Lezárulnak a tiszás történetek – Valós kép a gyár világáról, az itt dolgozók munkájáról, életéről

Megjelent a „Tisza Cipőgyári történetek” című könyv harmadik kötete, 41 szerző írásaival, 200 fényképpel, újabb érdekességekkel, a gyár életét átfogó és egyedi történetekkel. A könyv első példányait már meg is vásárolhatták mindazok, akik részt vettek a Martfű Városi Művelődési Központ és Könyvtárban 2020. november 7-én megtartott könyvátadó rendezvényen.„Ezzel a kötettel mos már tényleg lezárjuk a tiszás történeteket! Elértük a célunkat, amiben a hitelességet illetően még voltak kételyeink az első, egyetlennek szánt könyv után. Azután Önöknek köszönhetően ez is megoldódott! – szólítja meg a szerzőket és az olvasókat a harmadik történetgyűjtemény előszavában Farkas Imre.

„A három kötetben 128 szerző írása szerepel, 600 kép látható, összesen 520 oldal terjedelemben. Olyan gazdag anyag áll rendelkezésre, amely garantálja a hitelességet. Tényleg valós képet adhat a gyár világáról, az itt dolgozók munkájáról, életéről. Hisszük, hogy sokszínű, alapos, reális, néha megindító vagy vidám epizódokkal sikerült emléket állítanunk! – fogalmazott a könyv előszavában a könyv írója, szerkesztője, kiadója.

A történetek íróinak és értékes fotóinak köszönhetően ezúttal is tudtak újabb információkat adni – erősítette meg Máté Gizella. „Hiszem, hogy az itt megjelenő írások jól kiegészítik a gyár történetét, olyan részletekre is rávilágítanak, amikre korábban nem gondoltunk, illetve kissé más szemszögből láttatják az akkori életünket. A régi fotók nézegetése mindenkiben újabb sztorikat idézhet fel, vagy felfedezhetik szeretteiket, ismerőseiket, egy-egy csoportképen.” – olvashatjuk a könyv írója, társszerkesztője soraiban.

A könyvátadón Farkas Imre, a kötet egyik törtnetének íróját idézve elmondta, volt, aki a megjelent írásokat lapozva még a jellegzetes gyári szagokat is érezte. A szerző úgy véli, hogy sikerült visszaadni a Tisza Cipőgyár hangulatát, összetettségét, amit ki így, ki úgy élt meg. – Ahogy az évek telnek, egyre kevesebben lesznek ugyan, akik felismerhetik a képeken szereplőket…, de a gyári élet hangulata a képről, a leírtakból vissza fog jönni – mondta, megköszönve mindazok munkáját, akik a három kötet összeállításához bármilyen módon hozzájárultak.

– Olyan rendhagyó író-olvasó találkozó ez, hogy önök is ülhetnének itt, meg mi is ülhetnénk ott – fogalmazott a könyvátadón Berényi Ferenc. A Tisza Cipő Rt. volt vezérigazgatója lehetőségként élte meg a harmadik kötetben megjelent történeteinek írását, olyan kapocsnak, ami ismét közvetlenül a gyárhoz és azokhoz köti, akikkel a gyári pályafutása során is együtt dolgozott. – Nekünk lehet, hogy szerencsénk volt, hogy fiatal korunktól idős korunkig a legtöbben itt dolgozhattunk, itt dolgoztunk – mondta, hozzátéve, a könyvben sikerült megjeleníteni, milyen hangulatban, hogyan zajlott az élet a gyárban. – Valamikor ez a gyár egy nagy család volt, segítettük egymást és a gyár is segített bennünket.  

Berényi Ferenc örömmel látja a korábbi gyárépületek megújulását, az ott működő cégek tevékenységét. A cipőgyártás visszaszorult ugyan, de ezer embernek még ma is megélhetést biztosít a Tisza Ipartelep. –  Ez is mutatja, hogy minden nagy válság ellenére, amin keresztülment ez a gyár is, volt annyi erő az itt élőkben, az utódokban, hogy élni tudjanak ezzel az örökséggel – hangsúlyozta.

Köszönetet mondott a Tisza Cipőgyári történetek szerkesztőinek és szerzőinek várostörténeti értéket létrehozó munkájáért Asztalosné Kocsis Enikő. A Martfű Városi Művelődési Központ és Könyvtár igazgatója, a Települési Értéktár Bizottság vezetője szerint ez a három kötet nagyban hozzájárul ahhoz, hogy az itt élők megismerjék Martfű múltját, történetét.

– Bárhova is sodort a szél, világéletemben martfűinek vallottam magam. Itt kaptam meg mindent az alatt a 12 év alatt, ami utána meghatározta az életemet. Itt nőttem fel a lakótelepen, a cipőgyár és a sportpálya között – emlékezett Martfűn töltött ifjúkorára az új kötet egyik írását jegyző Jagodics István. – Ezekben a könyvekben benne van Martfű múltja, a 40-50-60-70-es évek, amelyek meghatározták a mostani jelent. Hogy ma Martfű ilyen, ahhoz a jelenben is sokan hozzájárulnak, de nagyon sokan tettek a múltban is azért, hogy lehessen a szerzőknek miről írni.

A Tisza Cipőgyári történetek 3. kötete megvásárolható Farkas Imrénél (06 20 466 8030, Tiszaföldváron) vagy Máté Gizellánál (06 70 325 4231, Martfűn). A 159 oldalas kötet ára 2500 Ft.

Herbályné Kalmár Irén

Tovább a képekhez>>>

2020-11-11 16:38