Ugrás a fő tartalomhoz Ugrás az elérhetőséghez

„A Dami a mi iskolánk…” – Tanévnyitó a martfűi középiskolában

Kétszáz nappali oktatásban résztvevő diákkal kezdte meg a 2023/2024-es tanévet a Szolnoki Szakképzési Centrum Damjanich János Szakképző Iskola és Kollégium, közismert, családias nevén a Dami.

– Ez az év sem lesz könnyebb, mint a tavalyi… De együtt megoldjuk! – Ezzel a gondolattal nyitotta meg az új tanévet Borza Andrea intézményvezető, szeretettel köszöntve az iskola dolgozóit és a diákokat.

– Van közöttetek olyan, aki már sok-sok éve itt tanul a Damiban és jól ismeri a sulit, az oktatókat, az oktatást. A „nagy öreg” 13.B-sek, 11.B-sek és 5/13.A-sok az idei tanévben vizsgákon fognak számot adni a megszerzett tudásukról. A 12.A-sok elkezdik az érettségi sorozatát, ők az idén három, jövőre pedig két tantárgyból vizsgáznak. A 10.A-sok ágazati alapvizsgát tesznek, a 10.B és 11.A osztályosoknak pedig ebben az évben „csak” szorgalmasan tanulni kell, a korábbi évekhez hasonlóan.

És persze vannak itt is „csillogó szemű elsősök”, vagyis hivatalosan kilencedikes diákok – fordult a 9.A-s oktatás, informatika, távközlés ágazat szakmacsoportban tanuló 29 diákhoz és a 9.B-s kereskedelem ágazatban középiskolás éveit megkezdő 24 diákhoz az igazgatónő.

– Ti most csatlakoztok a Dami szeretetteljes, befogadó, vidám családjához. Köszöntünk Benneteket. Ígérjük, hogy a suli oktatói, diákjai és valamennyi dolgozója mindenben segít Nektek, hogy mielőbb be tudjatok illeszkedni. Kívánom, hogy a választott szakmátok minden csínját-bínját megismerjétek és megszeressétek az itt eltöltendő három illetve öt év alatt!

Borza Andrea néhány személyi változásról is tájékoztatta a diákokat, a tanévnyitó résztvevőit.

Július elejétől öt évig igazgatóként továbbra is ő irányítja, fogja össze a martfűi középiskola működését. Munkáját közvetlenül Gecse Zoltán szakirányú oktatásért felelős igazgatóhelyettes segíti.

Szeptembertől kollégiumi nevelő az iskolában és az oktatás ágazatban tanuló diákokat is oktatja Nagyné Lénárt Szilvia tanárnő, aki eddig a Hajnóczy József Gimnázium kollégiumában dolgozott. Pankucsi Szilárd tanár úr helyét várhatóan Törőcsik Norbert tanár úr tölti be. A titkárságon pedig Czető Kitti segít az adminisztrációs és sok más kérdés megoldásában – mondta el az igazgatónő.

A tanévnyitó zárásaként hagyományosan az iskola alapítója, Thomas Bata emléke előtt tisztelegtek a diákok.

Jövőre 80 éves lesz a szakképzés Martfűn! Az 1944 szeptemberétől működő CIKTA Munkásiskola ez idő alatt ezernyi szakembert adott a cipő- és bőriparnak. Ez alkalomból várják a régi diákokat, szeretnének minél több emléket összegyűjteni és méltóképpen ünnepelni.

Ma a könnyűipari képzés mellett oktatási szakasszisztens, informatika - távközlés, kereskedelem és könnyűipar szakmacsoportok közül is választhatnak a diákok a Szolnoki SZC Damjanich János Szakképző Iskola és Kollégiumban.

A Szolnoki Szakképzési Centrum tizenegy szakképző intézménnyel, huszonöt telephelyen végez alapfeladatként szakmai középfokú oktatási tevékenységet. A Centrum intézményei évtizedek óta meghatározó szerepet töltenek be Szolnokon és tágabb környezetében (Jászberényben, Martfűn és Újszászon) a vállalatok szakképzett munkaerejének biztosításában.

Az iskolai rendszerű, nappali munkarendes oktatáson túl az első és a második szakképesítés ingyenes megszerzésére is lehetőséget biztosítanak, szintén iskolai rendszerű, felnőttoktatási képzési kínálatunkkal, többnyire esti munkarendben.

Ahogyan a martfűi iskola honlapján olvasható: A Dami a mi iskolánk, ahová minden nap szívesen lépünk be, ahol a gondjaink megoldódnak, ahol tanár-diák együtt tesz a sikerért, a jó programokért, a szakmai eredményekért. Ahol megtalálja a számítását a kiváló tanuló, a lassabban haladó diák, a Martfűről besétáló, a vidékről ingázó és a kollégista is.

Herbály Jánosné

Minden jog fenntartva © 2011-2021 Martfű Város