Április 3-án országgyűlési választás és országos népszavazás

A rendszerváltás utáni kilencedik országgyűlési választást tartják Magyarországon 2022. április 3-án, vasárnap, 6 és 19 óra között. A választás időpontját az első lehetséges időpontra tűzte ki Áder János köztársasági elnök. A választáson egy országgyűlési képviselőre és egy pártlistára szavazhatunk. A választással egy időben népszavazást is tartanak.

A választás egyfordulós. Az Országgyűlés létszáma 199, a választás vegyes rendszerű: 106 képviselőt egyéni választókerületben (OEVK) relatív többséggel választanak meg, 93 képviselő pedig párt- illetve nemzetiségi listán kerül be a parlamentbe arányos rendszerben, kiegészítve a szavazatszámot a töredékszavazatokkal.

Egyéni képviselőjelölt állításához 500 aláírásra volt szükség. Országos listát az a párt állíthatott, amelynek 71 választókerületben, de legalább 14 megyében és Budapesten van egyéni jelöltje. Egy választópolgár több indulni kívánó párt jelöltjét is támogathatta.

A mintegy 7,8 millió, magyarországi lakóhellyel rendelkező választójogosultnak a január 26-ai névjegyzéki állapotnak megfelelően február 11-éig kellett kézhez kapnia a névjegyzékbe való felvételről szóló értesítést, a szavazásról szóló legfontosabb információkkal. Aki nem kapta meg az értesítőt, a jegyzőnél (a helyi választási irodában) kérheti.

A hivatalos kampány a választást megelőző 50. napon, azaz február 12-én indult. A kampányra felhasználható és elszámolható forrásokat ebben az időszakban lehet elkölteni. A jelöltek február 26-ig gyűjthették az ajánlásokat az ajánlóíveken.

Országos nemzetiségi önkormányzat is állíthatott listát, ehhez a névjegyzékben nemzetiségi választópolgárként szereplő választópolgárok legalább egy százalékának ajánlása szükséges. Az országos listákat legkésőbb február 26-án kellett bejelenteni a Nemzeti Választási Bizottságnál.

A Nemzeti Választási Iroda 2022. február 28.-i adatai alapján a Jász-Nagykun-Szolnok, 04. számú OEVK - Törökszentmiklós választókerületében nyilvántartásba vett országgyűlési képviselő-jelöltek:

CSÁNYI TAMÁS

DK, JOBBIK, MOMENTUM, MSZP, LMP, PÁRBESZÉD

SZABÓ BETTINA

MI HAZÁNK

HERCZEG ZSOLT

FIDESZ KDNP

SZEGÉNY JÁNOS

NORMÁLIS PÁRT

FARKAS ATTILA

MKKP

BENCSIK MIHÁLY

MUNKÁSPÁRT, ISZOMM

További részletes információk: www.valasztas.hu

Martfűn 6 szavazókörben adhatjuk le a voksainkat az országyűlési képviselők választásán és az országos népszavazáson:

1. Kossuth út 22. (Kossuth úti Óvoda)

2. Kossuth út 24. (Kossuth út Óvoda)

3. Szent István tér 1. (Városháza)

4. Május 1. u. 2. (Martfűi József A. Általános Iskola)

5. Gesztenye sor 15. (Martfű Damanich J. Szakk. Iskola)

6. Tüzép út 1. (Martfű Gyógykemping)

Meghirdették a gyermekvédelmi törvényről szóló népszavazás időpontját is. Az Országgyűlés 2021. november 9-én döntött arról, hogy népszavazást az országgyűlési képviselők általános választásának napján is lehessen tartani. A folyamatban lévő népszavazási kezdeményezések közül négy kérdésben voltak biztosítottak a jogi feltételek a népszavazás kitűzésére.

Minden jog fenntartva © 2011-2021 Martfű Város