Veteránjármű-találkozó – Járműmustra szórakoztató programokkal

Immár ötödik alkalommal gördültek legendás veterán autók, motorkerékpárok a martfűi Művelődési Központ előtti parkolókba 2021. június 26-án. A korábbi kezdeményezések után 2017-ben, egy újragondolt formában és a Múzeumok Éjszakája országos rendezvénysorozat martfűi programjával egységet alkotva szervezte meg Kengyel Éva és Szilvási József az első találkozót.A Martfűi Veteránjármű-találkozó mára már nagy népszerűségnek örvend a szép környezet, a családias fogadtatás és a változatos programkínálat miatt. Főként a Tisza vonalától keletre eső településekről jönnek: Egertől Szegedig. A találkozó társszervezője ezúttal Jancsó Pete Roland volt.

Idén hetven harminc évnél idősebb járművet láthattak a helyszínre nagy számban kilátogató érdeklődők. A veteránjárművesek számára ez családi, baráti program, különösen örülnek, ha márkatársakkal futhatnak össze. Barkasok, Trabantok, Skodák, Ladák adtak egymásnak randevút, de látható volt még további, az egykori keleti blokk országaiban gyártott autó is. A nyugati autók néhány gyöngyszeme is tiszteletét tette: Ford Mustang, Peugeot, Opel Cabrio, Willis Jeep, Wolskwagen „bogár” és három Citroen „kacsa”. A legmesszebbről érkezőnek járó, a Szicsek Pálinka Manufaktúra által felajánlott italt egy a magyar Velencéről érkező érdemelte ki.

Erős „mezőnnyel” érkeztek Martfűre a motorkerékpárok között. Egyaránt helyet kaptak a kismotorok és a nagy vasak is. A délelőtti járműmustrán többek között a Verhavina, a Romet kadet tulajdonosa kapott szót, de meghallgattuk két, nagyon régi korokat idéző épített és restaurált motorkerékpár hangját is.

Délellőttől a programzárásig volt látogatható a Kézművesház, ahol többféle alkotómunkára nyílt lehetőség, és sokféle portékával is várták az érdeklődőket.

A Városi Szabadidőskör fajátékai a gyermekeket és szüleiket egyaránt megszólították. Mellettük épült fel a parkban a nyolcvanas éveket megidéző mini kemping, retro felszerelésekkel.

A rendezvény egyben a Múzeumok Éjszakája országos programsor része is volt. A Hely- és Ipartörténeti Gyűjteményben az egykori Tisza Cipőgyárban gyártott és nemrég restaurált lábbeliket láthattak az érdeklődők.  A Pécskői Család Alföldi Kerámiagyűjteménye is nyitva volt a látogatók előtt, akik meghallgathatták Mile Ibolya keramikus tárlatvezetését is.

„Kincset” kereshettek a családok. A több helyszínen zajló felfedező és feladatmegoldó játékban sokan részt vettek. A játékosok jutalma korhű retro édesség volt.   

Egy másik játékra is invitáltuk a látogatókat. Arra voltunk kíváncsiak, mennyire járatosak a régi reklámok világában, hiszen a találkozónk része volt a reklámpólókban érkező lányok bemutatója is.

Nagy sikert arattak Kozák Béla veteránjárműves vascsodái is. Az alkotó ipari és háztartási fémhulladékból készült szobrainak kiállítása a programsor üde színfoltja volt. Megmutatta, mi mindenre jó a csavarhúzó, a villa, a reszelő újragondolva, újrahasznosítva.

Koradélután városismereti versenyen szerezhettek jó pontokat a nevezők, akik martfűi és tiszaföldvári helyszíneket járhattak be. A legjobbak dr. Papp Antal polgármester úrtól vehették át a nyereményeket, aki jelenlétével megtisztelte az ötödik találkozót és elindította a Martfű és Tiszaföldvár főbb útvonalain haladó veteránjármű felvonulást.

Úgy tűnik, hogy a programsor elnyerte a helyiek és a környékbeli településekről érkező látogatók tetszését, hiszen több százan fotózták, kamerázták a felvonulást, azt követően pedig Sipos F. Tamásnak tapsoltak, aki több slágerét és humoros történeteit is elhozta közénk.

Nagy várakozás előzte meg a motoros kaszkadőr show-t. Az ifjú titánok: Kiss Csá és Robi, valamint a mester: Szöllősi Pepe izgalmakban, látványban és humorban bővelkedő show-t mutatott be.

Este ingyenes vetítés várta az időutazó közönséget, hiszen a Vissza a jövőbe című filmet nézhették meg a moziban.

Köszönet illeti a rendezvény felnőtt és diák segítőit, akik a háttérben munkálkodtak a programsor sikeres megvalósításában.

Kengyel Éva

Tovább a képekhez>>>

2021-06-30 12:57