Ugrás a fő tartalomhoz Ugrás az elérhetőséghez

„A gyermekkornak két tündérvilága van: a cselekvés síkján a játék és szellemi síkon a mese”

A Népmese napja alkalmából szervezett egészhetes programokat a Martfű Városi Könyvtár az óvodás és alsó tagozatos gyerekek számára 2022. szeptember 26. és 30. között.

Fontosnak tartották a népmesék fennmaradását, illetve a mesékben élő bölcsességek, tanúságok tovább hagyományozását, ezért a Magyar Olvasástársaság 2005 tavaszán felhívást tett közzé, hogy csatlakozzanak ahhoz a kezdeményezéshez, amely szerint Benedek Elek születésnapja legyen a népmese napja.

Székácsné Tálas Gabriella könyvtárvezető szerint olyan ősi örökérvényű bölcsességek rejlenek a népmesékben, amit onnan lehet megkapni, csak a megfelelő mesét kell megtalálni. Olyan élethelyzetek problémáira kaphatnak megoldást egy-egy mese által, hogy még ha nem is tudatosan, de képesek lesznek azokat kezelni.

A mesefoglalkozásokon a népi mesék mellett, testtudat-ébresztő játékokkal várták a Martfűi József Attila Általános Iskola alsó tagozatos osztályainak tanulóit a könyvtár dolgozói, Tálas Gabriella és Bihari Erzsébet.

A testtudat-ébresztő játékok a mesehallgatás mellett segítik a fantáziát és a kreativitást megnyitni, hiszen interaktívabbá varázsolják a gyermekek számára az adott élményt, amihez elég lehet akár egy labda vagy egy gombolyag. Az ilyen játékok, népijátékok is nagy szerepet vállalhatnak abban, hogy a gyermek, akár tudat alatt a későbbiekben, de képes legyen feldolgozni különböző élethelyzeteket, legyen szó a kiválásról vagy párkapcsolati problémákról a felnőttebb korban.

A mesés hét kiemelt eseményeként csütörtök délelőtt Gulyás László Vándormuzsikus hangszerekkel, népdalokkal és népmesékkel megpakolt bőröndjével érkezett Martfűre, a Játékvár Óvoda és a József Attila Általános Iskola gyerkőceihez.

Gulyás László legalább 25 éve járja az országot és adja át a fiatalok számára a népi hagyományainkat a népmeséken át egészen a népi hangszerekig, de ezek mellett a commedia dell’arte középkori hagyományú utcaszínházat is műveli nem csak a saját, de gólyalábain is. E sokrétű kultúrák jegyeit hordozza szívében a vándormuzsikus.

Aki dudás akar lenni, pokolra kell annak menni, tartja a mondás. Gulyás László szerint a kecskedudának megvan a maga ördögi fortélya, mivel minden dudás többnyire a saját dudája elkészítője. A faragástól kezdve, a tömlőkészítésen át, a síphangolásig mindent a zenész készített el magának annakidején. Ennek az egyedi készítésnek köszönhetően nem lehetett két egyforma hangú kecskedudát találni és innen is eredeztetik a mondást, miszerint két dudás nem fér meg egy csárdában.

Mi bárhova mehetünk ebben a nemzetközi világban, mégis magyarok vagyunk és a magyarságunk itassa át az összes többi kultúra szeletet, amit magunkévá teszünk! – hangsúlyozta Gulyás László.

Székács Magor

Tovább a 2022.09.26-28 - Népmese napja - Mesélde képgalériához>>>

Tovább a 2022.09.29 - Népmese napja - Gulyás László vándormuzsikus képgalériához>>>


Minden jog fenntartva © 2011-2021 Martfű Város