A Martfűi Városszépítő Egyesület ez évi tevékenységéről

Már-már azt hittük, hogy végérvényesen itt a tavasz! De nem! Hideg, szél, hózápor akadályoz bennünket abban, hogy kertészkedjünk, jót sétáljunk a napsütés által langyosra melegített levegőn, gyalogoljunk, kerékpározzunk.

Van ellenben egy kis Csapat, akiket nem tántorított el a kedvezőtlen időjárás. Elhatároztak valamit, s azt meg is csinálták! Ráadásul kint a szabadlevegőn!A Városszépítősök a szokott-, általuk évről-évre rendben tartott területeken az idén is elvégezték a tavaszi munkálatokat.

A Szolnoki úton a Sportpálya sarkainál a „háromszögeket” tették rendbe, majd a Kastélyszálló előtti Kövér kereszt körüli körágyás rózsaszegélyét. Itt harmadik éve folyik a növénycsere. Az elöregedett, rossz állapotú, az oda szabálytalanul behajtó kamionok és autóbuszok által kitaposott rózsák helyébe Mahóniákat ültettek. A rózsák karbantartása több időt kíván: metszeni, rendszeresen védeni a levéltetvektől, lisztharmattól, visszavágni az elnyílt virágokat stb.

Szeretettel emlékezünk a közelmúltban elhunyt Bolvári Boglárkára, aki családjával - főként Máté fiával - évek óta elvégezték ezeket a munkákat. Ezen kívül nyírták a füvet, kapálták a rózsák tövét. Köszönet nekik most is!

A rózsák helyett ültetett mahóniákat a tagok cserepezték, nevelték, s folytatják is - bár az idén is ültettek 25 tövet - mert a rózsatövek állapota miatt további cserenövényekre lesz szükség.

Szokásunkhoz híven az idén is megkoszorúztuk a 48-as szabadságharc hőseinek emlékművét, leróva tiszteletünket és hálánkat azoknak, akik életüket is feláldozva harcoltak Magyarország szabadságáért.

Ezeken túl az egyesület - elsősorban - férfitagjai készülnek egy nagy projekttel a martfűi lakosoknak. Néhány nap, és - sajnos szűk körben, gyerekek és programok nélkül - „átadják” a városlakóknak az idei „ajándékukat”, melyről szintén olvashatnak majd.

Vinczéné Balogh Magdolna

elnök


2021-03-22 11:23