Ugrás a fő tartalomhoz Ugrás az elérhetőséghez

Földben rejlő kincsek – Régészeti előadás és interjú Nagy Fanni martfűi régésszel

Régészeti előadást tartott a martfűi származású Nagy Fanni és kolléganője, Szabó Melinda restaurátor, a szolnoki Damjanich János Múzeum munkatársai, 2023. október 26-án, csütörtökön a Martfű Városi Művelődési Központ és Könyvtár szakirodalmi termében. A rendezvény a Múzeumok Őszi Fesztiválja programsorozat keretein belül valósult meg.

Fanni különleges munkája sok érdeklőt csalogatott intézményünkbe, ahol betekintést nyerhettünk a bronzkor világába, megtudhattuk, jelenleg milyen ásatások folynak megyénkben és egy többezer éves, különleges martfűi leletet is kezükbe vehettek a bátrabbak.

– Elhoztam magammal a martfűi kardot, ez a késő bronzkor időszakából származik. Én magam is martfűi vagyok, így személyes kötődést is érzek a tárgy iránt. Ezt a kardot 1959-ben találták a Tiszában, Vezseny és Martfű között, a folyó medrének a kotrása során, s talán ez az egyik leghíresebb régészeti lelet városunkból, ami a szolnoki múzeum állandó kiállításában megtekinthető – mesélte a szakember.

Arra is kitért, hogyan, s miért pont ezt a szakmát választotta hivatásául.

– Középiskolásként a pályaválasztás előtt ugrott be, hogy gyerekkoromban nagy álmom volt, hogy régész legyek, és olyan munkát is képzeltem el magamnak, ami nem monoton, hanem valami izgalmas, mindig van benne újdonság. Elsőként jelöltem meg és be is kerültem oda, ahová szerettem volna. Így lettem régész – emlékezett vissza Fanni.

Elmesélte, hogyan telnek mindennapjai régészként, prezentációjában képekkel és videókkal illusztrálta, hogyan folynak az ásatási munkálatok.

– Változó, hogy milyen munkát végzünk. Ideális esetben nyáron van az ásatási szezon, ekkor valóban kimegyünk és kisebb projekteket végzünk vagy nagy feltárásokat csinálunk. A szezonon kívül pedig bemegyünk a múzeumba, a raktárba, és feldolgozzuk mindazt a rengeteg dolgot, amit találunk. A régészet elsősorban kutatással, szakmai, tudományos élettel foglalkozik, de mi, mint területi múzeum, felelősek vagyunk azért, ha bárhol a megyében valami előkerül, akkor azonnal kimegyünk és feltárjuk. Ilyen szempontból sose tudjuk, mit hoz a holnap, bármikor jöhet egy telefon, amikor valaki bejelenti, hogy talált valami nagyon érdekeset. Ez az, ami engem motivál és ami a legizgalmasabb a számomra – mondta Fanni.

Később szó esett a vármegyei lelőhelyekről, milyen munkák folynak jelenleg környezetünkben.

– Szolnok megye rendkívül jó földrajzi környezettel rendelkezik, a Tisza mentén végig nagyon sok lelőhely van és rengeteg korszakból találtak már meg itt leleteket. Folyamatosan vannak projektek, mostanában nagy felületű autópálya feltárásokat, leendő nagyüzemek építése előtti feltárásokat szoktuk megfigyelni. Mindig kerülnek elő újabb és újabb dolgok, de a régieket sem szabad elfelejteni, mert sok olyan hely van, ami további kutatásokat igényel. Tehát nem csak a friss feltárások az izgalmasak, hanem azok a lelőhelyek is, ahová rendszeresen ki kell járnunk, mert mindig új kincsek kerülnek elő. 

Jelen pillanatban Tiszajenő környékén dolgozunk egy projekten, nagyon izgalmas leleteket találtunk, arany tárgyakat is például, mely az én szakterületemből, a bronzkorból származik – zárta gondolatait a régész.

Az előadásukon a tiszajenői ásatást ismerhettük meg részletesebben, ehhez szervesen kapcsolódott Szabó Melinda restaurátor előadása. A kutatáson előkerült kerámiaedény példáján lépésről lépésre bemutatta a restaurálás folyamatát, majd magát a kész tárgyat élőben is megcsodálhatták az érdeklődők a program végén.

Ez az előadás egy programsorozat első része volt. A Művelődési Központ célja, hogy bemutassa azokat az ásatásokat, melyek a megyében, városunk közvetlen környezetében zajlanak, zajlottak a közelmúltban. A szakemberek, régészek és restaurátorok hiteles, szakmai előadásából megismerhetjük majd azokat a leleteket, tárgyakat, használati eszközöket, melyeket sokezer éve az itt élők mindennapjaikban használtak.  Részletekről később, hiszen Fanni hamarosan születendő gyermekére koncentrál elsősorban. Jó egészséget kívánunk nekik!

Polák Boglárka


Minden jog fenntartva © 2011-2021 Martfű Város