Nemzetközi kutatás városunkban

A cseh (zlini) Tomas Bata egyetemről érkezett hozzánk kutatni Milan Balaban egy nemzetközi projekt keretében. A projekt címe: Terhektől az erőforrásokig - Ipari örökség Közép-Kelet Euróbában. A kiindulópont: Az elmúlt 30 évben Közép- és Kelet Európában bekövetkezett nagy változások után a régió számos felesleges ipari terület és épület örökségével rendelkezik.

A projekt összekapcsolja azon régiók szakértőit, ahol az örökség újrafelhasználása nagy hagyományokkal rendelkezik, és olyan helyek szakértőit, ahol feltörekvő terület, de sürgető kérdés is, mint például a visegrádi országok. A cél, hogy felmérjék a helyzetet és új megoldásokat találjanak a már működő örökségi stratégiák segítségével.

Milan Balaban végigjárta a négy visegrádi ország egy-egy Bata városát (Otrokovice Csehországban, Svit Szlovákiában, Chelmek Lengyelországban és Martfű Magyarországon), hogy képet kaphasson az épített Bata örökség jelenlegi állapotáról, az épületek felhasználásáról, megőrzésének hivatalos vagy egyéni formáiról.

A 2021. szeptember 2-5. közötti napokban Milan bejárta az ’A’-gyárat, meglátogatta a Martfűi Hely- és Ipartörténeti Gyűjtemény állandó kiállítását, anyagot gyűjtött a Gyűjtemény fotó- és dokumentum tárában és a várostörténeti kisfilmekből. Bejárta a Bata lakótelep utcáit és tanulmányozhatta egy martfűi Bata-ház felosztását, elrendezését.

Rágyanszky István alpolgármesterrel, a Bata Emlékbizottság vezetőjével kísértük Milant a martfűi Bata örökség helyszíneire és válaszoltuk meg a projekt kérdéseit.

A kutatás eredményeiről cikk születik, melyről mi is hírt adunk majd. Továbbra is kapcsolatban maradunk Milan Balabannal, akitől a projekten belüli együttműködésen túl a helytörténeti kutatásokhoz is sok információt, anyagot kaphatunk.

Köszönet Benedek Tibornak és a Legero Hungaria Cipőgyártó Kft-nek a szakmai programban nyújtott segítségért.

A projekt honlapja: http://industrial-heritage.net/

Eiler Zita

muzeológus

Minden jog fenntartva © 2011-2021 Martfű Város