Ugrás a fő tartalomhoz Ugrás az elérhetőséghez

2024-től születési támogatás – Az egyszeri önkormányzati segítség a gyermek születését követő három hónapig igényelhető

Az újszülött jogán születési támogatásra a martfűi lakcímmel rendelkező, életvitelszerűen itt élő törvényes képviselő jogosult, a vissza nem térítendő támogatás mértéke 50.000 Ft.

2024-ben jelentősen emelkedtek a szociális rászorultság esetén igényelhető települési támogatások összegei Martfűn. Új, jövedelemtől, szociális rászorultságtól függetlenül adható önkormányzati támogatási formaként pedig bevezették az újszülöttek ún. születési támogatását. A települési támogatásról szóló önkormányzati rendelet módosítására a képviselő-testület január 25-i ülésén került sor.

A születési támogatás egy új, de régóta igényt mutató támogatási forma. Martfűn sajnos rohamosan fogy a népesség, és az itt élők átlagéletkora is magas. Városunkban cél, hogy megálljon a népesség csökkenése, és minél több gyermek szülessen. Reményeink szerint mind a már meglévő támogatási formák kedvezőbbé alakítása, mind a születési támogatás bevezetése olyan segítséget nyújt a fiatal családoknak, amely könnyíti a gyermekvállalást – áll a települési támogatásról szóló rendeletmódosítás hatásvizsgálati részében.

A születési támogatás a gyermek születését követő három hónapon belül, az önkormányzati rendelet melléklete szerinti nyomtatványon igényelhető. A kérelemhez mellékelni kell a gyermek születési anyakönyvi kivonatának másolatát. A támogatás kifizetése a kérelmező nyilatkozata alapján folyószámlára történő utalással vagy házipénztárból történik.

A képviselő-testület a születési támogatásra vonatkozó hatáskör gyakorlását városunk polgármesterére ruházta át. A születési támogatási kérelmet személyesen, postai úton vagy hivatali kapun keresztül lehet a Polgármesteri Hivatal szociális ügyintézőjéhez eljuttatni.

A képviselő-testület reméli, hogy az ilyen kis település, mint Martfű esetében országosan is példaértékű, új támogatási forma népszerű lesz az itt élő fiatalok körében, és hozzájárul a gyermek születése utáni kezdeti időszak anyagi terheinek enyhítéséhez.

Az önkormányzat tervei között szerepel a fiatalok számára egy ún. „fecskeház” létrehozása is. A volt férfi munkásszálló épületének átalakításával és teljes korszerűsítésével 28 garzonlakást alakítanának ki, konyhával, fürdőszobával – tájékoztatott dr. Papp Antal polgármester. A 33 négyzetméteres lakrészeket fiatal párok vehetnék igénybe, akár kisgyermekkel is, rendkívül kedvezményes díj ellenében.

Herbályné Kalmár Irén

Minden jog fenntartva © 2011-2021 Martfű Város