„A vizsgázóknak szorítunk és velük dobban a szívünk!”

Az írásbeli vizsgákkal május 3-án megkezdődött a 2020/2021-es tanév érettségi időszaka. A vizsgákat megelőző online felkészülésről és a vizsgák lebonyolításáról Molnár Arankát, a Szolnoki Szakképzési Centrum Damjanich János Szakképző Iskola és Kollégium igazgatóját kérdeztük 2021. május 7-én.

– Erőt próbáló feladat. Nem is maga az érettségi, hiszen a vizsga lebonyolítását előzetesen megterveztük a jogszabályban leírtaknak megfelelően. Sokkal inkább az ezt megelőző féléves munka volt nehéz, amit zömében az online térben töltöttek a tanulóink, azzal az előzménnyel, hogy a tavalyi tanévben is több hónapig otthon kellett tanulniuk – mondta az intézményvezető.

A martfűi Damjanich középiskolában idén összesen huszonöt diák érettségizik, ebből húsz nappali tagozatos és öt felnőtt, esti tagozatos diák, akik a kétéves érettségit adó képzésben szerzik meg vizsgabizonyítványukat.

Három terembe szerveztük az érettségi vizsgákat, így maximálisan eleget tudunk tenni annak a jogszabályi követelménynek, hogy tíz főnél ne legyenek többen egy teremben. Nagyok a tantermeink, bőségesen meg tudjuk tartani a másfél-két méteres távolságot.

Hálát kell adnunk a tanulóink önfegyelmének, illetve a családjaiknak is, hogy mindenki egészséges, mindenki jelen van az érettségi vizsgán. Senki nem jelezte, hogy nem tud jönni vagy elhalasztaná a vizsgáját a szeptemberi időpontra.

Többen munka mellett, a gyermeküket gardírozva készültek a digitális világban, és most mindenki itt van nagy-nagy izgalommal. Az idei évi érettségi hasonló, mint a tavalyi, ugyanis csak abban az esetben van szóbeli vizsga, ha az adott tantárgynak nincs írásbeli része, illetve, ha esetleg az elégségesért szükséges még egy kis tudást odatenni, azt a szóbeli vizsgán megtehetik. Bízunk benne, hogy ebből minél kevesebb lesz, és csak a bizonyítvány átadásra fogunk újra összejönni!

Az érettségizők mellett szurkolunk a szakmai vizsgákra készülőknek is, hiszen nekik is nehéz feladatuk van. A gyakorlatot megtanítani és elsajátítani az online térben mindenféle praktikát és kreativitást igényelt. Az iskolai tanműhelyen kívül, hogy cipőt vagy bőrdíszműves terméket tudjanak készíteni a diákok, megoldottuk úgy, hogy a kiszabott alkatrészeket eljuttattuk hozzájuk, amit otthon kézi szerszámokkal megvarrtak, összeillesztettek, ragasztottak.

A szakmai vizsgák május 10-től kezdődnek a martfűi Damjanich középiskolában – tudtuk meg az intézményvezetőtől.

– Lesz egy eladó szakmai vizsgánk. Itt nincs írásbeli vizsga, tehát a gyakorlati tevékenységet kell elvégezniük a tanulóknak. A terv az, hogy a vizsga lebonyolítása után kis csoportokban, azonnal szakmai vizsgabizonyítványt osztunk.

A számítógépszerelő és -karbantartóink, illetve a bőrdíszműves tanulóink is számot adnak tudásukról. Az érettségi utáni képzésben itt maradó „nagy öregek”, az 5/13. osztály is két szakmában tesz szakmai vizsgát: informatikai rendszerüzemeltető és irodai titkár szakterületen.  

Húzós hetek elé néznek a tanítványaink. Az elmúlt két hétben már bejöhettek kiscsoportos, személyes felkészítőre. Ennek nagyon örültünk, hiszen az utolsó lökés és támogatás megtörtént, és abban bízunk, hogy a jövőhéten sikeres vizsgát tesznek és megkaphatják a bizonyítványukat.

Az óvintézkedéseket betartva nagy szeretettel várjuk vissza az alsóbb éves diákjainkat, hiszen a tervek szerint május 10-től személyes jelenléttel folytatódhat az oktatás, és reméljük, hogy sok hónap kihagyás után, a tanévet is személyes térben zárhatjuk le.

Ez és a jövő hét a vizsgázóké, nekik szorítunk és velük dobban a szívünk! A tantestület legalább olyan izgalommal készült és várta a vizsgákat, mint a diákok, és még inkább várja a keménytáblás bizonyítványok átadását – hangsúlyozta Molnár Aranka.

Az iskola igazgatója ezúton is búcsúzik a végzős diákoktól.

– A személyes konzultáción kisebb ünnepi hangulatot teremtettünk nektek. Ugyan ballagásunk nem lehetett, de megkondult a csengő, kiengedett benneteket a Dami a falai közül. Azt mondtátok, hogyha nem ballaghattok hatalmas virágcsokrokkal, nem ünnepelhetnek titeket a családtagok itt, akkor ti adtok virágot, és azt a virágot nem csak a tanáraitoknak adjátok, hanem az iskolának! Elültettétek a gyönyörű rózsákat a Dami udvarán, és azt hagyjátok a későbbi generációknak, hogy ők is folytathassák ezt a hagyományt.

Nagyon sok sikert, kitartást és jó egészséget kívánok minden vizsgázónak, minden kollégámnak, minden Damisért szurkolónak. Hajrá Damisok!

Székács Szidónia

Tovább a képekhez>>>

Minden jog fenntartva © 2011-2021 Martfű Város