Martfűn is megszaporodott a Covid gyanús esetek száma – Az oltási sorrendhez osztályozzák a krónikus betegségeket

Jól haladnak az oltással, egyre több oltóanyagot kapnak Martfű háziorvosai – tájékoztatott dr. Despotov Svetozar, hozzátéve, hogy egyelőre főleg a 60 fölötti korosztályt olthatják. A koronavírus elleni védőoltások egy részét a háziorvosok adják be, más részét oltópontokon végzik, de az oltások személyes egyeztetése most a háziorvosi körzeteke hárul.A háziorvosok heti frissítéssel megkapják a praxisukban eddig regisztrált legidősebbek listáját. A lista elején az életkoruk és egészségi állapotuk alapján legveszélyeztetettebbek vannak, a háziorvosoknak lehetőleg velük kell kezdeniük az oltást, amelynek a helyszíne lehet a háziorvosi rendelő, a kórházi oltópont vagy az idős ember otthona. A háziorvos dönt arról is, hogy az oltásra jelentkezett oltható vagy nem oltható (pl.: akut lázas betegség esetén későbbre kell halasztani a védőoltást).

– Megkapjuk a névsort, kiértesítjük, kikérdezzük az érintetteket, hogy hajlandóak-e az oltás felvételére, egyeztetünk az oltás típusáról és az időpontjáról. Az oltópontra is mi küldjük el a javaslatokat. Ez nem is nagy baj, mert így mi is tudjuk, hogy kit oltottak be.

A listán, az oltási bizottság besorolása alapján, kor és betegség szerint szerepelnek az oltásra regisztráltak, eszerint haladunk. Jelenleg csak nagyon indokolt esetben térhetünk el az aktuális oltási listán szereplő sorrendtől – erősítette meg a háziorvos önkormányzati képviselő, hozzátéve, hogy a rangsorolás nem mindig megfelelő. A Magyar Orvosi Kamara ezért kezdeményezte, hogy a háziorvosok, akik jobban ismerik a betegeiket és azok betegségeit, maguk is alakíthassák az oltandók sorrendjét.

Hasonló problémák vannak a hatvan év alatti krónikus betegek oltása terén is. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) tájékoztatása szerint a koronavírus súlyos lefolyása és a halálozás szempontjából osztályozzák a krónikus betegségeket, rangsorolják az oltásra várókat.

Alapul az elmúlt év hazai és nemzetközi adatai szolgáltak, és az Emberi Erőforrások Minisztériumának iránymutatása szerint készítették el a rangsort, amely - az idősek után - a következő: keringési betegség (szív-érrendszeri betegségek), daganatos megbetegedés, cukorbetegség, COPD (krónikus obtruktív tüdőbetegség) és a transzplantációra várók.

Az oltási lehetőségek és a vírushelyzet is napról-napra változik. A háziorvos tudomása szerint Magyarországon a közeljövőben jelentősen emelkedhet a beadható védőoltások száma, és a lakosság elérheti az 50%-os immunizációt. Martfűn a héten is nagy számú oltás lesz, az ismétlő és az első oltásra is több száz embert várnak az itt élők közül.

A koronavirus.gov.hu oldal mai információi alapján a járvány harmadik szakaszának rendkívül dinamikus idejét éljük, a megbetegedések legalább 90 százalékát a nagyon fertőző és súlyos megbetegedést okozó brit vírusvariáns okozza.

Az egészségügyi szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy továbbra is fokozottan tartsuk be a higiénés szabályokat, kerüljük a tömeget és a halasztható feladatainkat időzítsük későbbre.

Martfű polgármestere szerint városunkban is magasabb most a koronavírusos betegek száma, mint az előző időszakokban. Dr. Papp Antal arra kéri az itt élőket, hogy figyeljenek a szabályok betartására, egymásra!  

– Ha valamikor, akkor most igazán komolyan kell venni a járványügyi intézkedéseket! – erősítette meg dr. Despotov Svetozar. – Az elmúlt héten és ma is úgy érzékeljük dr. Magyarosi Lászlóval, hogy nagyon megszaporodott a Covid gyanús esetek száma. Martfűt is elérte a Covid járvány. Szövődmények is gyakrabban fordulnak elő, mint korábban, és kórházban is fekszenek martfűiek, az ellátórendszer pedig finoman szólva is túlterhelt. Vegyék komolyan a betegséget és fogadják el a védőoltást, ez talán a legfontosabb! 

Herbályné Kalmár Irén

2021-03-22 19:30