„Fontos beszélni a tabunak számító témákról”

Az országos könyvünnephez kapcsolódva a martfűi származású dr. Hopp László nefrológus, gyermekorvos, író volt könyvtárunk vendége 2022. május 7-én.

Az Ünnepi Könyvhét remek alkalom a személyes találkozásra a köztünk élő írókkal. Itt a könyvtárban újra saját, ha szabad így nevezni, írónkkal, városunk szülöttjével találkozhatunk – mondta bevezető gondolatként Székácsné Tálas Gabriella könyvtárvezető.

A szerzőt másfél évvel ezelőtt köszönthettük először ebben a térben, akkor első kötetéről és az Amerikai Egyesült Államokban megélt több évtizednyi élményeiről beszélgettünk.

Régi ismerősei és a Lapozó Olvasókör tagjainak körében ezúttal is családias, kötetlen stílusban kérdezhettük a könyv ötletéről, megírásának körülményeiről. 

A most bemutatott Az ezüstdénár című kötet elidőz Mátyás király korában és több idősíkot összekapcsolva az 1960-as, ’80-as években is. Egyszerre történelmi regény, ugyanakkor párkapcsolati kérdések, a prostitúció témája is az írás fókuszában áll.  – A műfajt én szépirodalomként és erotikus romantikaként határoznám meg – mondta Hopp László. – Azzal a céllal írtam a könyvet, hogy érzékeltessem, mennyire nem helyesek a kirekesztő, szűk látókörű nézetek, az előítéletek.

A könyv két női főhőse Bori és Lívia eltérő évszázadban él. Mindketten prostituáltak, ugyanakkor határozott céljaik vannak, többek szeretnének lenni annál, amit környezetük kijelölt nekik. A szerző az író-olvasó találkozón azt is hangsúlyozta, fontos beszélni a tabunak számító témákról.

A kötet a morális, filozófiai, érzelmi kérdéseken túl bepillantást ad az adott kor történelmébe, hétköznapi életébe a társadalmi hierarchia tükrében.

Az ezüstdénár, a regény misztikus tárgya összeköti az évszázadokat, megmutatja a közös pontokat, és „segít” a kritikus helyzetben.

A bemutatót követően Hopp László szívesen válaszolt az érdeklődők kérdéseire, dedikált, közös múltat idézett. Jelen volt. Itt volt. Valamit tanított.

Az ezüstdénár kikölcsönözhető a könyvtárból. Keressék! Nyitogassák! A könyvet és a nézőpontokat is…

Kengyel Éva


Minden jog fenntartva © 2011-2021 Martfű Város