Érettségi és szakmai vizsgák egészségvédelmi óvintézkedésekkel – Damis ünneppel pótolnák a ballagást és az évzárót

Az írásbeli vizsgákkal május 4-én megkezdődött a 2019/2020-as tanév május-júniusi érettségi időszaka. Az érettségi vizsgák sorában ez egy furcsa és mindenképpen más megmérettetés a veszélyhelyzet miatt a martfűi Damjanich Középiskolában is.Molnár Arankát, a Szolnoki Szakképzési Centrum Damjanich János Szakképző Iskolája és Kollégiuma igazgatóját arról kérdeztük május 6-án szerdán, hogy a veszélyhelyzet milyen változásokat hozott az érettségi vizsgákban, illetve a soha nem tapasztalt korlátozásokat hogyan élik meg a most vizsgázó diákok és pedagógusaik.

– Ez most egy más érettségi. Természetesen ugyanúgy készültünk rá kezdetben, mint minden évben, és ugyanúgy indultak neki a diákok is. Mindez március 13-ig így is történt, azóta azonban sokkal hatékonyabb a készülés diákok, pedagógus, segítők, közreműködők, a fenntartó és a kormányzat részéről, hogy ezen a héten el tudjanak indulni az írásbeli érettségi vizsgák – mondta Molnár Aranka.

A kormány döntése értelmében, a járványügyi veszélyhelyzetre tekintettel, a jogszabályban meghatározott kivételekkel, csak írásbeli vizsgákat tartanak a tanintézmények.

– Annyiban változik az érettségi szerkezete, hogy szóbeli vizsgákra idén nem kerül sor. Ebben a járványügyi helyzetben sokkal biztonságosabb az, ha a diákok kevesebbet jönnek, kevésbé csoportosulnak az iskolában, és ezt jól meg tudjuk oldani az írásbeli vizsgákon. Plusz termeket iktattunk be az eredeti vizsgatermekhez képest, szellősen, 3 főtől 8-9 főig foglalnak helyet egy-egy teremben a diákok.

A vizsgákat előírt egészségvédelmi óvintézkedések betartásával szervezik, a diákoknak és a pedagógusoknak központi forrásból maszkot, kesztyűt és fertőtlenítőszert is biztosítottak – számolt be az iskola igazgatónője.

– Annyi felajánlás, annyi eszköz érkezett az iskolába, amit minden oldalról meg kell köszönni: a fenntartótól, a kormánytól, a minisztériumtól, de kaptunk eszközöket felajánlóktól, egyéni vállalkozóktól és Martfű Város Önkormányzatától is. Az iskolánk dolgozói is varrtak maszkokat, a mi iskolánk tanulóinak és a centrum többi intézményében tanuló, vizsgázó diákoknak, tehát így biztonsággal indulhatott el az érettségi vizsga.

A martfűi szakközépiskolában három osztály érettségizik, és minden tanuló részt vesz a vizsgákon.

Van egy szakgimnáziumi osztályunk, a 12. A-sok. Ők ágazati érettségi vizsgát tesznek, mint irodai titkárok és informatikai rendszerüzemeltetők. Két olyan osztályunk van, akik már szakmával rendelkeznek és szakma után érettségiznek: a nappali tagozatosok és a felnőttek, akiket nagy dicséret illet. Munka mellett jártak két évig iskolába. Köztük vannak olyanok, akik az egészségügyben dolgoznak, és több fronton kellett helytállniuk az utóbbi hetekben. Ezek ellenére maximálisan készültek a vizsgára.

Hétfőn lezajlott a magyar érettségi, kedden pedig a leginkább félt matematika. A mai napon már egy picikét fellélegezve érkeztek ide a diákok, hiszen a történelem rutinosabban, a harmadik vizsganapon zajlik, illetve egyetlenegy feladatlapból áll, tehát sokkal könnyebb kezelni ezt a vizsgarészt.

A következő napokban az idegennyelvre kerül sor, az ezt követő héten pedig a választott és a kiegészítő tantárgyakból vizsgáznak a diákok.

Ha megtörténnek a javítások, és minél sikeresebbek tudunk lenni ezen a területen, a szóbeli vizsganapra csak azért kerül sor, hogy az adminisztratív feladatokat elássák a vizsgabizottságok.

Az egyik legfontosabb dolog az érettségi bizonyítvány átadása lesz. Június 11-re és 12-re tervezzük az adminisztrációs vizsganapokat, bízunk benne, hogy minél kevesebb szóbeli felelettel. Akinek esetleg gyengébben sikerül, és az elégségesért még küzdenie kell, akkor, a szóbeli vizsgán lesz lehetősége arra, hogy javítson.

Nagy öröm az, ha mindenki kezébe foghatja a keménytáblás, kék érettségi bizonyítványát, amellyel elhelyezkedhet, továbbtanulhat! – hangsúlyozta Molnár Aranka.

De nem mindenki búcsúzik, sokan maradnak még egy vagy két évet újabb képesítést szerezni – tudhattuk meg az iskola igazgatónőjétől.

Az érettségivel párhuzamosan már a szakmai vizsgáink is elindultak, hiszen szakképző iskola vagyunk – mondta Molnár Aranka. A szakképző iskolában is megváltozott a vizsgarend a járványügyi helyzetben. Ebben az időszakban a szakmai vizsgákon is elmaradnak a szóbeli vizsgák. Gyakorlati vizsgákra és írásbeli vizsgákra kerül sor, hiszen itt tudjuk jól elkülöníteni a diákokat, megakadályozni a csoportosulást, itt van a legnagyobb biztonság.

A mai napon a számítógépszerelők és karbantartók gyakorlati vizsgája zajlik. Ők már türelmetlenül várják a szakmai vizsgabizonyítványukat. Az elkövetkezendő héten minden szakmát tanuló diák gyakorlati vizsgát tesz: a cipőkészítők, az informatikai rendszerüzemeltetők, illetve az irodai titkárok is. Bízom benne, hogy a gyakorlati vizsga, illetve az írásbeli dolgozatok javítása után mindenkinek kezébe tudjuk adni a sikeres szakmai vizsgabizonyítványt. Úgyhogy júniusig még hajrá van Damisok!

A tanintézmény vezetője hatalmas köszönettel illette kollégáit, akik az érettségi- és szakmai vizsga lebonyolításában is helyt állnak.

– Ez a munka nem tegnapelőtt kezdődött el. Csak dicsérni tudom a kollégákat a diákokkal együtt. Amikor az érettségi és szakmai vizsgafelügyeletre vártam őket, egy szóra mindenki azt mondta, hogy megvannak a biztonsági feltételek, teljesen természetes, hogy itt vannak a diákokkal, adminisztrálják a bizonyítványokat, elkészítik a vizsgadokumentumokat.

A Damiban is ugyanúgy, mint ahogyan a városban, a mi szakképzési centrumunkban, és gyakorlatilag az egész országban példátlan az az összefogás, amely a diákokért zajlik! – hangsúlyozta Molnár Aranka.

Mivel a rendkívüli helyzet miatt elmaradt az ilyenkor hagyományos ballagás, szerenád és évzáró sem lesz, az iskola szeretné ezeket egy későbbi időpontban bepótolni.

– Bár elköszöntünk online módon, a végzősök megkapták a tarisznyát, viszont augusztus végén, ha a járványügyi helyzet is engedi, akkor egy olyan Dami napot tartanánk. Úgy képzeljük el – amennyiben nagyobb létszámot hívhatunk –, hogy a szülőket, barátokat is meghívnánk, kötetlen beszélgetésre, piknikre, ami egy kicsit pótolná a májusi szerenád hiányát. Mindenféleképpen úgy gondolkodunk, figyelve a híreket, az előírásokat, hogy augusztusban legyen közös Damis ünnep!

Székács Szidónia

Tovább a képekhez>>>

2020-05-08 15:02