A Tisza Cipőgyárhoz kapcsolódó műtárgyak állományvédelme

Nemzeti Kulturális Alap pályázati támogatásával a Martfűi Hely- és Ipartörténeti Gyűjtemény újabb lépéseket tehetett a cipőgyűjtemény megóvása érdekében. A 2021-es évben 600 ezer forintos támogatást kaptunk a gyűjtemény állományvédelmi fejlesztésére.

 

Elsősorban a Tisza Cipőgyár által gyártott lábbelik megfelelő csomagolásához igyekeztünk beszerezni a savmentes kartonból készült dobozokat. A Focusart Kft-től felnőtt, gyermek- és mintacipők csomagolásához alkalmas méretű dobozt vásároltunk, vastag, szürkéskék kartonból, levehető fedéllel. A Preservart Kft-nél kétféle, egyedi méretű dobozt gyártattunk páros felnőtt méretű, magasszárú cipők, bakancsok és csizmák számára, melyek fedele szintén levehető. Költségvetésünkből a tavalyi év végén Salgó polcokat szereztünk be az ipartörténeti raktár egyik falára, az újonnan csomagolt cipők és a Tisza Cipőgyárhoz köthető egyéb műtárgyaink tárolására.

2018-20. között cipőgyűjteményünk közel 80%-át tudtuk restauráltatni a Nemzeti Kulturális Alap pályázati támogatásából. A munkát Hugyecsek Balázs, a Szentendrei Szabadtéri Múzeum tárgyrestaurátora végezte. A műtárgyak állapota koruk illetve a többéves nem megfelelő raktározási körülmények miatt károsodott, a bőr kiszáradt, a fém alkotórészek rozsdásodni kezdtek, a gumi, műanyag elemek, ragasztók elöregedtek. Hugyecsek Balázs a száraz, nedves illetve vegyszeres tisztítással eltávolította a cipőkről a port, szennyeződéseket, penészt, javította a hibákat, konzerválta az alapanyagokat, majd a preventív műtárgyvédelem jegyében minden darabot egyedi betéttel tömött ki.

A 2021-es évben nagy örömünkre a múzeumi költségvetésből vásárlás és lakossági ajándékozás útján több mint 10 pár és 15 egyedi darabos cipővel (köztük mintacipőkkel) bővült gyűjteményünk. Ezek restaurálása önerőből egyelőre nem megoldható. A restaurált műtárgyak a környezeti értékekre nagyon érzékeny kategóriába tartoznak, így esetükben még inkább fontos, hogy érvényesüljenek a megelőző műtárgyvédelem feltételei. A restaurált cipőink egyedi, műtárgybarát anyagból készült betétek kaptak, de megfelelő csomagolóanyagot ezidáig nem tudtunk nekik biztosítani. Az újonnan beszerzett cipők esetében az első lépés a tisztítás után a cipők kitömése volt, hogy alakjuk a tárolás alatt ne deformálódjon, a bőr, műbőr illetve textil alapanyag ne törjön.

Mivel a pályázat megvalósítása során gyűjteményünk minden cipője új csomagolást, tárolódobozt kapott, ezért az újra csomagolás során a hosszú távú megőrzésre alkalmasabb módon erősítettük a műtárgyakra a leltári számot és új, fényképes adatbázist hoztunk létre számukra. Ilyen eddig Gyűjteményünkben nem volt. Következő lépésként minden cipőt műtárgybarát fátyolfóliába tekertünk be. Ezután helyeztük el őket a megfelelő savmentes cipősdobozokba a raktár új Salgó polcain. A cipők dobozon belüli mozgásának megakadályozásához szintén fátyolfóliát használtunk.

Az eddigi tapasztalatok összegzése után fontos volt egy ésszerűbb tárolási rend kialakítása az ipartörténeti raktárban, hogy érvényesüljön a biztonságos megőrzés mellett a könnyű visszakereshetőség, hozzáférhetőség, biztonságos mozgathatóság szabálya. A műtárgyaink raktározásánál figyelembe kellett venni azt is, hogy a Tisza Cipőgyárhoz kötődő tárgyak, tárgytípusok gyakran kerülnek kölcsönzésre, illetve szerepelnek nálunk időszaki kiállításon, múzeumi rendezvényen (elsősorban a Tisza Sportcipők, logós reklámajándékok és a ’60-’70-es évek tipikus használati eszközei). Ezek esetében a pályázat megvalósítása során úgy oldottuk meg tárolásukat, hogy az a biztonságos szállításukat is lehetővé tegye.

Jelen pályázat megvalósításával a Tisza Cipőgyárhoz kapcsolódó, országos jelentőségű ipartörténeti örökség több mint 100 műtárgyának preventív állományvédelme terén értünk el jelentős eredményeket. Bízunk további állományvédelmi célú pályázatok kiírásában, addig önerőből igyekszünk a legégetőbb problémák megoldására.

Eiler Zita
muzeológus


Támogató: Nemzeti Kulturális Alap


Minden jog fenntartva © 2011-2021 Martfű Város