Élmények, amelyek túlnőnek a vizualitás határain

Idén ősszel ismét megrendezte a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Képző- és Iparművészeti Tárlatot a Martfű Városi Művelődési Központ és Könyvtár, a Szolnoki Művésztelep és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával. Korosztálytól függetlenül, ezúttal is a megye területén élő vagy tanuló, nem hivatásos alkotók és önszerveződő művészeti közösségek pályázatát várta a kulturális intézmény.

2021-ben a tárlat új elemekkel bővült. A fiatalokat a részvételre ösztönözve, a zsűri 35 éves korig külön díjazásban részesítette e korosztály képviselőit.

A 32. képző- és iparművészeti tárlat megnyitására 2021. október 1-jén került sor. A kiállításon 52 alkotó 112 művét láthatjuk, egészen november 2-ig.

Az alkotókat, a kiállítás megnyitó résztvevőit Asztalosné Kocsis Enikő, a Művelődési Központ igazgatónője és dr. Papp Antal polgármester köszöntötte.

– Ez igazán szép szám, és nagyon örülünk neki, hogy Martfűn rendezhetjük meg ezt a tárlatot. – Mindig öröm számomra, hogy eljöhetek és gyönyörködhetek ezekben az alkotásokban. Az is öröm, hogy az idei évtől bővült a díjazottak köre, a 35. év alattiakat külön díjazzák, illetve a Művelődési Központ felajánlásaként, az első helyezett önálló kiállítással is bemutatkozhat Martfűn – mondta el köszöntőjében dr. Papp Antal.   

A kiállítás megnyitón városunk értékes művészeti közössége, a 2021. évi Megyei Területi Príma Díj zeneművészeti kategóriájának győztese, a Martfű Városi Nőikar is hozzájárult előadásával a művészi élményekhez. A nőikar vezetője Szabó Zsolt karnagy, zongorakísérőjük Szabó Katalin, az Ádám Jenő Zeneiskola - Művészeti Középiskola vezetője. A művészeti iskola tantestülete az idei évben Martfű Város Művészeti Díjában részesült.

A megyei képző- és iparművészeti tárlat szakmai segítői és társszervezői a Szolnoki Művésztelep művészei és vezetőjük, Verebes György Munkácsy-díjas festőművész, a Magyar Festészet Napja Alapítvány elnöke. A megyei tárlat időpontjában is csatlakozott a Magyar Festészet Napja rendezvénysorozathoz, amely 2020-ban elnyerte a megtisztelő Magyar Örökség-díjat.

A magyar festészet napja, mint az ország legnagyobb képzőművészeti mozgalma, 20. alkalommal, október 18-án, Szent Lukács, a festők védőszentjének ünnepe köré szerveződve várja több száz kiállítással a nagyközönséget.

Az év fő kiállítása és egyben a szakmai díjátadónak helyet biztosító rendezvény az idén Szolnokon zajló Élő magyar festészet című országos, központi tárlat, mely október 16. és november 12. között látogatható a Szolnoki Galériában és az Aba-Novák Agóra Galériában.

A martfűi tárlatra benyújtott pályázati anyagot Szabó Ábel Munkácsy-díjas festőművész, Roskó Mária iparművész és Verebes György Munkácsy-díjas festőművész zsűrizte. A kiállítást Révi Norbert szobrászművész rendezte.

– Hamár kórus, akkor összhangzat – tudományos tény, hogy az összes emberi tevékenység között az éneklés az, ami az agyműködés, az érzelmek és a finommozgások koordinációját a lehető leg erőteljesebben működteti. Az egyik legnemesebb emberi cselekvés, leg kifinomultabb képesség az összhang elsajátítása – hangsúlyozta megnyitó beszédében Verebes György. – És ha összhangzat, már jelen is vagyunk a képzőművészetben, mert a képzőművészet sem más, mint összhangzat. Ez a veleje egy képzőművészeti alkotásnak. Az összhangzat jellemzi leginkább, hogy mennyire kinemesedett műfaj az, amikor az ember egy felületen vagy egy térbeli dimenzióban, egy bizonyos tér részben önálló, szuverén, autonóm rendet teremt. A művészet rendteremtés. Rendet teremteni részek között is úgy lehet, ha összhangba hozzuk őket.

A tájkép akkor jó, ha hőmérsékleteket és illatokat érzünk, amikor ránézünk. Nem az a lényeg, hogy mennyire aprólékosan van kidolgozva, hanem az, hogy olyan élményeket adjon át, amik túlnőnek a vizualitás határain.

Ez az érzékenység, amit egy műalkotást nézve megszerzünk, észrevétlenül, jótékonyan kiterjedhet egyre több élethelyzetre, és ez a kifinomodott érzékenység a végén birtokba veszi az egész életünket. Műélvezetté válik az életünk, ezzel együtt ugyanabban a pillanatban alkotói is vagyunk annak a műnek, amit a saját életünknek nevezhetünk.

Ezt a hatást csak az olyan kinemesedett látásmódok, szemlélési módok és cselekvési formák tudják a számunkra nyújtani, és csak azok tudják megtanítani ezt a készséget, akiket a szó legtisztább értelmében művészeknek nevezünk.

A képzőművészet ősidőktől fogva absztrakt. Ha így nézzük, ezzel az érzékenységgel, és a kapcsolatot nézzük a művész, a művészi szándék és a létrejött mű között, akkor megérinthetjük azt a bensőséges viszonyt, akkor kiélesedhet a szemünk, meghalljuk a képnek a zenéjét, meg tudjuk érezni az illatot, amit a művész is érezhetett, amikor a képet készítette, vagy amikor a szobrot faragta, hallhatjuk a muzsikát, érezhetjük az ujjainkban a bizsergést, akár még meg is érinthetjük.

Amikor nézzük egymás munkáit, lássuk a kapcsolatot a művész és a mű között, az érzelmi viszonyulást, és akkor össze tudjuk hasonlítani a szándékot a létrejött művel, és megérinthetjük azt a finomságot, azt az érzékenységet, amire a műalkotások tudnak megtanítani bennünket.

Engem ez a zsűrizés, az eddigi kiállítások és ez kifejezetten, mert ez a legfrissebb élményem, nagyon sok mindenre megtanított, és ezért nagyon hálás vagyok – mondta el Verebes György.

A tárlat nívódíjait dr. Papp Antal és Verebes György adta át a kiemelkedőnek ítélt alkotások készítőinek.

A 2021. évi Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Amatőr alkotók Képző- és Iparművészeti Tárlata nívódíjait vehették át:

Fődíjak: Szamecz Béla I. hely, Sindel Mihály II. hely, Markótné Molnár Borbála III. hely, Batári István III. hely.

Fiatal alkotók díjai: Pipó Róbert I. hely, László Kinga II. hely, Müller Árpád III. hely.

Különdíjban részesültek Jakab Edit, Andrásiné Pocsalyi Julianna, Csomor Erzsébet, Balasi Istvánné, Benke Judit, Kökényné Fehér Erzsébet, Bakó Zsoltné, Baranyi László, Györgyey Jánosné és Liget Ervinné.

A zsűri munkájáért köszönetét fejezi ki a Martfű Városi Művelődési Központ és Könyvtár. Az alkotók részvételét kiadvánnyal és a kiállított alkotások fotóit tartalmazó adathordozóval is megköszönték a szervezők. Az alkotóknak gratulálunk és további sikeres munkát kívánunk!

Herbályné Kalmár Irén

Tovább a képekhez>>>

Minden jog fenntartva © 2011-2021 Martfű Város