2004 tallózó

Közmeghallgatással egybekötött ülést tartott november 25-én Martfű Város Ön-kormányzatának Képviselő-testülete. Az év végéhez közeledve az önkormányzat 2005. évi költségvetési koncepciójára vonatkozó, a gazdálkodás hatékonyságának további javítását célzó intézkedéseket, ésszerűbb, költségtakarékosabb megoldásokat tartalmazó javaslat készült.


Szép hagyományt ápol a JNSZ megyei Művelődési, Továbbképzési és Sport Intézet valamint a Városi Művelődési Központ és Könyvtár, amikor évről évre meghirdeti a képző- és iparművészeti tárlatot. Idei pályázati felhívásukra több mint hatvan, a megyében élő illetve a megyéhez kapcsolódó, nem hivatásos alkotó jelentkezett, kétszáztizennyolc alkotással vállalkozva a megmérettetésre.


Egy hónap eltelte után még mindig örömmel és hálatelt szívvel gondolok november 6-ára, amikor a Városi Tiszamenti Népdalkör minősítő hangversennyel egybekötve ünnepelte megalakulásának 10. évfordulóját.


Mivel a Martfű Városi Kábel-televíziót nonprofit jelleggel működtette az önkormányzat, a tulajdonosváltást követően elkerülhetetlennek tűnt az áremelés. Mégis mindenkit meglepett, amikor kézhez kaptuk a FiberNet Kommunikációs Rt. új programkiosztásra és a jövő évi előfizetési díjakra vonatkozó tájékoztatóját. Az új tulajdonos szeptemberi sajtótájé-koztatóján elhangzottak és a Martfű Magazinban megjelentek alapján valóban nem számíthattak ilyen mértékű emelésre az itt élők. Akkor ugyanis azt az információt kaptam, hogy “a tervezett három csomagon belül, műsorszám arányosan lesz drágább, de lesz a jelenlegi helyi előfizetési díjnak megfelelő és olcsóbb csomag is. A közepes, közel negyven csatornát kínáló csomag ára országos szinten megfelel a jelenlegi martfűi árszintnek".

A FiberNet képviselője akkor “határozott" ígéretet tett, hogy az áremelések a szolgáltatás színvonalával és mennyiségével arányban fognak állni. Az utóbbiak terén azonban januártól még biztosan nem várható változás.

A most kiküldött tájékoztatón a díjemelés okaként felsorolt tényezők pedig sokunk számára nem adnak magyarázatot a 170, 58 és 36 %-os, csomagonként ezer forint körüli emelkedésre.

Minderről Bedő Istvánt, a társaság marketing vezérigazgató-helyettesét kérdeztem.


Soron kívüli ülést tartott október 28-án Martfű Város Önkormányzatának Képviselő-testülete. Önkormányzati tulajdonú ingatlan megosztásáról, és az így kialakult részingatlan értékesítéséről, az Ipari Park Kft. végelszámolással történő megszüntetéséről, és nem utolsó sorban az önkormányzat 2005. évi költségvetésének előkészítéséről tárgyaltak a képviselők.


Megyénk egyetlen nagyüzemi méretű fűszerpaprika malmát a MezőFarm Mezőgazdasági Termelő, Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. üzemelteti. Az 1990-ben alakult cég állítja elő a magyar fűszerpaprika termelés 10 százalékát.

Évente mintegy 300 tonna fűszerpaprika őrleményt értékesítenek, amelynek 90 százaléka exportra kerül. Legfontosabb célállomásaik Németország, Belgium, de az USA-ba is szállítanak nagykiszerelésű őrleményt, amelyet elsősorban fűszerkeverékek előállítására használnak. Belföldön egyetlen áruházláncban kapható kis kiszerelésű fűszerpaprikájuk.

Döntően a saját magunk által, a térségünkben termelt fűszerpaprikát dolgozzák fel. MezőKerTész néven termelő és értékesítő szövetkezetet hoztak létre, amelynek nyolcvan tulajdonosa, tagja termeli számukra ezt a fűszernövényt.

A világsajtót bejárt magyar "paprika ügyről" és következményeiről Bakó Lászlót, a kft. ügyvezetőjét kérdeztem.


A fiatalok öntevékeny aktivitásának fokozására, külső közösségfejlesztő szakemberek bevonásával, ifjúsági vezetőképzés sorozatot szervez a fiatalokat is tömörítő civil közösségek képviselőinek a művelődési központ.


A Jóreménység Klub idén ünnepli fennállásának 10. évfordulóját. A klubtagok ebből az alkalomból ünnepi összejövetelt rendeztek szeptember 16-án, amelyre a tevékenységüket támogató szakembereket és megyénk más, hasonló céllal létrejött közösségeinek képviselőit is várták. A betegség mellett ez a délután elsősorban a felhőtlen szórakozásról, a vidám együttlétről szólt, zenével, és ahogy illik, születésnapi tortával.


A martfűi kábeltelevíziós rendszer további működtetéséről szóló, közös sajtótájékoztatóra várta az érdeklődő médiumok képviselőit településünk önkormányzata és az új tulajdonos, a FiberNet Rt szeptember 10-én.


Az európai uniós normáknak megfelelő hazai törvényváltozás alapján január 1-jétől az eddiginél sokkal kevesebb időt tölthetnek ügyeletben, vagy készenlétben a háziorvosok. Az önkormányzatok kényszerhelyzetbe kerültek. Úgy tűnik, hogy a jelenlegi állami normatívákból csak több település összefogásával tudják biztosítani a sürgősségi ügyeleti betegellátást. Ez a sokakat érintő téma foglalkoztatta leginkább a képviselőket szeptember 16-i ülésükön.