Helyzetjelentés a Fiatalok az épített és természeti értékek védelméért pályázatról - Február 21-ig várják az újabb alkotásokat

Sokszor elmondták mások és mi is, hogy a 2020-as év nagyon más, mint a megelőző évek voltak. Megmutatkozott ez a Város- és Faluvédők Szövetségének (Hungaria Nostra) már 29 éve kiírt Fiatalok az épített és természeti értékek védelméért pályázatánál is.A szokásos módon meghirdették az előző év őszén, tavasszal egyesületünk, a Martfűi Városszépítő Egyesület begyűjtötte, majd a Gyurcsek Ferenc szobrászművész által vezetett zsűri, első körben, értékelte azokat. Erről számot is adtunk a honlapunkon és minden más martfűi internetes portálon keresztül. Ezt követően, mint más években, felvittük a díjazott műveket Budapestre, hogy azok is bekerüljenek az országos versenybe.

S itt belépett az életünkbe a Covid-19. Az iskolák bezártak, a nagylétszámú összejöveteleket (is) betiltották. Hiába volt lebeszélve a Budapest Történeti Múzeummal, hogy az idén májusban is ott lesz megtartva az ünnepélyes díjkiosztó, erre nem volt mód.
Mire feloldották a korlátozásokat, addigra beköszöntött a szünidő. Arra az időre pedig ilyen jellegű programot szervezni nem célszerű.

Na, majd ősszel! Ekkor azonban, az első hónapokban, a Múzeum nem tudott helyet biztosítani. Mire tudott, addigra újból megtiltották az összejöveteleket.

Az idő előrehaladtával pedig sürgetővé vált a 2021-es pályázat kiírása.
Ekkor született meg az elhatározás a gyerekek, tanárok, iskolák kiértesítéséről, azzal a megjegyzéssel, hogy az oklevelek és a jutalmak ünnepélyes átadására keres a szövetség egy későbbi, alkalmas időpontot.

Itt tartunk most. Az iskolán, valamint a facebookon keresztül a gyerekeket és a szülőket már értesítettük az országos döntőben díjazott művekről és készítőikről.
Most pedig az egyesületünk és a város honlapjára is felkerül a névsor.

Nagy szeretettel gratulálunk minden gyereknek, különösen azoknak, akik már nem először részesülnek országos elismerésben. Ígérjük, hogy amint ismertté válik az ünnepélyes díjkiosztó időpontja, most is értesítéssel leszünk, illetve, ha igény lesz rá, megszervezzük a gyerekek részvételét azon.

S most essen szó 2021-ről. Nem változik semmi! 30. alkalommal is kiírta a szövetség a pályázatát. A cím is változatlan: Fiatalok az épített és természeti örökség védelméért. Ismét lehet pályázni rajzokkal, fotókkal, dolgozatokkal, amelyek mutatják és szólnak mindarról, amit a gyerekek úgy ítélnek meg, hogy érdemesek a megörökítésre.

Biztatok minden gyereket és szülőt, nagyszülőt, hogy találjanak jó témákat, amelyeket a gyerekek meg tudnak valósítani. Nagyon jó érzés, hogy 2020-ban is sok martfűi tanuló került a jutalmazottak közé, legyen ez így 2021-ben is! Mi változatlanul szervezzük az ezzel járó teendőket!

Találkozzunk 2021 tavaszán, a művek értékelésének martfűi fordulóján!

Vinczéné Balogh Magdolna

Martfűi Városszépítő Egyesület elnök

A jutalmazottak névsora

Az országos zsűri elé 19 pályaművet küldtünk. Ebből díjat kapott 12.

I. hely:

Ivankovic Milán, 7 éves - A mi városunk Martfű, leporelló

II. hely:

Sólyom Hunor, 8 éves - Még nem késő, rajz

Hutkai Luca,8 éves - Szívügyünk a Föld, rajz

III. hely:

Szivajev Viktória, 11 éves - Az én városom Martfű, vegyes technika

Serfőző Sára, 8 éves - A Tisza Cipőgyár, rajz

Különdíjasok:

Nagy Benedek, 8 éves - Szelektív hulladékgyűjtés, rajz

Farkas Kamilla, 12 éves - Az út végén, rajz

Schmidt Hajnalka, 12 éves - Tavaszváró (cinege), rajz

Döbrei Ivett , 8 éves - Madarak világa télen, rajz

Horváth Tamara, 8 éves - Madarak világa télen, rajz

Karkus István, 8 éves - Vigyázzunk a madarakra, rajz

Kézsmárki Csanád, 8 éves - Vigyázzunk a madarakra, rajz

Farkas Zoé, 8 éves - Évszakok, rajz

Szabados Milán, 8 éves - Virágoskert, rajz

Gratulálunk a díjazottaknak, további alkotások készítésére kérjük őket!

Néhány fotóval felidézzük a helyi fordulót, megmutatva a műveket és alkotóikat.

 

Tovább a képekhez>>>

2021-01-11 16:48