Ugrás a fő tartalomhoz Ugrás az elérhetőséghez

Energiahatékonysági korszerűsítés és teljes felújítás – Átadták a Kossuth úti nyugdíjasklub megújult épületét

A „Nyugdíjasklub épületének közel nulla energiaigényű korszerűsítése Martfűn” megnevezésű projektre Martfű Város Önkormányzata 26,5 millió forint európai uniós, vissza nem térítendő támogatást nyert el. Az épület teljes felújításához további 46,5 millió forinttal járult hozzá az önkormányzat.

Az energiahatékonysági korszerűsítést és felújítást követően a megújult épületet Herczeg Zsolt országgyűlési képviselő, dr. Papp Antal Martfű város polgármestere és Csüllög Gabriella, a kivitelező Csüllög és Társa Kft. képviselője ünnepélyes keretek között, nemzetiszín szalag átvágásával adták át a helyi közösségeknek és az itt élőknek 2023. november 24-én.

A programot a Martfűi Kossuth Úti Nyugdíjasklub énekkarának előadása, verses műsora és Sülyi Károly magyarnóta- és operetténekes előadása színesítette.

A beruházás során kívül-belül megújult a klubépület. A komplex felújítással korszerűsödtek a hőtechnikai adottságai. A földgázfelhasználás teljes megszűnése mellett az épület hő- és villamosenergia igényét szinte teljes mértékben helyben előállított megújuló energiahordozó biztosítja. Az energiahatékonysági korszerűsítés részeként homlokzati és lábazati hőszigetelés, padlásfödém hőszigetelés, nyílászárócsere, világítás- és fűtéskorszerűsítés is történt. A megújuló energiahordozók hasznosítása érdekében az új tetőre napelemes rendszert telepítettek, a hőtermelést levegő-víz hőszivattyú végzi.

A TOP_PLUSZ-2.1.1-21-JN1-2022-00001 azonosítószámú projekt a Széchenyi Terv Plusz Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében valósult meg.

– Minden beruházás fontos egy város életében, és egy ilyen civilszervezeti épület felújítása – ami ugyan hosszabb idő volt, mint számítottuk – kiemelten fontos. A pályázat sorszámából látszik, hogy azt elsőként adta be Martfű – hívta fel a figyelmet az átadóünnepségen dr. Papp Antal polgármester. – 26,5 millió forintot nyertünk, szigorúan a hőtechnikai felújításra, viszont akkor is tudtuk, hogy a teljes felújítás többe fog kerülni. Szinte minden ki lett cserélve, olyan, mintha egy új létesítményt építettünk volna – mondta el.

Martfű polgármestere biztos benne, hogy a használói, a Kossuth út nyugdíjasklub tagjai örömmel veszik ismét birtokba a megújult épületet, élik a nyugdíjasklub életét, és hogy nagyon fognak rá vigyázni.

– Nagy öröm számomra, amikor egy olyan ingatlan újul meg a választókerületünkben, amely a gyermekekről vagy a nyugdíjasokról, idős polgárainkról szól – hangsúlyozta a rendezvényen Herczeg Zsolt, térségünk országgyűlési képviselője. – Fontosnak tartom, hogy odafigyeljünk a nyugdíjasainkra, és az önkormányzati vezetőink mind a huszonhárom településen felelősen és tisztelettel gondolnak a településeiken élő polgárokra. Itt polgármester úr is mindent megtesz annak érdekében – ezen beruházás kapcsán is mondhatjuk –, hogy a klub tagjai lehetőleg minél jobb körülmények között töltsék el itt azokat az órákat, napokat, amelyek arról szólnak, hogy a közösség együtt gondolkodik, együttműködik, együtt próbálja jól érezni magát.

Magyarország kormánya – annak ellenére, hogy uniós támogatási forrás nem érkezett az országba – a TOP plusz rendszerében saját, hazai forrásból megelőlegezte az önkormányzatok számára ezeket a forrásokat. Választókerületünkben, huszonhárom település vonatkozásában ez több mint 13 milliárd forint pályázati forrást jelent, amiből Martfű város több mint 1,3 milliárd forint támogatásban részesült, öt TOP pluszos projektre pályázott sikerrel az önkormányzat – emlékeztetett az országgyűlési képviselő.

Herczeg Zsolt elismeréssel szólt az önkormányzatról, hogy saját forrásból kiegészítve úgy zárta le ezt a projektet, hogy kerek és egész, és nem csak energetikai értelemben, hanem minden tekintetben megújult az épület.

A Martfűi Kossuth Úti Nyugdíjasklub tagjait arra bíztatta, hogy használják egészséggel ezt az ingatlant, és ha más célt is szolgál, akkor külön öröm a település számára, hogy egy olyan épülettel gazdagodott, amely a helyi társadalmi élet, a helyi rendezvények számára kiváló helyszínt nyújt.

Herbályné Kalmár Irén


Minden jog fenntartva © 2011-2021 Martfű Város