashattunk is a martfűi újságban, hogy a föld tüdejének számító fákat vágtunk ki. Ez való igaz, de fák kivágásának nyomós okai voltak. Teljes pincerendszer van az épület alatt, és a kivágott hársfák olyan közel voltak ültetve az épülethez, hogy a gyökereik már nyomták a pince falazatát. Az épület megóvásán túl a másik ok, hogy az első szinten, de a második szinten még inkább észlelhetően, egyáltalán semmi fény nem szűrődött be. A kivágott fákat az önkormányzattal egyeztetve, a martfűi rászorulóknak ajánlottuk fel tűzifának.

A Pilkó Szolgáltató Bt. vezetője nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy a vállalkozásuknak helyt adó épületrész és a hozzá tartozó parkoló és parkrész átalakítási munkáit is martfűi, az ipartelepen belüli vállalkozók végezzék. Így az építési felújítást a Kecső Kft., a fűtéskorszerűsítést a Tisza Joule Kft. végezte, míg a foglalkozás egészségügy, munkavédelem, tűzvédelem feladataival a Tisza Park Kft.-t bízta meg.

A régi, leromlott állapotú épület számára – mely évtizedeken át a településsel egybeforrt Tisza Cipőgyár meghatározó irodaházaként működött – napjainkban új időszámítás kezdődik.  Az új tulajdonos jövőbe mutató tervei szerint újra élettel telik meg hazánk sokáig legnagyobb cipőgyárának kiemelt épülete, mely riportunk készítése idején még felújítása előtti, régi állapotában mesélt a múltról üresen álló irodáival, az óvóhelyül szolgáló alagsorral, és annak háború elől védelmet nyújtó, mára múzeumba illő berendezéseivel, tárgyaival. Emlékeket idéz az egykori menza illatú ebédlő is, melynek nyitvatartási ideje még ma is olvasható az eddigi átalakítással nem érintett külső bejárat ajtaján.

Magyar Mária

Tovább a képekhez>>>

Minden jog fenntartva © 2011-2021 Martfű Város