Ez nem influenza, ez az ereket megbetegítő vírusfertőzés!

Sajnos Martfűre is betört a koronavírus-járvány, vannak eseteink, nagyságrendileg 50 alatt – tájékoztatott dr. Solt Magdolna vezető főorvos november 3-i találkozásunkkor. – A tendencia az, hogy a kontakt fertőzésekkel ez a szám folyamatosan emelkedik. Akinek felső légúti panasza van, és beazonosítjuk telefonon keresztül, hogy a COVID-19-re jellemzőek a tünetei, leteszteltetjük, mert ez a biztos, és sajnos a legtöbbször be is igazolódik a fertőzöttség.A Dr. Zentay Márton Egészségügyi Központ vezetőjét a járványügyi helyzetről és a háziorvosi ellátásra gyakorolt hatásáról kérdeztem.

– Voltak, vannak idősebb, sőt, krónikus betegségben szenvedő betegeink is, akik pozitívak koronavírusra, de szerencsére kórházi kezelésre még nem került sor. Tiszaföldváron eléggé felütötte a fejét a vírus, sok betegünk van, aki onnan hoz át kontaktfertőzést.

Mindenkit arra kérünk, hogy ha a koronavírusra jellemző panasza van, azt telefonon keresztül jelezze, ne jöjjön be a rendelőbe! Az igazolt fertőzöttekkel közvetlenül kapcsolatban állók se keressék személyesen a háziorvosukat, mert ha valakinek pozitív lesz az eredménye a rendelőben dolgozók közül, Martfűn egy időre megszűnik az egészségügyi ellátás.

– Szeptember végén megjelent, hogy a háziorvosok teszt nélkül is koronavírus-fertőzöttnek minősíthetik a betegeiket, akik így nem is kerülnek hatósági karanténba.

– Mi mindig teszteltetünk. A pozitivitást csak teszt alapján lehet eldönteni. A vírus jelenlétének igazolására biztos eredményt a PCR teszt, a torokváladékból vett minta nyújt, a fertőzést követő negyedik naptól. A tesztelés során egy erre specializált mentőautó megy ki a beteghez a mintát levenni, most már csak egy emberrel, és már be sincsenek öltözve úgy, mint korábban, csak egy maszk van rajtuk.

A jellemző tünetek, köhögés, láz, hőemelkedés, légszomj és a szaglás, ízérzés elvesztése, szinte mindenkinél előjönnek a vírussal, amely elsőként az orr- és a toroknyálkahártyát kezdi megsemmisíteni. A láz kevésbé, de a szag- és ízérzés elvesztése, ami nagyon speciális tünet, jellemző azoknál, akiknek ilyen betegsége volt, van – osztotta meg tapasztalatait dr. Solt Magdolna.

– Ez a vírus elsősorban tüdőgyulladást okoz, de azért okoz tüdőgyulladást, mert az erek falát támadja meg. A tüdőnkben van a legtöbb kis ér, és a vírus ott semmisíti meg a bronchusokban (hörgőkben) lévő, vércserét biztosító, pici hajszálerek érfalát, és ezért van a fulladás, az oxigénhiány, a légcserehiány. De előfordulhat trombózis, agyban, szívben, infarktus, most új, jellemző tünet a lábujjak elszíneződése, lila színűvé válása is.

Az egészségügyi intézmény telefonközpontját óhatatlanul túlterheli a sok hívás, ezért a háziorvosok más módon is lehetővé tették az állandóan szedett gyógyszerek felíratását. Az épület bejáratához felszerelt postaládákba és e-mailen is leadhatóak a receptigények.

– Végül is jó megoldásnak bizonyult a borítékos módszer, sokan bedobják, megírják, hogy milyen gyógyszerek felírását kérik. A receptigények jelzését azonban ne hagyja senki az utolsó pillanatra, ne hagyják kifogyni a gyógyszerüket, hogy csak 1-2 szem legyen a dobozában! – figyelmeztet a doktornő. A receptek felírására ugyanis egy-két napot várni kell, sokszor munkaidő után töltik fel azokat. A gyógyszerekre vonatkozó, lejáró szakorvosi javaslatok beszerzését is időben el kell kezdeniük a betegeknek.

A koronavírus-gyanús betegek betartják, hogy ne jöjjenek be a rendelőbe, hanem telefonon jelezzék a panaszaikat. Úgy tűnik, hogy Martfűn a járványügyi helyzetben is állja a sarat a háziorvosi ellátás.

– A három háziorvosból ketten is veszélyeztetett korban vagyunk. Tavasszal még tiltottak bennünket az ellátástól, most itt vagyunk, dolgozunk! Ha a nagyobb esetszám miatt háziorvosok átvezénylésére is sor kerülne, akkor is biztos, hogy nem azokat a háziorvosokat rendelik be, akik egyébként is veszélyeztetettek. Orvosok és asszisztensek egyaránt azon dolgozunk, hogy mindenkinek segíteni tudjunk.

Dr. Solt Magdolna a maszkviselés és a távolságtartás szükségességére is fokozottan felhívta a figyelmet.

– Fontos a maszkviselés, az orrot és a szájat is eltakaró módon. Az orvosi maszk valamelyest nagyobb védelmet nyújt, a varrott maszk ritka szövésű, azon sajnos a vírus könnyen átjut. A megfelelő távolságtartásra szintén oda kell figyelni, amire a rendelőben is szükség van, de pl. futás, kerékpározás közben is, mert az előttünk haladó, tudtán kívül is simán átfertőzhet bennünket.

Ahogyan a szakma tartja, a veszélyeztetettség a korral nő. A koronavírus-fertőzés a gyerekekre szinte nem veszélyes, a középkorosztályt kicsit megviseli, 60-on fölülieket már jobban, 70-en felül pedig életveszélyes is lehet.

Egészségügyi szakmai szervezetek ajánlása szerint a jelenlegi helyzetben minden eddiginél fontosabb az influenza elleni oltás beadatása, amely Martfűn is elérhető. Az ingyenes vakcina a házorvosoknál kérhető, és a korábbinál sokkal többen, eddig 6-700-an igényelték is már a védőoltást.

A koronavírust szokták az influenzához is hasonlítani.

– A tünetek hasonlóak lehetnek, de nem egészen, mert nem jár magas lázzal, inkább hőemelkedést okoz, az influenzánál pedig nincs mindig köhögés… Ez nem influenza, ez az ereket megbetegítő vírusos fertőzés! – hangsúlyozta dr. Solt Magdolna. – Még mindig sokan nem veszik komolyan, tessék komolyan venni!

Herbályné Kalmár Irén

2020-11-05 16:48