„A legszebb konyhakertek” – Magyarország legszebb konyhakertjei

A Sári Kovács Szilvia, Karcag alpolgármestere által hét éve meghirdetett versenyben Martfű is részt vesz kezdetek óta.  Ez természetes, mert akár a kertvárosi részeken, akár a Zsófia kertben szépen, gondosan művelt parcellákat (is) látni.A versenybe való bekapcsolódás már szerényebb, mert nehezen szánják rá magukat a kertművelők. Túl szerények. Akik azonban beneveznek egyszer, szívesen megteszik többször is. Ezért láttunk most ismerős arcokat 2019-ből.

Az önkormányzat kivonult ebből a programból, ezért - hogy ne szakadjon meg a sor - a Martfűi Városszépítő Egyesület vállalta be 3 évvel ezelőtt a verseny helyi szervezését.

Az idei „vírusos” tenyészidőben sem csökkent a kertek színvonala. Mindenki szépen, szorgalmasan, egészségének megfelelően művelte a veteményesét, ápolta a gyümölcsösét, a szőlőtőkéket. Meg is lett az eredménye. A zsűri tagjai a megszokottakon túl új fajtákkal, termesztési módszerekkel is találkoztak.

A 2019. szeptember 29.-én megtartott eredményhirdetés szerint a verseny az alábbiak szerint alakult:

Zártkert - zöldség: Erdélyi András és felesége I. helyezés

Zártkert - vegyes: Polgár András és felesége I. helyezés

Normál kert: Szabó Andrásné és férje I. helyezés

Normál kert: Pásztor Gyula II. helyezés

Normál kert : Marton Jánosné Elismerő oklevél

Mini kert: Kocsis Mihály, Bognár Brigitta és családja I. helyezés

A díjakat Rágyanszky István alpolgármester úr adta át, aki meleg szavakkal, remek hasonlattal érzékeltette a természet, benne a kertészkedés jelentőségét.
Az oklevelek mellé a díjazottak ajándékokat vehettek át a Robi Gazdabolttól, Kovács Zsolt egyéni vállalkozótól, az Alföldi Smaragd kkt-tól, és az Ibolya Virág- és Ajándékbolttól.
Az idén, a vírushelyzet miatt, Szekeres Mónika Gizella ideiglenesen visszább lépett a koordinátori teendők egy részétől, helyét Ulacs Beáta vette át. Az ő munkáját egy cserép Billbergiával jutalmazta a zsűri elnöke.

A maszkos díjátadó fotói helyett szép kertrészleteket mutatunk az olvasóknak.

A résztvevők a díjkiosztás alkalmával megállapodtak abban, hogy a tavasszal elindított „Kertészkedjünk, beszélgessünk” programokat folytatni fogják, azaz novembertől havonta összejönnek. Kiértékelik az idei évet, beszámolnak egymásnak az új fajták, technológiák sikeréről, kudarcairól, a vegyszermentes termesztés megvalósításáról /megvalósíthatatlanságáról, az idei poloskainvázióról és hasonlókról. Természetesen a rendezvény nyitott, bárki bekapcsolódhat.

Vinczéné Balogh Magdolna
a zsűri elnöke

2020-10-13 14:59