Ugrás a fő tartalomhoz Ugrás az elérhetőséghez

A martfűi általános iskola 7. évfolyamosainak osztálykirándulása Szlovákiában

A Határtalanul Program keretein belül a Martfűi József Attila Általános Iskola 7. évfolyamos diákjai, Rákóczi nyomába eredve, három napon keresztül csodálhatták meg a felvidék szépségeit. Nagy izgalommal készültünk az útra, ugyanis közülünk sokunknak még nem volt lehetősége átlépni az országhatárt.

Az Alföld sík vidékeit magunk mögött hagyva, a határt átlépve, gyönyörű hegyek, dombok és völgyek között haladtunk el az autóbuszokkal. Közeledtünk első úticélunk felé Betlérre, az egykori Andrássy vadászkastélyhoz. Ahogy a kastélyhoz megérkeztünk, egy gyönyörű szökőkút fogadott bennünket. Az építését Andrássy István kezdeményezte még a 18. század első felében. A falakat rengeteg festmény díszíti, ezek közül is kiemelkednek a családról készült nagy alakú portrék, melyek kronológiailag követik egymást, és méretük is ennek megfelelően eltér egymástól.

A kastélyban tett sétánk során betekintést nyerhettünk a 18. századi főúri élet mindennapjaiba, szokásaiba. Rengeteg terem, szoba sugározza vissza élethűen a kor szellemiségét, értékeit. Érdekessége a kastélynak, hogy már abban az időben is minden hálószobához tartozott egy fürdőszoba, így összesen 63 fürdőszobát építettek a kastélyban. Az 1792-1795 közötti időszakban klasszicista stílusban átépítették, majd 1790-ben Andrássy Leopold egy gyönyörű könyvtárat is alapított az épületben. A könyvtár több mint 14 ezer kötetes, lenyűgöző a látványa és a hangulatvilága is egyben. A 18. század végén a kastély angolkerttel bővült, mely mintegy 57 hektáron terül el. A sétautak mentén számos szobor és kerti pavilon díszíti az amúgy önmagában is páratlanul szép angolkertet. Főúri privilégium volt a vadászat, melyről a kastély berendezései is ékesen árulkodnak. Számos kitömött állat, trófeák, agancsok díszítik a belső teret. Többek között medve, farkas, vaddisznó. Az Andrássy-család sokat utazott, ezért távolkeleti, Afrikai tárgyak, preparált állatok is helyet kaptak a kastély falain belül. Láttunk aligátor, elefántfej, fajdkakas preparációkat is. Szintén nagy érdekesség volt számunkra a kiállított múmia.

A Betléri kastélyt magunk mögött hagyva következő úticélunk Iglo városa volt, ahol a főtér gyönyörű díszített katolikus templomát néztük meg. Egy fagyizást követően délután érkeztünk meg Csütörtökhelyre. A településen a Szent László-templom és a Szapolyai Kápolna épületeit tekintettük meg, melyeket a magyar gótika égköveiként is szoktak emlegetni.

Az esti órákban kicsit fáradtan és éhesen érkeztünk meg a poprádi szállásunkra.

A második napon a Dobsinai jégbarlang volt az első úticélunk. Az idegenvezetőnktől sok érdekességet megtudhattunk. Többek között, hogy ez a barlang a világ legnagyobb jégbarlangjai közé tartozik. Helyenként 25 méter vastag a jégréteg. A barlang mélyebb rétegeiben a hőmérséklet még nyáron sem emelkedik fagypont fölé. A csodás jégképződmények állandóan változtatják alakjukat.

A következő megállóhelyünk Késmárkon a Thököly vár volt, ahol rövid sétát tettünk, majd Thököly Imre lovasszobránál elhelyeztük az iskolánk koszorúját is.

A nap utolsó programjaként a poprádi aquaparkba látogattunk el, ahol mindenki nagyon jól érezte magát, jó hangulatban, felhőtlenül telt a délután.

A kirándulás harmadik napja, egyben az utolsó napunk Lőcse városának látogatásával kezdődött. Megnéztük a három hajós Szent Jakab Székesegyházat, amely a Felvidék egyik legszebb gótikus temploma. Legértékesebb része a templomnak a szárnyas oltára. A Szent Jakab főoltár Lőcsei Pál mester keze munkája, egyben a világ legmagasabb oltára is.

Átsétáltunk a főtérre, ahol a 7.b osztályos tanulók röviden elmesélték nekünk a Jókai Mór Lőcsei fehér asszony című regényének történetét, hiszen a regény alapján készült film egyes jeleneteit ezen a téren forgatták.

Autóbuszaink a Szepesi vár felé vették az útirányt. A vár Közép-Európa leghatalmasabb erődítménye. A rövid, meredek kaptatót megmászva, az alsó várrészhez érkezve csodás panoráma tárult élénk.

Következő állomás Kassa városa volt. A Szent Erzsébet Székesegyház megtekintése után koszorút helyeztünk el II. Rákóczi fejedelem végső nyughelyén. A városban elsétáltunk a Nemzeti Színházhoz is. Az épület Neobarokk stílusban épült, gyönyörű freskók díszítik a mennyezetét. Központi, impozáns csillárja több mint 10 méter magas. Fagyizást követően, szabadprogram után indultunk haza Magyarországra.

Mindenki nagyon jól érezte magát és rengeteg élménnyel tértünk haza. A színes programok bővítették ismereteinket és idegen nyelvi kommunikációnkat is fejlesztették. Szeretnénk megköszönni az iskola vezetőségének, tanárainak, a Határtalanul programnak, hogy lehetővé tették ezt a remek utazást, a buszsofőröknek pedig  a segítőkész hozzáállást és a biztonságos és balesetmentes közlekedést.

Dorogi Edina Anna

7.a osztályos tanuló

A Határtalanul Program célja a magyar-magyar kapcsolatok építése, személyes kapcsolatok kialakítása, elmélyítése. A program keretében magyarországi iskolák tanulói az állam támogatásával osztálykiránduláson vesznek részt a szomszédos országok magyarlakta területein, így személyes tapasztalásokat szereznek a külhoni magyarságról.


Minden jog fenntartva © 2011-2021 Martfű Város