Ugrás a fő tartalomhoz Ugrás az elérhetőséghez

„Jelentem a tarisznya megtöltve, telve az útravalóval”

Végső búcsút vettek iskolájuktól a Martfűi József Attila Általános Iskola végzős diákjai 2023. június 17-én szombaton. Az intézmény két nyolcadikos osztályából csaknem 60 diák ballagott el.

Virágillat, színpompa és könny. Nem telik el ballagás, ahol ezek az elemek ne szerepelnének, de megannyi örömöt, derűt is rejt magában egy-egy ilyen esemény, hiszen a nyolcadikos diákok életük első megmérettetéséhez érkeznek.

A nyolc év rengeteg idő. Nem csoda, ha ez a sok martfűi diák úgy érzi, hogy a második otthonuktól kell most búcsút venniük, szeptemberben pedig egy új iskolában, sokaknak új városban kell megállni a helyüket.

A 8.a osztály Kovács Misi bácsi vezetésével érkezett az udvarra, de elkísérték őket a még alsós osztályfőnökeik, Szendy Éva néni és Csatáriné Bártfai Tünde néni, míg a b osztályosok Szántó Marika néni vállába kapaszkodva ballagtak, amihez Tóth Erika néni és Fülöp Zoli bácsi is csatlakozott, mint alsós tanítóik.

Ezután az udvaron folytatódott az esemény, ahol a végzősök nevében Dorogi Edina Anna és Szabófi Renáta búcsúzott az iskolától, tanáraiktól, diáktársaiktól.

– A mai nap kiemelkedik a többi júniusi nap közül, hiszen az általános iskola nyolcadik évfolyama elérkezett az utolsó nagy feladatához: a ballagáshoz. A ballagáshoz, amely a búcsút is jelenti az iskolától – mondta elköszönő beszédében Dorogi Edina Anna, a Diákönkormányzat eddigi elnöke.

Az iskola kulcsát Táborosi Blanka és Dorogi Edina Anna adta át Deák Viviennek és Szakali-Lantos Lórántnak, a Diákönkormányzat leendő elnökének.

– Ez a kulcs a hagyományainkat és elért eredményeinket jelképezi. Vigyázattok rá, óvjátok ti is, ahogy mi tettük! – szólította meg a hetedik évfolyamos diákokat Dorogi Edina Anna.

Az itt maradók üzenetét Tóth Kíra 7.A osztályos tanuló tolmácsolta Szabolcsi Erzsébet: Forrás legyél című versével.

Végül Földi Edina, az iskola igazgatója búcsúzott a ballagó diákoktól.

– Tavaly még ti segédkeztetek, ti díszítettétek a termeket, állítottátok össze a tarisznyát. És semmit nem értettetek abból, hogy a nyolcadikosok miért viselkednek másképp. Szerintem már tudjátok, mit jelent végzősnek lenni, ballagni. Azt hiszem, iskolánk minden tanára és diákja nevében szólok, amikor azt mondom, az idei év végzőseitől, tőletek, nem szomorúan, könnyekbe borulva akarunk elválni. Hogy miért? Mert számotokra ezzel a nappal elkezdődik valami. Megnyílik egy újabb fényes ajtó, történetetek egyik fejezeteként egy új világba kerültök – hangzottak el a megható gondolatok.

Ezután sorra szólította az intézményvezetőnő a díjazásban részesülőket.

A 8.a osztályból példamutató közösségi munkájáért Csala Georgina és Nagy Vivien Sejla, példamutató közösségi munkájáért és kiváló sporttevékenységéért Táborosi Blanka, kiváló sporttevékenységéért Való Vivien Lorina, példamutató tanulmányi eredményéért és közösségi munkájáért Kiss Viola Virág, kimagasló angol órai tevékenységért, középfokú nyelvvizsgájáért Kiss Viola Virág, művészeti tevékenységéért, országos pályázatokon elért kiemelkedő eredményéért Árvai Viola, kimagasló táncművészeti tevékenységéért Csala Georgina és Goda Ernő, kitűnő tanulmányi eredményéért és példamutató magatartásáért Kocsis Liliána, nyolc éven át kitűnő tanulmányi eredményéért, példamutató közösségi munkájáért és  példamutató magatartásáért Dorogi Edina Anna és Pető Dániel vehetett át elismerést.

A 8.b osztályosok közül kimagasló sporttevékenységéért Takács Ferenc Zalán, jó tanulmányi eredményéért és példamutató közösségi munkájáért Szabófi Renáta, kimagasló tanulmányi eredményéért Fekete Hanna, kimagasló angol órai teljesítményéért és a középfokú nyelvvizsga megszerzéséért Botka Viktória, Curtean Napsugár és Fekete Hanna, művészeti tevékenységéért, országos pályázatokon elért kiemelkedő eredményéért Kontos Melinda, kimagasló táncművészeti tevékenységéért Glumercz Petra, Szivajev Viktória Barbara és Tóth Lili, kitűnő tanulmányi eredményéért és példamutató közösségi munkájáért Szivajev Viktória Barbara, nyolc éven át kitűnő tanulmányi eredményéért és példamutató közösségi munkájáért Glumercz Petra és Vágner Hanna kapott elismerést.

A Staféta-díjat, melyet Rágyanszky István alpolgármester úr hozott létre hat évvel ezelőtt, az oktatási intézmény egy olyan tanulója kaphatja meg a tanév végén, aki példás vagy jó magaviseletű, kiemelkedő tanulmányi vagy sporteredményt vagy iskolai évei során bármely területen példás fejlődést ér el. Idén a díjat Glumercz Petra 8.b osztályos tanuló vehette át.

Az Év felsős sportolója díjat az a tanuló érdemli ki a nevelőtestület döntése alapján, aki ebben a tanévben kiemelkedő sportteljesítményt nyújtott. Ezt a kupát Pető Dániel 8.a osztályos diák kapta.

A Jó tanuló, jó sportoló díjat olyan diák érdemli ki, aki tanulmányi eredményeiben is jeleskedik, és emellett sporteredményei is az iskola hírnevét öregbítik. Ebben a tanévben ezt a kupát Vágner Hanna 8.b osztályos tanuló vehette át.

A József Attila Kupa egy vándorserleg, amit, ha ugyan az a személy kapja három egymást követő évben, akkor megtarthatja azt. Idén harmadjára érdemelte ki ezt az elismerést Dorogi Edina Anna, 8.a osztályos tanuló.

Edina szorgalma, alázatos munkája kiemelkedő és példaértékű. Tanulmányi eredménye kitűnő. Az osztályközösség és az iskolai diákélet mozgatórugója. A 2021/2022-es tanévben megválasztották 33 iskola diákjai közül a Diákönkormányzati Tanács elnökének és egyben a Szolnoki Tankerületi Tanács tagjának is. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a „Magyarország jó tanulója, jó sportolója - 2021” címmel is kitüntette.

A ballagás zárásaként a végzősök környezetbarát léggömböket ragadtak és a magasba engedték őket, ezzel kifejezve, hogy készen állnak a továbblépésre, végleg búcsút véve szeretett iskolájuktól.

Polák Boglárka


Minden jog fenntartva © 2011-2021 Martfű Város