Népi kismesterségek és hagyományaik átadása, továbbörökítése - Csoóri Sándor Alap támogatása, 2019

A Csoóri Sándor Alap 2019. évi pályázatán nyert támogatást a népi kismesterségek és népművészet megismertetésére a Martfű Városi Művelődési Központ és Könyvtár, együttműködve a martfűi Kézműves Házzal. Ennek köszönhetően játszóházak és kézműves foglalkozások tették lehetővé, hogy a gyerekek és felnőttek a népi kultúránkkal közelebbről megismerkedhessenek, így többek között a Tisza menti népi kismesterségekkel, hagyományos motívumokkal, díszítő elemekkel és a használt alapanyagokkal, eszközökkel.A Békés Megyei Népművészeti Egyesület által hirdetett tárgyalkotó népművészeti képzéseken 3 főnek sikerült részt venni pályázati támogatással. A következő kismesterségeket ismerhették meg a képzésen résztvevők: nemezelés, „Tanuljunk együtt népművészetül!”, népi bútorfestés, fonás-rokkázás. Alkotóink a megszerzett tudást és készségeket a nyári kézműves táborban, a Múzeumok éjszakáján tartott kézműves játszóházban, valamint a Martfűi Kézműves Ház napján is megcsillogtathatták. Általuk színesebb programkínálatot tudtunk nyújtani a táborba látogató gyerekeknek, valamint a rendezvényen résztvevőknek a 2020-as és a 2021-es évben is.

A pandémia következtében az intézményünknek nem volt lehetősége arra, hogy a rendezvényeit és programjait a tervezett időben megtartsa. Ennek következtében a Csoóri Sándor Alapból támogatott programokat is csak 2020 nyarán sikerült megtartani.

Az elnyert támogatásból 3 játszóházat szerveztünk. 2020-ban sajnos a gyereknap elmaradt és csak 2021-ben tudtuk megvalósítani az erre az alkalomra tervezett foglalkozásainkat, melyre 2021. május 30-án kerülhetett sor. A játszóházunk nagyon sikeresen zajlott, és bővelkedett látogatókban. A családok örömmel látogattak el erre a programra, hiszen hosszú idő óta először lehetett részük ilyen közösségi élményben. A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Népművészeti Egyesület tagjai Szolnokról és Mezőtúrról csatlakoztak a rendezvényhez. A családi délutánon mézeskalács-díszítéssel, agyagozással, szalma- és csuhéfonással, emellett kirakodó vásárral vártuk az alkotni vágyó gyerekeket és szüleiket. Alkotóink voltak: Juhászné Hidvégi Edit, Hornyákné Sila Katalin és Antal Borbála. A részvétel mindenki számára ingyenes volt. A résztvevők száma meghaladta a 60 főt.

2020-ban „Erre csörög a dió” elnevezéssel kézműves táborral nyitottuk a nyarat, amely nagy népszerűségnek örvend már évek óta az általános iskolások körében. A pályázati támogatás lehetővé tette, hogy az 5 nap alatt 7 kézműves irányításával készíthettek a résztvevők textilbábot, hétfejű sárkányt, kiskocsit, gyöngykarkötőt, mézeskalácsot, agyagdíszeket és térbeli illusztrációkat a héten főszerepet játszó népmeséhez kapcsolódva. A tábor résztvevői alsó tagozatos diákok, akik rendszeresen részt vesznek a hasonló programjainkon és örömmel csatlakoznak évről évre a táborunkhoz. Ezen a héten a kézműves foglalkozáson túl helyet kapott a népzene és a néptánc, valamint a Nap, Hold és Csillag című népmese tette még felhőtlenebbé és vidámabbá a napokat. Célunk az volt, hogy a kismesterségek mellett a gyerekek a zene, a tánc és a népmese, a bábszínház és ezeken keresztül a néphagyományok, szokások és hiedelmek világába is betekinthessenek. A táborban 20 gyerek vett részt a hét mind az öt napján.

A felnőtt, amatőr alkotóinknak is igyekeztünk lehetőséget biztosítani, hogy egy új mesterséggel ismerkedjenek meg és sajátítsák el annak alapjait. Választásunk a nemezelésre esett. A műhelyfoglalkozásunk iránt nagy volt az érdeklődés, ezért 2 alkalommal is beterveztük és sikeresen megrendeztük az év során. A foglalkozások vezetője Aba P. Ákos nemez készítő népi iparművész volt, aki a gyapjú és a nemezelés eredetéről és hagyományos felhasználásáról is mesélt, mielőtt a kétkezi munkára sor került volna. A pályázati támogatásból nagy mennyiségben, kitűnő minőségű és többféle gyapjút sikerült megvásárolnunk, valamint az ehhez kapcsolódó eszközöket (szappan, fólia, vászon) is az alkotók rendelkezésére tudtuk bocsátani pályázati forrásból. Ennek köszönhetően színvonalas és maradandó élményt nyújtó műhelymunkát tudtunk biztosítani a résztvevőknek. Júliusban minden alkotó egy modern nemezelt selyemkendőt készített, míg szeptemberben, közös grafikai tervek alapján és közös munka eredményeként, az intézményünket díszítő, hagyományos magyar motívumokat megjelenítő falvédő elkészítésével zárult a hétvégi műhelyfoglalkozás.

A martfűi Kézműves Ház hétvégéje a tervezettek szerint 2020-ban is megvalósulhatott. Július 11-én játszóház és kézműves kirakodóvásár várta a látogatókat. A több évre visszatekintő programunk nagy népszerűségnek örvend. Kézműveseink között található: fazekas népi iparművész, szappankészítő és gyöngyfűző, szövő, szalmafonó, bőrműves, nemezkészítő népi iparművész, fafaragó, mézeskalács díszítő és bútorfestő. A rendezvényt gyerektáncház, majd az este folyamán felnőtt táncház gazdagította.

Nagy öröm volt számunkra, hogy a pandémia feloldását követően, az eredeti terveknek megfelelően, a kapott támogatásból egy 3 napos határon túli szakmai úton vehettünk részt. Július 26-án a szlovákiai Várhosszúréten a Gömöri Kézműves Vásáron 4 kézművessel tartottunk foglalkozást. A rendezvény a Kárpát-medencei népi kultúra megőrzéséhez járult hozzá. Játszóházunkban a nemezelést, agyagozást, mézeskalács-díszítést és bútorfestést próbálhatták ki a látogatók. A szakmai út fontos célja volt a hosszútávú együttműködés kialakítása a Gömöri Kézművesek Társulásával. A kapcsolatépítés eredményesnek bizonyult, és terveink szerint 2022-ben mi fogadjuk majd a társulást Martfűn, erősítve ezzel is az együttműködést és a közös célokat.

Az ősz folyamán, szeptember 19-én került megrendezésre a IV. Veterán Jármű Találkozó, ahol a gyerekek népi játékokkal ismerkedhettek meg, így a népi kultúránk, hagyományaink népszerűsítése ezen a rendezvényen is megvalósulhatott.

Az első esemény 2021-ben a fentebb említett gyereknap volt, melyen 3 kézműves tartott játszóházat. Ezt követően az V. Veterán Jármű Találkozó és VII. Múzeumok Éjszakája rendezvényen június 26-án tartottunk kézműves játszóházat, melynek helyszínéül a Kézműves Ház szolgált. A közkedvelt foglalkozások közül erre az alkalomra a mézeskalács-díszítést, fafaragást és táblafestést választottuk.

A pályázati támogatásból maradandó eszközöket és alapanyagot vásároltunk foglalkozásainkhoz: nemezt, nemezeléshez eszközöket, bútorfestéshez ecseteket és festéket, fatáblákat, díszíthető fatárgyakat (ékszer alapokat és dobozokat), továbbá játékgyűjteményt és foglalkoztató füzetet, népviseleti kártyajátékot.

A pályázat zárásakor elmondhatom, hogy céljainkat sikerült megvalósítani. A veszélyhelyzet fennállása ellenére is több mint 400 főt sikerült bevonni a pályázati támogatásból szervezett foglalkozásokra, táborra, műhelyfoglalkozásra és képzésekre. Ez utóbbi segítségével hosszú távra is tervezhetünk, hiszen olyan népművészeti bázist építhetünk ki, ahol a hagyományőrzés és a tudásátadás képzett szakemberekkel történhet. Eredménynek könyvelhetjük el, hogy a képzésben résztvevők olyan martfűi alkotók, akik örömmel járulnak hozzá, hogy az iparvárosban a népművészet is figyelmet kaphasson és programjainkon mindig helyet kapjon. A határon átívelő programsorozatunk sikeresen és eredményesen zárult.

Darida Andrea

Támogató: Csoóri Sándor Alap, Emberi Erőforrások Minisztériuma


2021-07-20 16:24