Szeptember elején a Szent István tér tavait és öntözőrendszerét ellátó kút fúrása is elkezdődött

A Városháza körüli park és tó átalakítása, az új öntözőrendszer kiépítése nem mentes a nehézségektől, amit az is jelez, hogy második alkalommal módosította a pénzügyi tervében erre a célra előirányzott összeget a képviselő-testület.

A dísztavak felújítására, az új fúrt kút valamint az automata öntözőrendszer tervezésére, kiépítésére, beüzemelésére vonatkozóan ez év áprilisában kötött vállalkozási szerződést az önkormányzat.

A vállalkozó júniusban arról tájékoztatta az önkormányzatot, hogy a folyamatos áremelkedések miatt a beszerzésre kerülő eszközök és a kivitelezés költségei jelentősen emelkedtek. A megnövekedett összeghez a fedezetet és a szükséges előirányzat módosítást június végén el is fogadta a képviselő-testület.  

A műszaki tartalom változása és a kb. 60 méter mély kút fúrási költségeinek emelkedése miatt azonban a kivitelezési költségek szeptemberre további 2.6 millió forinttal, bruttó 54.8 millió forintra emelkedtek.

Az önkormányzat 2022. évi felhalmozási kiadásai között szereplő beruházás újabb előirányzat módosításáról a szeptember 8-i, soron kívüli ülésén döntött a képviselő-testület, a pénzügyi terve általános tartalékkerete terhére.

A vállalkozó szerződésben vállalta egy új, a park öntözésére alkalmas kút létesítését, beleértve az engedélyeztetést is. A kút létesítésére az engedélyt az illetékes hatóság ki is adta, viszont - az eredeti elképzeléstől és költségvetéstől eltérően - a kút aknáját műanyag helyett vasbeton szerkezettel írta elő megvalósítani. Tovább nehezítette a helyzetet és lassította a kivitelezést, hogy a kút fúrásától az eredetileg felkért alvállalkozó elállt, az új kútfúró pedig magasabb áron vállalta a munka elvégzését.

A kivitelezés szakaszában az önkormányzat kérésére további, vezérlést igénylő elemek beszerzésére is sor került. A kút és a park kivitelezésének költségei a műszaki tartalom változása, a kútfúrás költségeinek emelkedése mellett, a vezérlőegységek miatt is változtak.

A beruházás eddigi megvalósításának elhúzódása ismeretében a tavak körüli térkövezés felújítása, a munkálatok befejezése előreláthatólag a következő évre is átnyúlik – tájékoztatott a szeptember 8-i testületi ülésen dr. Papp Antal polgármester.

A nyári fokozott hőség és a csapadékhiány igazolta, hogy az öntözés megoldására irányuló beruházásokra, így az öntözővizet biztosító kút fúrására is szükség van, a megújult tavak pedig már most is különleges színfoltjai a Szent István térnek.

Herbályné Kalmár Irén

Minden jog fenntartva © 2011-2021 Martfű Város