Virtuális ballagás a Damiban is – Videó-összeállítással búcsúznak a végzős diákoktól

A szerenád, az utolsó osztályfőnöki órák, majd a ballagás, az iskolától való búcsúzás fontos elemei. Ezeknek a meghatározó eseményeknek a hangulatát most nem élhetik át a diákok. Az érettségi vizsgákat megtartják, a középiskolai ballagások viszont elmaradnak idén a veszélyhelyzet miatt.A legtöbb középiskolában, a digitális távoktatás mintájára, virtuális ballagást szerveznek, videó-összeállítást tesznek közzé az interneten, egy előre meghirdetett időpontban. A Szolnoki Szakképzési Centrum Damjanich János Szakképző Iskolája és Kollégiuma is videóval búcsúztatja végzőseit. A csengő most kicsöngetett a végzős diákok számára abban a Martfű Média által készített videófelvételben is, amellyel őket szólította meg Molnár Aranka, az iskola igazgatónője.

„Csak azok botlanak meg az életben, akik valahogyan belülről süketek a világ hangjai iránt.” – idézte Márai Sándor Füves könyvének részletét az igazgatónő, megköszönve a diákoknak, hogy nem süketek a világ hangjára, kitartással, türelemmel és nagy-nagy szorgalommal fogtak hozzá a digitális tanrendhez. – Hiszen az elmúlt másfél hónap igazi megerőltetés volt tanárnak, diáknak, szülőnek egyaránt. Új próbatétel következett, és a Damis végzős diákok sikeresek voltak ebben a próbatételben. Szorgalmasan készítettétek a feladataitokat, küldtétek a házidolgozatokat, jelentkeztetek be az órákra, és ez a hosszú felkészülés most szinte az utolsó pillanatához érkezik, hiszen az elkövetkező hetekben jön a nagy megmérettetés, az érettségi és a szakmai vizsga.

Meggyőződésem, hogy azt a munkát, amit elkezdtünk az elmúlt hetekben, összefogtunk, tanultunk együtt, segítettük egymást, ezt az elkövetkezendő hetekben is meg tudjuk tenni. Megszervezzük az érettségi vizsgákat, a legbiztonságosabb körülmények között, és bízom benne, hogy mindenkinek sikeres érettségi és szakmai vizsga bizonyítványt adhatunk a kezébe.

Igen, ez most egy más vizsgaidőszak, mint a többi. Sajnos, nem tudtuk megtartani az utolsó osztályfőnöki órákat, a szaktanároktól való elköszönést, a közös búcsúzkodást. De semmi sem maradhat el. Hiszen tudjátok, a Dami kapuja ki van tárva. Ezt a kaput az érettségi vizsgák, a szakmai vizsgák után is kitárjuk, és természetesen itt a helyetek, itt vannak a tarisznyák, a búcsúzás virágai, és hiszem, hogy tudunk egy olyan, későbbi időpontra szervezett ballagást, utolsó osztályfőnöki órát tartani, amelyben méltóképpen köszönhetünk el egymástól, tanároktól, az öreg iskola falaitól.

Most arra biztatlak benneteket, hogy forduljatok a család felé, hiszen pontosan ezért maradtunk otthon a digitális oktatásban, hogy egymásra, a családtagjainkra, szeretteinkre tudjunk leginkább figyelni, leginkább megóvni. Ez a fontos a vizsgaidőszakban is, hiszen minden más utána pótolható.

Búcsúzott a 12.A-soktól, az érettségizőktől, infósoktól és ügyvitelesektől. A másik érettségiző osztálytól, a 13.A-soktól. A szakmai vizsgásaiktól, a 11.B-s kis boltosaiktól, akikkel a város és a környék boltjaiban sokszor találkozhattunk. Őket, az érettségit adó képzésre, a következő két tanévre is visszavárja az iskola. A 11.C-s cipőkészítőknek és számítógépszerelőknek is sikeres szakmai vizsgát kívánt az igazgatónő, őket is az érettségi megszerzésére bíztatva. Az iskola HÍD-programos osztálya, kétéves munka után, részszakmai vizsgára készül. Nem ballagnak, de mégis az iskola végzősei a két osztályban az érettségi utáni szakmai vizsgára készülők, akik kereskedő, informatika és ügyviteli szakmákban tesznek vizsgát.

Molnár Aranka sok sikert és türelmet kívánt a végzősöknek a vizsgaidőszakban is. – Bízom benne, hogy nagyon sikeresek lesztek a szakmai vizsgákon! Veletek vagyunk! Hajrá végzősök, hajrá Damisok, hajrá Dami! – hangzik üzente a rendhagyó videó ballagás végén.

Herbály Jánosné

Tovább a képekhez>>>

2020-04-30 14:50