Városunk

Városunk Jász-Nagykun-Szolnok megye legfiatalabb települése, mely a Tisza bal partján, Szolnoktól 20 km-re található. A stabil, fejlett infrastruktúra, a kiemelkedően jó közbiztonság, a virágos, parkos Tisza-parti környezet kellemes életteret jelent az itt élőknek. A föld mélyéről feltörő 62C°-os gyógyvíz a wellness turizmus, a gyógyturizmus és a sportturizmus hazájává varázsolta a korábban könnyűiparáról híres kisvárost.

Jan A. Bata nagyszabású elképzelésének megfelelően az elődök az 1940-es évek elején Martfű-pusztán valódi zöldmezős vállalkozásba kezdtek: gyárat, várost építettek. Az egykori nagy múltú Tisza Cipőgyár ma már ipari park, területén számos gyártással, szolgáltatással foglalkozó cég működik.

A Tisza köré újabb gyárak települtek, a növényolaj- és a sörgyártás Martfű fontos védjegyei, a város vérkeringésének szerves részei, jelentősen hozzájárulva a település fejlődéséhez.

A martfűi sörgyár a Heineken csoport tagja, a hazai sörpiac egyik meghatározó szereplője. A BUNGE Magyarország Martfűi Gyára, Európa egyik legkorszerűbb, legnagyobb növényolajgyára.

Martfű gazdag kulturális életének kiemelt helyszíne a Martfű Városi Művelődési Központ és Könyvtár, színház- és 3D-s mozi termével, hangulatos kávézójával. Kulturális hagyományokat, tárgyi emlékeket őriznek Martfű Néprajzi, Hely- és Ipartörténeti Gyűjteményei az intézmény kiállítótereiben. Figyelemreméltó művészeti alkotásaival várja látogatóit Gyurcsek Ferenc Munkácsy-díjas szobrászművész műterem-galériája, a Csodamézes Kézműves Ház mézeskalács csodái és kézműves foglalkozásai.

A Martfű arculatát meghatározó Szent István tér a városi ünnepeknek is otthont adva sorakoztatja gyönyörű köztéri szobrait. A Hild-díjas tér éke, a Városháza épületével szemben álló Szent István király bronzszobra, mely a Martfűi Református templom és a Szent Tamás Katolikus Templom ölelésében jelképezi a várost.

Helyi védett épített értékek a Kastélyszálló – egykori vadászkastély, a település egyik legrégebbi épülete –, valamint a Bata-lakótelep típusépületei. A Tisza, a Körös, a Zagyva folyó vízfelülete, a természetes állapotú folyóvölgyek európai viszonylatban fontos ”zöldfolyosót” képeznek, a holtágak elsősorban a horgászturizmus számára ideálisak.

A természet és a nyugalom az, ami a város lakóit itt tartja, a látogatókat idevonzza. A csöndet, békét árasztó Tisza-parti város azonban nemcsak ezzel hívja fel a figyelmet magára a kikapcsolódást kereső vendégek, turisták és pihenni vágyók körében. Természeti értékei mellett gyógyvize és az ezt felhasználó turisztikai központ az, amely látogatók sokaságát csalogatja ide.

A Martfű Termál SPA megyénk egészségturizmusának egyik meghatározó központja, s emellett sport- és kulturális élete is jelentős. http://martfuspa.hu/

A turisztikai komplexum közel 13 hektáros területén található a Kastélyszálló - Panzió  Martfű** romantikus épülete, a kemping apartman házaival és horgásztavával, a Termálhotel Martfű***, valamint a gyógyfürdő és uszoda.

Martfű természeti és turisztikai adottságai, sokszínű rendezvényei, a megyeszékhely Szolnok közelsége, épített és természeti környezete, programjai vonzóvá teszik a turisták számára városunkat.