Testvérvárosok

Testvérvárosaink: Tuchów és Misztótfalu

A testvértelepülések alapötlete Európában már a középkorban megfogalmazódott, de csak 1920-ban került sor a két város közötti kapcsolat hivatalos deklarálására. A gazdasági, kulturális együttműködés hívta életre Martfű nemzetközi kapcsolatait is.

 A lengyelországi Tuchów (www.tuchow.pl) hatszáz éves, történelmi kisváros. Az ott élők többsége mezőgazdasági tevékenységből él. 1999 májusában a Martfű Városi Női Kar közös hangversenyen szerepelt a település vegyes karával. Ebből az ismeretségből, több hónapos előkészítő munka után született meg a városunkban aláírt együttműködési szerződés. A két város, különös tekintettel az európai integrációs törekvésre, elhatározta, hogy az önkormányzatok között tapasztalatcseréket szervez.  Erősíti és bővíti az együttműködést a regionális önkormányzatokkal más európai országok között, bemutatja partnerrégióit. Megteremti a közvetlen gazdasági együttműködést az érdeklődő vállalatok, vállalkozások és szervezetek között. Támogatja az együttműködést és a tapasztalatcserét a mezőgazdaságban, élelmiszer-feldolgozásban. A dokumentumokat Mariusz Rys  és Kozma Imre polgármesterek szignálta.  

A tízéves, jubileumi találkozón Martfű részéről dr. Bakonyi Péter, a város akkori vezetője írta alá a partneri viszonyt megerősítő szándéknyilatkozatot. Az egykori kezdeményezés kiállta az idők próbáját, számtalan gyermek-, ifjúsági és felnőtt művészeti csoport, civilszervezet, diák, sportoló, vállalkozó látogathatott el a baráti településre.  A meghívások legtöbbször Tuchów tavaszi ünnepnapjára szólnak, melynek fő programja testvérvárosainak sokrétű bemutatkozása.  

Nagy sikert aratott a felnõtt néptáncosok mûsora

Nagy sikert aratott a felnőtt néptáncosok műsora

 

 

Labdarúgóink Tuchow-ban

Labdarúgóink Tuchow-ban

 Martfű főként az augusztus 20-i ünnepi napok alkalmával fogad lengyel küldöttséget, melynek tagjai, a közös szórakozáson túl, konferenciákon tájékozódnak az együttműködés további lehetőségeiről. Táncosaik, zenészeik többször szerepeltek már nagy sikerrel a martfűi programsorozaton. 2010-ben Martfű, a felnőtt küldöttség fogadása helyett, Tuchów-ból érkezett gyermekeket táboroztatott, mert az Európa számos területét sújtó árvizek a lengyel kisvárost sem kímélték. Az együttműködések tárháza határtalan. 

Rövidebb múltra tekint vissza Martfű és a romániai Misztótfalu ( www.tautiimagheraus.ro ) kapcsolata. 2006 márciusában, népes Máramaros megyei delegáció járt megyénkben. Ekkor, leendő testvértelepülésükkel, Martfűvel is megismerkedhetett Anton Ardelean, Misztótfalu polgármestere. A Nagybányától nyolc kilométerre lévő kisváros régmúltját jó néhány, háromszáz évesnél idősebb agyagház, régi malom, pálinkafőzde jelzi. A település híres szülötte Misztótfalusi Kis Miklós, az európai nyomdászat nagy alakja. Az első martfűi delegáció néhány hónappal később, június végén látogatott el a Romániába. A „Város napjai” fesztiválon a helyi és környékbeli néptánccsoportok egész sorát felvonultató, tűzijátékkal színesített programkavalkád részeként, országos és helyi elöljárók jelenlétében került sor a két település közötti megállapodás aláírására. Még azon a nyáron, Kozma Imre polgármester meghívására, városunkba érkezett az első misztótfalui küldöttség.

Testvértelepülések találkozóján, Misztótfaluban - 2008

Testvértelepülések találkozóján, Misztótfaluban - 2008

A 2004-ben városi rangra emelkedett Misztótfalu lakói főként mezőgazdasággal, borászattal, állattenyésztéssel foglalkoznak, ezért a kapcsolattartás fókuszában elsősorban a kulturális kapcsolatok ápolása áll. Kiutazáskor az önkormányzati delegációkban mindig fontos helyet kapnak a martfűi tánccsoportok. A vendéglátók és vendégvárók kölcsönösen megismerkednek egymás településével, megyéjével, régiójával, mind jobban és jobban feltárva a további együttműködés lehetőségeit. A delegációval Romániába utazó vállalkozók pedig a gazdasági együttműködés mikéntjére keresik a választ.

Martfûi gálamûsor a vendégek tiszteletére

Martfűi gálaműsor a vendégek tiszteletére