Augusztusban is folytatódik a TérZene koncertsorozat

Köztudott, hogy a klasszikus zene jótékony hatással van az emberre. Ennek ellenére csak egy szűk réteg jut hozzá a hangversenytermekben zajló varázslathoz. A 2019-ben indult TérZene elnevezésű komolyzenei program ezen szeretne változtatni. A Kulturális és Innovációs Minisztérium által támogatott program célja, hogy minél több érdeklődőt vonjon be a klasszikus zenei kultúra vérkeringésébe aktív muzsikusként és zeneszerető közönségként egyaránt. A program megvalósítását a Filharmónia Magyarország Koncert és Fesztiválszervező Nonprofit Kft. segíti, mint szakmai partner.

Martfűn ez évben július 1-jén indult a program, a sorozat 6. állomása a 2022. július 30-án, a Szent Tamás-templomban megrendezett különleges koncert, melyet Fehérvári Ágnes fuvola- és Trevor Mansell oboaművész adott.

Fehérvári Ágnes, a Martfűről elszármazott fuvolaművész, 2020-ban felvételt nyert a világ legrangosabb zenei egyetemére, a New York-i Juilliard School kínai fakultására. Ágnes többször adott már koncertet a martfűi Szent Tamás-templomban. Másfél hónapja tért haza Kínából és a mai az egyetlen koncert, amelyen játszik a nyár folyamán. Ági zenei tanulmányait Martfűn kezdte, a váci középiskolás évei után pedig Győrben tanult Ittzés Gergely fuvolás osztályában.

Trevor Mansell, kanadai oboaművész, tanulmányait az Egyesült Államokban folytatta, ahol a New York-i Filharmonikusok művészénél, Joseph Robinson-nál tanult. Két évvel ezelőtt a New York-i Juilliard School kínai fakultására nyert felvételt Ágneshez hasonlóan, innen származik ismeretségük. Trevor az oboa mellett zeneszerzői tanulmányokat is folytatott, valamint kiválóan játszik zongorán is.

A koncert első felében Wilhelm Friedemann Bach duettjeit hallhatta a közönség, amelyek tételei között Georg Philipp Telemann szólófantáziái szólaltak meg. A koncert második felében Johann Sebastian Bach, Benjamin Britten, Siegfrid Karg-Elert, Gilles Silvestrini és Sergei Rachmaninov művei szólaltak meg.

Nagyszerű koncert volt, a közönség kikövetelt egy ráadásszámot is vastapsával. A záró mű egy népszerű, megható filmzene volt oboán és orgonán megszólaltatva, ezúttal meglepetésként az orgonakíséretet Ági adta. A két fiatal művész csodálatos élményben részesítette a közönséget gyönyörű környezetben, remek akusztikai körülmények között, lélekemelő hangulatban.

A TérZene sorozat keretében a martfűi közönség további 14 alkalommal csodálhatja meg a különböző zeneszerzők, más-más előadók által, különböző stílusokban és különböző hangszereken megszólaltatott műveit. Augusztusban ütőegyüttest, görög népzenei formációt, orgona és trombita duettet, francia sanzonokat és klarinét együttest hallhatunk, szeptemberben fúvósegyüttest és kórusmuzsikát. Novemberben a Szolnoki Szimfonikus Zenekar és a Martfű Városi Nőikar közös koncertje, decemberben Kovács Nóri adventi koncertje várja a közönséget.

dr. Molnár Edina

MVMKK művészeti és civil kapcsolati előadó


Minden jog fenntartva © 2011-2021 Martfű Város