Ugrás a fő tartalomhoz Ugrás az elérhetőséghez

Marad a digitális ügyintézés vagy az utazás – Készpénzbefizetésre is alkalmas, új bankautomatát telepítenek a városba

Mit szóltok ahhoz, hogy Martfűn hamarosan megszűnik az OTP fiók? – tették fel a kérdést egy közösségi oldalon, tájékoztatást várva az „illetékesektől”. A hír igaz, bár erről nem az illetékes pénzintézet tájékoztatta az önkormányzatot.

- Az OTP martfűi fiókja szeptember 23-án bezár – erősítette meg dr. Papp Antal polgármester, hozzátéve, hogy az önkormányzat semmilyen hivatalos tájékoztatót nem kapott erről a pénzintézettől, de más forrásokból már tavasszal értesültek erről. – Nincs is ilyen kötelezettségük, de jó lett volna, ha írásban tájékoztatják a helyhatóságot. A bankfiók bezárása már többször volt napirenden az előző években is, de eddig mindig sikerült tárgyalásokkal „megmentenünk”.

Az önkormányzat egyeztetést kezdeményezett, hogy mit tehetnek a népszerű bankfiók megtartása érdekében, levélváltás, megkeresés után, július végén személyes találkozóra került sor a Martfűi Polgármesteri Hivatalban.

Windheim József, az OTP Nyrt. Dél-Alföldi régió ügyvezető igazgatója ekkor megerősítette a martfűi fiók bezárását, itt tudtuk meg a pontos dátumot is. A döntés során számos szempontot mérlegeltek, egyebek mellett a fiókok területi elosztását, a tiszaföldvári fiók közelségét, ahol a jövőben a martfűi fiók pénzügyi szakembereivel is találkozhatunk.

Dr. Papp Antal tájékoztatása alapján a megbeszélésen elhangzott, hogy az okok között szerepel a martfűi fiók bevételeinek trendszerű csökkenése, amin átmenetileg tovább ront a kamatok jogszabályi korlátozása is. Az OTP Bank tőzsdei vállalat, amelytől a részvényesei elvárják a tudatos költségkontrollt. Az egyre nehezedő külső (hazai és régiós) körülmények ezt az igényt csak tovább erősítik.

A pénzintézet tizenegy országban van jelen, és minden piacán törekszik a hatékony, fenntartható, biztonságos működésre. Ennek része valamennyi országban a racionális, az ügyféligények és a földrajzi lehetőségek alapján a lehető legegyenletesebb fiókhálózat fenntartása, ami az egymáshoz szokatlanul közel eső fiókok – mint a martfűi és a tiszaföldvári – összevonását eredményezi – számolt be a bank regionális ügyvezető igazgatójával folytatott egyeztetésről Martfű polgármestere.

Az OTP Bank Nyrt. kommunikációs felületei alapján a digitálisan aktív ügyfelek aránya korábban is dinamikus és folyamatos növekedést mutatott, de a járványidőszakban ez a folyamat látványosan felgyorsult. Ügyfeleik egyre nagyobb része tér át az interneten illetve okostelefonnal elérhető szolgáltatásaikra.

Az itt élők, különösen az idősebb korosztály tagjai közül azonban sokan nem rendelkeznek azzal a digitális háttértudással, amellyel az interneten keresztül intézhetik az ügyeiket, ezért nekik marad az utazás.

Új automatát telepít az OTP Martfűre, amely készpénzbefizetésre is alkalmas lesz. Az új ATM helyszínéről azonban még nem tudott tájékoztatást adni a pénzintézet – mondta el a megbeszélést követően a polgármester, hozzátéve, erre az önkormányzattól is várnak javaslatokat.

A portfolio.hu adatai alapján az elmúlt évtizedben a Magyarországon működő kilenc nagybank mindegyike jelentősen szűkítette a fiókszámát, közel 450 bakfiókot zártak be. Az OTP 10%-kal csökkentette a fiókszámát 2011 óta. A bankfiókok a pénzforgalom és az ügyintézés helyett egyre inkább a tanácsadás tereivé válnak. Várható még, hogy más bankfióknál is lesznek további bezárások.

Folyamatosan emelik viszont a készpénz befizetésre is alkalmas ATM-ek számát. Ezeknél az automatáknál bármely OTP Banknál vezetett pénzforgalmi számlára be tudnak fizetni ügyfeleik.

Dr. Papp Antal kitért arra a petícióra és aláírásgyűjtésre is, amely a bankfiók bezárása ellen indult a városban. – Aki aláírásgyűjtésbe kezd, előtte alaposan nézzen utána a jogszabályi feltételeknek, tájékozódjon, mert, különösen az adatvédelem, a személyes adatok kezelése terén komoly jogi előírásoknak kell megfelelnie. Nem elég, sőt nem is szabad egy sima A4 papírra, adatvédelmi biztos előírásainak betartása, „engedély” nélkül aláírásokat gyűjteni, mert ilyenkor az aláírásgyűjtő lesz az adatkezelő.

A személyes adatok gyűjtése, rögzítése, tárolása ugyanis adatkezelésnek minősül, az aláírásgyűjtő ív Adatkezelési tájékoztatójában az érintetteket az adatkezelés valamennyi lényeges körülményéről informálni kell. Vagyis ennek nagyon komoly előírásai vannak.

– Örömmel veszem, hogy aláírást gyűjtenek, kiállnak magukért, de kétségeim vannak, hogy egy gazdasági szereplőt ezzel befolyásolni tudnak a döntésében – véli a polgármester. Az önkormányzat több témában végzett már ilyen tevékenységet, ami nagyon sok munkával és dokumentációval jár.

Az önkormányzat többféle ajánlattal igyekezett a bankfiók megtartására bírni a pénzintézetet. – Segítséget kínáltunk új helyszín keresésében, ha túl drágának találják a jelenlegi helyiségbérletet. Felajánlottuk, hogy az önkormányzat megvizsgálja a számlavezetése áthozatalát az OTP Bank Nyrt-hez, mely több milliárdos forgalmat takar – mondta el dr. Papp Antal. – Más lehetőségek is felmerültek az egyeztetés során, de, mint több más bankfiók esetében, a döntés a pénzintézetnél már korábban, felsőbb szinten megszületett.

Herbályné Kalmár Irén

Minden jog fenntartva © 2011-2021 Martfű Város