Ugrás a fő tartalomhoz Ugrás az elérhetőséghez

Önkormányzati lakáscélú támogatásként kamatmentes kölcsön

Módosította a lakáscélú támogatásról szóló önkormányzati rendeletét a képviselő-testület a 2022. június 30-i ülésén. A Martfű város közigazgatási területén élők, illetve itt letelepedni szándékozók lakáshoz jutását, a meglévő lakások korszerűsítését segítő, öt éves időtartamra nyújtott, önkormányzati kamatmentes kölcsön értékhatárai ezzel a döntéssel a duplájára nőttek, és a jelenleg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegéhez kötött, felső jövedelemhatárok is emelkedtek.

A lakáscélú támogatásról szóló önkormányzati rendelet 2019. május 1-jén lépett hatályba és azóta egy alkalommal, 2019 decemberében módosította a képviselő-testület. A rendelet hatályba lépése és módosítása óta eltelt idő alatt a lakáscélú támogatási formák esetében az ingatlanárakban, az építőipari anyagokban és a munkadíjakban történt jelentős mértékű áremelkedések, valamint a jövedelmi viszonyok változása is indokolták a rendelet újabb módosítását.

Lakáscélú támogatás igényelhető a) új vagy használt lakás, családi ház vásárlására; b) új lakás, családi ház építésére; c) lakás korszerűsítésére, d) társasház, lakásszövetkezeti tulajdonban lévő épületek felújítására.

A támogatás mértéke 2022. július 5-től az a) és c) pontokban foglalt célok megvalósításához szükséges összköltség 50%-a, de legfeljebb 1 millió forint, a b) pontban foglalt célok megvalósításához 2 millió forint, a d) pontban foglalt cél megvalósításához szükséges összköltség 50%-a, 2-6 lakásos lakóépület esetében lakásonként legfeljebb 700 ezer forint, 7 lakás feletti lakóépület esetében lakásonként 500 ezer forint.

Támogatást igényelhet az a Martfűn letelepedni szándékozó fiatal házaspár vagy élettársak, akik, valamint a velük együtt költöző közeli hozzátartozójuk jövedelmét figyelembe véve az egy főre jutó havi nettó jövedelmük nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének (28.500 Ft) - gyermektelen házaspár vagy élettársak esetén a 800%-át; - egy vagy két gyermekes házaspár vagy élettársak esetén a 700%-át; - három vagy többgyermekes házaspár vagy élettárs esetén a 600%-át.

A lakáscélú, kamatmentes önkormányzati kölcsön legfeljebb öt évre nyújtható, a részletfizetés legkisebb összege a megítélt támogatás 60-ad részénél kevesebb nem lehet.

A Pénzügyi, Ügyrendi és Városfejlesztési Bizottság egyhangúlag támogatta a kamatmentes önkormányzati kölcsön összeghatárainak ilyen mértékű emelését – mondta el a képviselő-testületi ülésen Vass Éva. A szakbizottság vezetője szerint az ingatlanárak és az építési, korszerűsítési költségek folyamatos emelkedése miatt érdemes lenne más gazdasági mutatóhoz, pl. a mindenkori minimálbérhez viszonyítva meghatározni a támogatás mértékét.

–            A nyugdíjminimum összege 14 éve nem változott, valóban nem biztos, hogy jó dologhoz kötjük a támogatási összeg változását – erősítette meg dr. Papp Antal, előrevetítve az erre vonatkozó, újabb módosítás lehetőségét. A június végi döntésével a jövedelemhatárokat és a támogatási összegeket is aktualizálta a képviselő-testület. Városunk polgármestere szerint az is nagy dolog, hogy ekkora összeggel tudja támogatni az önkormányzat az építkezőket.

A lakáscélú támogatásokra és az ezek módosítására vonatkozó rendeletek további részletei a www.martfu.hu önkormányzati honlapon megtalálhatóak.

Herbályné Kalmár Irén

Minden jog fenntartva © 2011-2021 Martfű Város