Lendületesen fejlődő ipari kisváros

Martfű ipari jellege az itt működő nagyvállalatok, kis- és középvállalkozások számában és a település szerkezetében is lemérhető. Az elmúlt évtizedekben olyan nagyvállalatok járultak hozzá városunk lendületes fejlődéséhez, mint a Tisza Cipőgyár, Európa egyik meghatározó növényolajgyára (Bunge Zrt. – www.bunge.hu), és az ország első szövetkezeti sörgyára (Heineken Hungária Sörgyárak Zrt. Martfűi Sörgyár – www.heinekenhungaria.hu ).

Az első lépések az 1800-as évek végére nyúlnak vissza, amikor elindult a téglagyártás. Az iparosodás bölcsőjét, Martfű új időszámítását mégis a zlíni Bata-konszern magyarországi terjeszkedése jelenti. A Cikta Rt. 1940-es megalakulásával a város és a cipőgyártás története szorosan összekapcsolódik. Az üzemben 1942-ben indult el a munka, s a folytonosságot az is mutatja, hogy helyén ma is termelő és szolgáltató cégek találhatók.

A munkások ellenõrzik a betonillesztéseket
A munkások ellenõrzik a betonillesztéseket

A részvénytársaság az államosítás után a ma már országszerte ismert Tisza Cipő nevet viselte hosszú évtizedekig. A rendszerváltás után szétforgácsolódott, egyes üzemrészei teljesen megszűntek, másokba új profilú vállalkozások települtek. A „tiszás” hagyományokat a Tisza Cipőgyártó Kft. vitte tovább, amely mára ugyancsak megszűnt. 3. kép A Tisza Ipartelepen ma is meghatározóak a cipőgyártással foglalkozó cégek, aki korszerűsödve, az új kihívásokra reagálva próbálnak talpon maradni. Több olyan vállalkozás is működik, amely valamilyen szinten kötődik a jelenlegi martfűi cipőkészítéshez pl. szabászkések, egyéb alkatrészek gyártásával, vagy éppen az ipartelep energiaellátását, a dolgozók szállítását célul tűzve. Lehetőségeik szerint külső megrendeléseket is vállalnak, és megpróbálkoznak az uniós források kiaknázásával is.

Szolnok felől érkezve, a 442-es út bal oldalán elsőként a sörgyárat pillanthatja meg a Martfűre érkező vagy e tájon átutazó. A település legfiatalabb nagyüzeme többek között ÁFÉSZ-ek, termelő szövetkezetek, állami gazdaságok összefogásával valósult meg. A biztos alapokra épülő martfűi sörgyártás és palackozás az 1981. májusi próbaüzemtől elkezdve ma is meghatározó a település ipari profiljában. A folyamatos bővítésekkel, korszerűsítésekkel, újabbnál újabb termékek, márkák kipróbálásával, bevezetésével az 1990-es évek közepéig piacvezető tudott maradni. A hazai sörfogyasztás csökkenését úgy élte túl, hogy fúzióra lépett a Soproni Sörgyárak Zrt.-vel. Később a konszernhez tartozás jegyében nevét Brau Union Hungária Sörgyárak Rt-re változtatta. Ezt követően a martfűi sörgyár a Heineken csoport tagjává vált.

Modern üzemegység
Modern üzemegység

A jelentős modernizáción átesett üzem gyártási tevékenységét igyekeznek környezettudatosan végezni. Folyamatosan figyelmet fordítanak arra, hogy a legkorszerűbb termelési módszerek segítségével védjék a környezetet.  A cég létrehozta a Heineken Hungária Martfűért programot, mely helyi alapítványok, vagy éppen a város fejlesztésének célkitűzéseit támogatja, évente egymillió forinttal.

A növényolaj-gyártással foglalkozó Bunge Zrt. őse az állami tulajdonú Növényolajipari és Mosószergyártó Vállalat. A gyár zöldmezős beruházásának tervezése 1978-ban kezdődött, ünnepélyes átadására és a próbaüzemre 1980 novemberében került sor. Új profilként, előkészítve a jövő modern követelményeinek étolajgyártást, 1989-ben kezdte meg termelését a napi százötven tonna  étolaj finomítására képes új üzem.

A vállalat jelentős részének megvásárlásával Nyugat-Európában meghatározó pozíciót elfoglaló olajmag-feldolgozó, a Cereol Holding vette át a magfeldolgozás, az étolajelőállítás és annak palackozásával kapcsolatos tevékenységet. A privatizációt követően azonnal megkezdődött a gyár történetének második legnagyobb beruházása, melynek eredményeként a martfűi gyár a termelési kapacitás és a termékek minősége tekintetében Európa egyik legmodernebb termelő üzemévé vált. A cég életében jelentős változást hozott, hogy a BUNGE cég 2002 októberében megvásárolta a Cereol egész európai üzletágát, melyhez a helyi nagyüzem is tartozott. A tulajdonosváltással még nagyobb kihívások elé került a gyári kollektíva, a fejlődés még erősebb intenzitással folytatódott. Az igazgatótanács eldöntötte, hogy martfűi gyárát egyik legnagyobb komplex gyárává fejleszti. Ennek a tőkebefektetésnek köszönhetően új üzemek létesültek a meglévők mellé, új berendezések, vállalatvezetési, -irányítási rendszerek segítették a sikeres működést.

A város életének szerves részét alkotja a növényolajgyár – a többi helyi vállalattal együtt –, a település költségvetéséhez jelentősen hozzájárulva.

Néhány éve, új elemként indult el, egy azóta is töretlenül fejlődő vállalkozás: a Martfű Termál SPA – www.martfu-turizmus.hu, mely a település turisztikai értékeire alapoz. A tulajdonos Toma Bau Zrt. 2002-től, közel 13 hektáron elterülő turisztikai komplexumot hozott létre. Területén található a Kastélyszálló-Panzió Martfű**, a Termálhotel Martfű*** és a gyógyfürdő és uszoda, valamint a Martfűi gyógykemping****. A martfűi gyógyfürdő és uszoda nem csupán  a szálloda wellness részlege, hiszen négy méter mély sportmedencéje és három méter magas trambulinja sportmérkőzések lebonyolítására is alkalmas. A Martfű Termál SPA központ a sportot, a kultúrát és a természet szeretetét egyesíti. 2010-ben a város önkormányzatával közös szervezésben indult útjára az „ÖrökZöldTisza” fesztivál, mely jól példázza a vállalkozások és a városvezetés összefogását.

Újabb turisztikai vonzerõ
Újabb turisztikai vonzerõ