Egy kedves közösség, akik sokat adnak nyugdíjastársaiknak és a városnak

A Kossuth Úti Nyugdíjas Klubnak az elmúlt egy évben nem sok oka és lehetősége volt az ünneplésre. A járványhelyzet miatt nem volt módjuk együtt lenni, csak telefonon tartották a kapcsolatot, pedig ez idő alatt jelentős esemény vált aktuálissá a közösség életében: a klub 2020-ban fennállásának 25. évfordulójához érkezett.

A jubileum megünneplését most, egy évvel később, 2021. június 10-én pótolták a klub tagjai. Felidézték megalakulásuk történetét, megemlékeztek azokról, akik az összejövetelen már nem vehettek részt.

A Kossuth Úti Nyugdíjas Klub 1995. június 1-jén alakult. Az akkor létrejött egyesület célja a nyugdíjasok összefogása, érdekeik sokoldalú képviselete, közös kirándulások, társas rendezvények szervezése és a mindennapi életvitelükben való aktív segítségnyújtás.

Az egyesület első vezetője Vass Béláné Borika volt, aki még most is tagja a közösségnek. 1996 őszén Tóth-Fekete Mihályné Irénke állt a klub élére, aki közel 20 évig vezette a közösséget nagy lelkesedéssel és tenni akarással. Vezetésével az egyesület 2005-ben rangos elismerésben részesült, ekkor elnyerte a Martfű Városért Díjat. Tóth-Fekete Mihályné utódja a klub jelenlegi vezetője, Fejes János, aki 2016 januárjától fogja össze a kis közösséget.

Az egyesületben a kezdetektől rendszeres és mozgalmas élet folyt. Képviselték a klubot Martfű minden közéleti fórumán, rendezvényén. Bekapcsolódtak városszépítő akciókba, parkosítottak, virágot, fát ültettek. Élénk kapcsolatban voltak a város többi civil szervezetével, gyümölcsöző kapcsolatot ápoltak a helyi üzemekkel, vállalkozókkal.

Már a kezdetektől elindult egy szép összetartozás a környező települések nyugdíjas szervezetei között is. Folyamatosan megszervezték a Tiszazugi Nyugdíjas Találkozókat, vendégül látva kortársaikat.

1997-ben egy megyei rendezvényen mutatkozott be először a nagy nyilvánosság előtt a Kossuth Úti Nyugdíjas Klub ma is színvonalasan működő énekkara. A kórus szakmai megmérettetéseken, megyei és települési rendezvényeken is nagy sikerrel szerepel. Az énekkar vezetését a kezdetekben Angyal Józsefné nyugalmazott iskolaigazgató vállalta el. Verses, zenés összeállításokat adtak elő, Petőfi emlékműsorukról a televízió is beszámolt.

Az énekkar tevékenységét jelenleg Pálfi Ferencné Jutka fogja össze.

– Martfű civil szervezetei szerencsések, hiszen mindig olyan önkormányzata, polgármestere volt a településnek, akiknek fontosak az idősek, a civil mozgalmak és a lehetőségeik határán belül kiemelten segítették, segítik őket – fogalmazott klubtársai nevében a rendezvényen Sólyom Dezsőné Icuka.

1998-ban, a tagság nagy örömére, a jelenlegi otthonába költözhetett a klub. A Művelődési Központ kezelésében álló épületet az önkormányzat felújította, a közösség pedig kemény munkával, összefogással azóta is folyamatosan csinosítja, modernizálja.

Az elmúlt 25 évben sok kedves emlékkel gazdagodtak a klub tagjai. Elődeik példát adtak a közösség fontos szerepéről, arról, hogy idős korban is milyen nagy jelentősége van annak, hogy tartoznak valahová, egy olyan segítő közösséghez, ahol az egyének számíthatnak egymásra, egymás tiszteletére, ragaszkodására és támogatására.

– Már nem megy minden – vallják a klubtagok –, de azért ma is van jeles szavalónk, jól működő énekkarunk, barátságos közösségi házunk és természetesen csupa szív, tettre kész tagságunk, akik előtt példa az elődök tevékenysége.

A Kossuth Úti Nyugdíjas Klub negyed évszázados fennállásához szívből gratulálunk, és további sikeres közösségi életet kívánunk!

Székács Szidónia

Tovább a képekhez>>>

Minden jog fenntartva © 2011-2021 Martfű Város